Razotkriveno

Transkript govora pokazuje da Kamala Harris nije željela poručiti da treba smanjiti populaciju

Bijela kuća objavila je transkript govora u kojem je prekrižena engleska riječ population zamijenjena riječju pollution.
Foto: Hina/EPA/SHAWN THEW

Na Facebook profilu Živčana Žirafa, s čijim dezinformacijama se Faktograf već bavio, objavljen je kratak video (arhivirano ovdje) potpredsjednice SAD-a Kamale Harris koja, kako se navodi, izgovara sljedeće: “Ako uložimo u čistu energiju i električna vozila i ako smanjimo stanovništvo, više naše dece moći će da udiše čist vazduh i pije čistu vodu“. Uz video je navedeno da je Harris taj govor održala na Sveučilištu Coppin State u Baltimoreu.

Screenshot/Facebook

Video je objavljen 16. srpnja, a prikupio je 5 dijeljenja, 2 komentara i 10 ostalih reakcija.

Službeni transkript Bijele kuće pokazuje da je riječ o gafu

Potpredsjednica SAD-a u svom govoru koji je održala u Baltimoreu zaista jest izgovorila frazu “smanjiti stanovništvo” (eng. reduce population), ali riječ je o gafu koji je odmah potaknuo brojne teorije zavjera.

Harris je u svom govoru, u kojem je opisala planove Demokrata da prepolove emisije stakleničkih plinova do 2030. i postignu nultu neto emisiju do 2050.,  koji je održala u petak, 14. srpnja izrekla sljedeće: “Ulaganjem u čistu energiju i električna vozila te smanjenjem broja stanovnika, više naše djece može udisati čisti zrak i piti čistu vodu”.

Kako piše Newsweek, nema nikakvih naznaka da je Harris zapravo iznosila plan za smanjenje svjetske populacije tijekom govora o borbi protiv učinaka klimatskih promjena, umjesto toga se samo pogrešno izrazila, odnosno umjesto da je kazala riječ “pollution”, ona je rekla “population”. 

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Da je zaista riječ o gafu, potvrđuje i službeni transkript koji je objavila Bijela kuća na svojim službenim internetskim stranicama. Naime, u transkriptu je riječ populacija (eng. population) prekrižena i u uglatim zagradama piše zagađenje (eng. pollution), što pokazuje da je američka potpredsjednica u svom govoru pomiješala riječi.

Isječak govora Kamale Harris u kojem govori da treba “smanjiti stanovništvo” odmah se krenuo širiti među desničarima i teoretičarima zavjera kao dokaz da trenutna vlast u SAD-u želi smanjiti populaciju, ali za to ne postoje baš nikakve naznake.

Harris je više puta imala gafove tijekom javnih govora

Treba istaknuti i da to nije prvi put da se Harris dogodio gaf dok je držala govor u javnosti. Društvenim mrežama u Americi tako se nedavno širio video u kojem se Harris muči s objašnjavanjem što je umjetna inteligencija.

“Mislim da je prvi dio ovog problema koji bi trebalo artikulirati da je umjetna inteligencija pomalo otmjena stvar, prije svega, to su dva slova, to znači umjetna inteligencija, ali u konačnici ono što je to jest da se radi o strojnom učenju”, rekla je potpredsjednica SAD-a tijekom okruglog stola početkom prošlog tjedna.

Zaključno, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u svom govoru o borbi protiv klimatskih promjena na Sveučilištu Coppin State u Baltimoreu zaista jest izrekla da treba “smanjiti stanovništvo”. Međutim, riječ je o gafu, što potvrđuje i službeni transkript koji je objavila Bijela kuća u kojoj je riječ stanovništvo (eng. population) prekrižena i umjesto toga piše zagađenje (eng. pollution). Iako se društvenim mrežama odmah počelo širiti da to dokazuje plan aktualne vlasti u SAD-u da žele smanjiti broj stanovnika, za takvo što nema nikakvih naznaka. S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da objavi na profilu Živčana Žirafa nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.