Razotkriveno

U Čileu nije snimljeno djelovanje energetskog oružja, riječ je o optičkoj varci

Na društvenim mrežama dijeli se snimka eksplozije u Čileu, uz neutemeljenu tvrdnju da ju je izazvalo energetsko oružje.
Screenshot: Facebook

Vanzemaljci ili nova vojna tehnologija, dvoume se korisnici Facebooka skloni teorijama zavjere nad snimkom eksplozije u čileanskoj općini Macul.

“Nitko nije vjerovao, ali onda je to snimila kamera, Energetsko oružje slučajno snimljeno u Čileu!”, stoji u opisu videa na profilu s kojeg je ovaj sadržaj podijeljen oko stotinu puta (arhivirano ovdje i ovdje).

Video prikazuje eksploziju i čudnu zraku svjetla koja je, kako se gledatelju može činiti, eksploziju uzrokovala. Za komentatore na profilu s kojega je sadržaj podijeljen sumnje nema: “S tim rade požare, potpaljuju!”, “Odin, Božiji prsti oružje”.

Ubrzo nakon što se pojavila na društvenim mrežama, snimka je postala viralna, što je novinare televizije Chilevisión noticias (CHV Noticias) ponukalo da o misterioznoj eksploziji naprave televizijski prilog. U prilogu se navodi da je u pitanju bila eksplozija transformatora, ali analizom snimke novinari zaključuju da ona nije izazvana misterioznom zrakom.

Naprotiv, upravo je obrnuto; misteriozna zraka zapravo je samo optička varka uzrokovana eksplozijom, koja se pojavljuje na jednoj od snimaka kojima je eksplozija zabilježena. Usporavanjem snimke novinari jedne od najgledanijih čileanskih informativnih emisija pokazali su da je najprije došlo do eksplozije, nakon čega se, uslijed refleksije svjetlosti, na jednoj od snimaka javlja zraka svjetla.

“Nije napad vanzemaljaca, niti vojna tehnologija. Radi se naprosto o eksploziji i posljedičnoj optičkoj varci”, zaključuju kolege s čileanske televizije.

Na društvenoj mreži TikTok objavljene su pak dvije snimke iste eksplozije, a misteriozne zrake, koja je vidljiva na jednoj snimci, na drugoj snimci naprosto nema. Do optičke varke uslijed refleksije svjetlosti, naime, došlo je samo na jednoj od načinjenih snimaka.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.