Razotkriveno

Nema dokaza da kombinacija jaja i soli liječi bolove u koljenu

Liječnici preporučuju da u slučaju boli u koljenu posjetite liječnika koji će vam propisati adekvatnu terapiju.
Ilustracija: congerdesign from Pixabay

“IZLIJEČITE BOL U KOLJENU ZA SAMO 1 DAN: Sve što vam treba je jaje i so”, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu zdravljeipriroda.com te podijeljenoj na Facebook stranici ovog portala 23. srpnja 2023.

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je objavljen na više Facebook stranica, a prikupio je 274 dijeljenja, 18 komentara i 430 ostalih reakcija. Članke s identičnom dezinformacijom ranije su objavljivali i drugi portali u Hrvatskoj i regiji (primjeri arhivirani ovdje, ovdje i ovdje).

“Najvažniji zglobovi u našem tijelu su koljeni. Koljena su važne za svakodnevno kretanje, trčanje, sjedenje i mnoge druge pokrete koje svakodnevno pravimo. Upale i bol u koljenu mogu da nam zakompikuju život, smanjuju pokretljivost. Ako se zglobovi upale, morate brzo djelovati, jer je to jedini način da se spreči šteta. Donosimo vam recept za narodni lijek koji će vrlo brzo proširiti bol u koljenu, ali imajte na umu da bol u koljenu može uzrokovati prekomernu težinu, povrede, previše napora i artritis”, navodi se uvodno u tekstu.

U nastavku se navodi i recept za navodni “čudotovorni” lijek:

“– 1 žumance
– 2 kašike soli
– Elastični zavoj

Upuststvo:

Umutite žumance i so. Nanesite smjesu na pamučnu maramicu i stavite direktno na koljeno i sve to pričvrstite elastičnim zavojima. Neka vam obloga stoji na koljenu 2 sata. Ovu metodu ponovite 4 puta dnevno”.

U prijevodu recepta s engleskog jezika očito je izostavljeno da se radi o Epsomskoj soli, kao što se može vidjeti ovdje.

Epsomska sol odnosno gorka sol, zapravo nije sol, već prirodni mineralni spoj magnezija i sulfata. Ovaj spoj dolazi s jugoistoka Engleske i najčešće se dodaje u kupke za opuštanje mišića, a dobio je ime po gradu Epsomu iz kojeg potječe.

O navodnoj ljekovitosti kombinacije žumanjaka i Epsomske soli ranije su izvještavali kolege s afričkog fact-checking portala AfricaCheck.org. U Nigeriji su ovu dezinformaciju uočili 2021. godine.

Ne postoje znanstveni dokazi da kombinacija jaja i gorke soli liječi bol u koljenu

Bol u koljenu je uobičajeno stanje. Mnogo je uzroka, od ozljeda do neke vrste artritisa. Artritis je upala u zglobovima.

Postoji više medicinskih tretmana za bolove u koljenima i zglobovima, ovisno o uzroku boli.

“Nedavno sam naletio na tvrdnju o liječenju boli u koljenu kombinacijom žumanjka i Epsomske soli, ali sam je jednostavno zanemario. Meni to nema smisla”, rekao je za Africa Check Chike Anibeze, profesor anatomije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Enugu u Nigeriji.

Anibeze je rekao da nije vidio nikakvo istraživanje o liječenju bolova u zglobovima žumanjkom i Epsomskoj soli.

“Sastojci ne utječu na bolove u koljenima ili zglobovima. Moj savjet svima koji se bore s ovom boli jest da posjete liječnika. Liječnik će morati utvrditi uzrok boli prije nego što propiše liječenje”, ističe.

Štoviše, osobama koje koljeno boli zbog osteoartritisa se preporučuje izbjegavanje soli u prehrani.

Zaključno, ne postoje nikakva relevantna znanstvena istraživanja da kombinacija soli odnosno gorke soli i jaja liječi bol u koljenu. Bol u koljenu može uzrokovati više stvari, a sami znanstvenici savjetuju da za liječenje boli posjetite liječnika koji će propisati adekvatnu terapiju. S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da objavama koje preporučuju liječenje bolnih koljena kombinacijom jaja i soli nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.