Razotkriveno

U Bidenovu snimku kupovine knjiga umetnut je natpis “Vježbe za mozak protiv demencije”

Društvenom mrežom Facebook širi se kratki video isječak kojim se insinuira da američki predsjednik Joe Biden boluje od demencije.
Foto: Hina/EPA/FILIP SINGER

“Traži predsjednik neophodnu literaturu 🤣🤣 👇 *Vjezbe za mozak kod demencije*”, navodi se u postu (arhiviran ovdje) koji donosi kratki video isječak u trajanju od 19 sekundi.

Snimku zaslona posta koji je prikupio 18 reakcija, dva komentara te je podijeljen dva puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Kratki video isječak prikazuje trenutnog američkog predsjednika Joea Bidena kako pregledava i uzima knjige blizu natpisa “Vježbe za mozak protiv demencije”, čime se insinuira da Bidena muči taj problem.

Međutim, kako je još u ožujku 2020. godine pisao fact-checkerski portal Check Your Fact, navedeni natpis umetnut je u video Bidena dok je u studenom 2012. godine obavljao praznički šoping u trgovini Costco. Video kojega je objavio CBS News možete pogledati na ovoj poveznici. Video prikazuje Bidena kako dolazi u trgovinu i kupuje poklone, između ostaloga i knjige za djecu, odakle je video iz posta na Facebooku. Video Bidena koji kupuje knjige ne prikazuje nikakav natpis na kojem piše “Vježbe za mozak protiv demencije”.

C-SPAN je također izvještavao o Bidenovom posjetu velikom otvorenju te trgovine lanca Costco. U video kojega je objavio C-SPAN Bidena netko tko je van kadra pita zašto kupuje knjige za djecu, na što je Biden odgovorio da je njegova supruga Jill Biden u Delawareu pokrenula program koji se zove “Knjiški prijatelji” (eng. book buddies) za žene s djecom koje žive u prihvatilištima i za djecu u vrtićima, pa da zato kupuje toliko knjiga za djecu. Los Angeles Times pisao je o ‘Book Buddies’ programu koji djeci iz siromašnih kućanstava donira knjige, a kojega je osnovala Bidenova supruga Jill Biden.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O dezinformacijama koje se tiču Bidena i njegove obitelji Faktograf je pisao u više navrata. Kao što smo pisali, na društvenim mrežama učestalo se pojavljuju dezinformacije koje dovode u pitanje mentalno zdravlje američkog predsjednika Joea Bidena i njegovu sposobnost da obnaša predsjedničku funkciju. Takve dezinformacije u opticaju su još od kampanje uoči predsjedničkih izbora 2020. godine. Zbog njegovih godina pisalo se o (kognitivnoj i fizičkoj) sposobnosti Joea Bidena da odradi još jedan predsjednički termin.

Zaključno, u kratki video isječak koji prikazuje američkog predsjednika Joea Bidena dok kupuje knjige za djecu umetnut je natpis na kojem piše “Vježbe za mozak protiv demencije” čime se insinuira da mu demencija i smanjene kognitivne mogućnosti predstavljaju problem. Joe Biden često je tema sličnih dezinformacija kojima se preispituju njegove kognitivne sposobnosti, dijelom zbog njegovih godina, dijelom zbog ponekad čudnog ponašanja.

U ovom slučaju radi se o videu u koji je umetnut natpis, iako video prilozi američkih medija koji su pratili Bidenov posjet otvorenju trgovine Costco i snimili ga kako kupuju knjige jasno pokazuju da na stolu s knjigama za djecu takvog natpisa na kojem piše “Vježbe za mozak protiv demencije” nije bilo.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.