Razotkriveno

Ovo nisu fotografije iz katoličke crkve

Fotografije izložbe postavljene u njemačkoj evangeličkoj crkvi dovele su korisnike društvenih mreža do zaključka da su "globalisti preuzeli katoličku crkvu".
Foto: Egidienkirche.de

Korisnici društvenih medija dijele fotografije unutrašnjosti crkve u kojoj su istaknute zastave duginih boja, odnosno izložena umjetnička djela LGBTQ tematike, tvrdeći pritom da se “crkva uključuje u LGBTQ ludilo”, da su “globalisti preuzeli katoličku crkvu svugdje na planeti” te spominjući Vatikan i cenzuru (arhivirano ovdje i ovdje).

Međutim, na fotografijama se ne nalazi crkva pod ingerencijom Vatikana, nego je u pitanju evangelička crkva Egidienkirche u Nürnbergu.

Autor umjetničkih djela koja su na fotografijama prikazana njemački je redatelj i slikar Holger Radtke, koji od sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća objavljuje pod umjetničkim imenom Rosa von Praunheim. U pitanju je jedna od najpoznatijih osoba LGBTQ pokreta na njemačkom govornom području, čiji je umjetnički rad imao globalni utjecaj na borbu LGBTQ osoba za jednakost.

Izložba otvorena u evangeličkoj crkvi u Nürnbergu nosi naziv “Isus voli!”, a oglašena je i na Facebook stranici St. Egidien – Egidienkirche Nürnberg, odnosno na internetskim stranicama crkve, gdje se navodi da će izložba trajati od 21. srpnja do 12. kolovoza, a zainteresirani je mogu razgledati svakog dana od podneva do 18.00 sati. Također, navedeno je da su ograničenja moguća uslijed održavanja bogoslužja, a o samoj izložbi navedeno je da se radi o slikama s tematikom “ljubavi, seksa i kršćanstva”.

Izložba je dio programa manifestacije “Pride tjedni”, koja se svake godine održava u Nürnbergu. O izložbi u “Egidienkirche” pisao je i njemački portal Queer.de pod naslovom “Praunheimove slike po prvi put u crkvi”.

Evangeličke crkve u Njemačkoj, valja na koncu naglasiti, ne osuđuju istospolnu ljubav, nego, naprotiv, podržavaju istospolne brakove. Kao što je jasno iz slučaja predmetne izložbe u Egidienkirche u Nürnbergu, evangeličke zajednice ne tabuiziraju teme vezane uz seksualnost. U svoje okrilje, čak i kao pastore i pastorice, evangeličke crkve primaju i gej osobe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.