Razotkriveno

Papa Franjo nije izjavio da bi alkoholičari i osobe s invaliditetom trebali biti eutanazirani

Katolička crkva, kao i papa Franjo osuđuju eutanaziju.
EPA/PAULO NOVAIS / POOL

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljen je status s fotografijom (arhivirano ovdje) pape Franje u kojem se navodi sljedeće: “Prekrasne vijesti iz Vatikana… Papa: Alkoholičari, autistični i osobe sa invaliditetom treba da budu eutanazirane radi „borbe protiv klimatskih promena“ Čiji je on sluga?”.

Screenshot/Facebook

Status je objavljen 30. srpnja, a prikupio je 3 dijeljenja, 7 komentara i 23 ostale reakcije.

Izmišljena izjava portala poznatog po širenju dezinformacija

Papa Franjo, međutim, nikada nije izjavio tako nešto. Google pretraga relevantnih izvora na internetu ne daje rezultate za takvu, a ni sličnu izjavu. Potvrdio je to i fact-checking portal na engleskom jeziku Lead Stories, kao i naš partnerski portal iz regije Raskrinkavanje.ba.

Izvor ove navodne papine izjave je portal The People’s Voice (ranije News Punch) poznat po objavljivanju dezinformacija koje je i Faktograf razotkrio u više navrata. S obzirom na to da su poznati po objavi dezinformacija, svaku njihovu objavu potrebno je uzeti s dozom opreza.

Papa Franjo osuđuje eutanaziju

Lead Stories podsjeća i na činjenice da su Rimokatolička crkva i papa Franjo veliki protivnici eutanazije. Još 1980. godine Katolička crkva izdala je deklaraciju na temu eutanazije i poručila da “nitko i ništa ne smije dopustiti ubojstvo nedužnog ljudskog bića, bilo da se radi o fetusu, embriju, novorođenčetu, odrasloj osobi, starijoj osobi, onoj koja pati od neizlječive bolesti ili osobi koja umire”.

2000. godine crkva izdaje novo priopćenje u kojem se naglašava da umirući pacijenti trebaju palijativnu skrb, a ne eutanaziju. Isto tako, kad je Nizozemska 2002. legalizirala eutanaziju za osobe od 16 do 18 godina, Katolička crkva nazvala je to “skliskim terenom”.

Medijski izvještaji također potvrđuju da je papa Franjo osudio eutanaziju kao metodu. Tako je Reuters u veljači ove godine izvijestio da je papa Franjo osobno osudio talijanski zakon koji bi regulirao potpomognuto samoubojstvo.

Vatikan je u svibnju ove godine još jednom naglasio protivljenje eutanaziji:

“Budući da je život božanski dar koji treba poštivati ​​i čuvati, mi prisilno odbacujemo ideju ljudskog vlasništva nad životom i prava bilo koje ljudske strane da odlučuje o njegovoj vrijednosti ili opsegu. Stoga odbacujemo koncept aktivne eutanazije (tzv. ubojstva iz milosrđa) i samoubojstva uz pomoć liječnika, kao nelegitimno ljudsko prisvajanje isključivog Božanskog autoriteta da odredi vrijeme smrti osobe”.

Treba naglasiti i da bi, u slučaju da papa Franjo uistinu da potporu eutanaziji, to snažno odjeknulo u svim svjetskim medijima zbog utjecaja koji poglavar Katoličke crkve ima. No, takvi se izvještaji ne mogu pronaći u relevantnim medijima.

Zaključno, papa Franjo nije rekao da bi “alkoholičari, autistični i osobe s invaliditetom trebali biti eutanazirani zbog borbe protiv klimatskih promjena”. Radi se o izmišljenoj izjavi koju je plasirao portal poznat po širenju dezinformacija “The People’s Voice”, a koja se potom proširila po rubnim portalima u regiji. Katolička crkva i papa u više su navrata osudili upotrebu eutanazije.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo status privatne korisnice netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.