Razotkriveno

Internetom kruži lažni intervju policajke. Ona ne reklamira kriptovalute

Društvenim mrežama širi se izmišljeni intervju policajke koja je "zaradila veliku sumu novca putem platforme Bitcoin Revolution". U pitanju je prevara.
Ilustracija: Kanchanara on Unsplash

“Valpovo: Policajka otkrila je kako mjesečno zarađuje 200.000 kn. “Ljudi misle da imam slatkog taticu!”, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na stranici melhorano.com.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je podijeljen na više Facebook stranica i grupa. Upitanju je pokušaj prevare.

Članak navodi nepostojeću policajku za primjer

U članku se navodi kako je izvjesna policajka Anita Gurović u gostovanju u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT-u opisala svoje iskustvo sa zaradom putem platforme BitcoinRevolution, ali brojni elementi ovog teksta navode na zaključak da se radi o prevari.

Naime, Google pretraga naslovne fotografije teksta otkriva da se zaista radi o fotografiji hrvatske policajke koju je snimila agencija PIXSELL, ali njeno ime je Antonija Radeljić i nema nikakve veze s kriptovalutama (1, 2, 3). Kao autor članka naveden je Branimir Vorša koji je novinar portala Zimo, što je također jedan od znakova da se radi o lažnom tekstu.

Kako bi povećali vjerodostojnost teksta, koriste se fotografije i identitet HRT-ove voditeljice Maje Ciglenečki koja u je emisiji uživo navodno isprobavala registraciju na stranicu, no takvo što se u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” nikad nije dogodilo.

Screenshot

U nastavku teksta detaljno se objašnjava kako se može “zaraditi” putem platforme Bitcoin Revolution uz fotografije gdje se vidi navodni proces registracije na stranicu koji je snimao HRT, međutim, pretraga fotografija putem Googlevog servisa otkriva da se radi o stock fotografijama.

Screenshot

Hanfa: Članak je lažan, platforma nije registrirana u Hrvatskoj

Kako bismo provjerili je li platforma stvarna, odnosno je li registrirana za poslovanje u Hrvatskoj obratili smo se Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA). Za Faktograf su potvrdili da se radi o lažnom članku, a platforma koja se navodi nije registrirana u Hrvatskoj.

“Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je na popularnim internetskim stranicama već ranije uočila oglase senzacionalističkih naslova u kojima poznate ličnosti navodno odaju tajne svoje zarade. Takvi oglasi/naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj oponaša izgled novinskih portala i prikazuju navodne/lažne razgovore s osobama iz javnog života kao što su televizijski voditelji, nogometaši Luka Modrić, Ivan Rakitić, poduzetnik Emil Tedeschi i drugi, a u posljednje vrijeme očito se u istu svrhu koriste i osobe drugih zanimanja”, poručuju iz Hanfe.

“Na navedenim stranicama se opisuje mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi (Bitcoin System, Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd.), a sve je popraćeno pričama o velikim zaradama, rješavanju financijskih problema ili silnom bogaćenju, pri čemu se često spominju nekakve posebne ponude na koje je potrebno odmah reagirati. Radi se o lažnim člancima koji se koriste za nagovaranje čitatelja na različita online trgovanja, bilo kriptovalutama, ugovorima za razlike (CFD-ovi) koji su izrazito špekulativni/riskantni instrumenti ili slično”, dodaju.

Ističu da društvo koje se spominje na stranici nije u registru Hanfe.

Iz Hanfe ističu da su dosad više puta kroz priopćenja, javne istupe i objave na internetskim stranicama i društvenim mrežama upozoravali na takve pojave i pozivaju građane da ne trguju putem navedenih platformi i da ne nasjedaju na obećanja o lakoj zaradi.

“Riječ je o stranicama koje preko noći nastaju i nestaju te mijenjaju imena te u njihovu slučaju Hanfa ne može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji s njima posluju niti je nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja takvih stranica i društava koja često niti nisu iz Hrvatske niti su licencirana za bilo kakvo trgovanje na području RH”, istaknuli su iz Hanfe u odgovoru na upit Faktografa.

Napominju također i da s obzirom na veliki broj pružatelja usluga koji svoje usluge nude putem interneta iz cijelog svijeta, na stranicama Hanfe nije objektivno moguće dati pojedinačno upozorenje u vezi sa svakim društvom. “Ako se društvo ne nalazi u registru Hanfe znači da građanin/ulagatelj nema nikakav stupanj zaštite jer ne postoji mogućnost niti pravni alati kojima bi se moglo intervenirati te potencijalno prevarenim građanima vratiti novac”, zaključuju.

Ovaj članak sadrži komentare na tekst, koji su puni “pozitivnih iskustava”. U ovom slučaju radi se o obmanjujućim, lažnim profilima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.