Razotkriveno

Podaci britanskog ureda za statistiku ne pokazuju da cjepiva protiv Covida uzrokuju veću smrtnost

Riječ je o pogrešnoj interpretaciji podataka Britanskog ureda za nacionalnu statistiku.
Izvor: Pixabay

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljen je članak (arhivirano ovdje) s portala Slay News pod naslovom “92 posto smrti od Covida u 2022. kod cijepljenih tri puta” (eng. 92% of Covid Deaths in 2022 Were Triple+ Vaxxed), uz sljedeći opis (arhivirano ovdje): “Vlada Engleske,po tiho je objavila da je 92% umrlih bilo 3x cijepljeno….”.

Korisnica je članak podijelila 9. kolovoza, a članak na portalu Slay News objavljen je 6. kolovoza.

Prvo što treba spomenuti jest da je Slay News portal poznat po širenju teorija zavjera pa se sve informacije objavljene na tom portalu treba uzimati s dozom opreza. Riječ je o staroj manipulaciji koja se počela širiti u veljači ove godine, a koju je proširio portal The Expose, također poznat po širenju dezinformacija.

O podatku da je u Velikoj Britaniji 92 posto ljudi preminulih od Covida-19 bilo tri puta cijepljeno pisali su AFP i Logically.

Kriva interpretacija službenih statistika

Članak se poziva na na setove podataka o smrtima po statusu cijepljenja u Engleskoj koji je objavio britanski Ured za nacionalnu statistiku (ONS). Međutim, kako je glasnogovornik ONS-a potvrdio za AFP, radi se o “vrlo pogrešnim interpretacijama tih podataka”.

“Kad je većina stanovništva cijepljena, većina smrtnih slučajeva je kod cijepljenih osoba”, pojasnio je.

Prema podacima britanskog Ureda za nacionalnu statistiku, više od devet od 10 osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu u dobi od 12 ili više godina primilo je najmanje jednu dozu cjepiva protiv Covid-19 do 26. veljače. Ti podaci svrstavaju Veliku Britaniju u skupinu zemalja s visokom stopom cijepljenih osoba.

Iako su podaci na koje se Slay News poziva točni, predstavljaju se na potpuno pogrešan način. U izvješću se posebno navodi: “Ovi neobrađeni podaci ne bi se trebali koristiti za procjenu učinkovitosti cjepiva jer podaci ne uzimaju u obzir prisutne inherentne pristranosti kao što su razlike u riziku, ponašanju i testiranju u cijepljenoj i necijepljenoj populaciji.”

Logically u svom članku iz ožujka piše kako je ranija inačicu ovih objava krenula od izvještaja o učincima cijepljenja protiv Covida-a kojeg je objavila britanska zdravstvena agencija Health Security Agency. Međutim, bilješka u podnožju svake tablice od stranice 41 objašnjava da će se, budući da je veliki dio stanovništva cijepljen, povećati i broj cijepljenih među umrlima te godine. Kako pojašnjava Logically, to se ne može koristiti za pretpostavku da je cjepivo uzrokovalo sve smrti. Također, u bilješci se dodaje da je kampanja cijepljenja dala prednost osobama koje su bile podložnije riziku od ozbiljne bolesti smrti ili hospitalizacije od Covida-19 ili zbog drugih čimbenika koji doprinose, bez obzira na njihov cjepni status.

Koliko je cjepivo protiv Covida-19 učinkovito?

Također, na stranici 45 izvješća mogu se pronaći neprilagođene stope smrti od Covida-19 na 100.000 cijepljenih osoba. Usporedba dokazuje da je više smrtnih slučajeva zabilježeno među necijepljenima nego među cijepljenim osobama.

Glasnogovornik ONS-a AFP-u je kazao da su “necijepljene osobe vjerojatno biti mlađe, što će smanjiti smrtnost necijepljenih u usporedbi s cijepljenima”. Slično objašnjenje ponudio je i ravnatelj Odjela za biostatistiku na Medicinskom fakultetu Perelman na Sveučilištu u Pennsylvaniji Jeffrey Morris.

“Naravno, kada velika većina starije populacije bude cijepljena, većina umrlih bit će cijepljena. Međutim, to ne znači da cijepljeni imaju višu stopu smrtnosti, niti da cjepiva uzrokuju smrt”, ističe Morris.

Napominje da objavljeni brojevi bez dublje analize ne uzimaju u obzir temeljna zdravstvena stanja koja mogu utjecati na rizik smrtnosti svake skupine.

Zaključno, podaci na koje se poziva Slay News ne pokazuju da cjepiva protiv Covida-19 uzrokuju veću smrtnost. Radi se o pogrešnoj interpretaciji podataka koje je objavio Britanski ured za nacionalnu statistiku (ONS). Kako je pojasnio i sam glasnogovornik ONS-a, kad je većina stanovništva cijepljena, većina smrtnih slučajeva je kod cijepljenih osoba. Međutim, to ne znači da cijepljeni imaju višu stopu smrtnosti, niti da cjepiva uzrokuju smrt. Također, objavljene brojke ne uzimaju u obzir zdravstvena stanja koja mogu utjecati na rizik od smrti kod svake dobne skupine. Zbog svega navedenog, ocjenjujemo da objavi nedostaje kontekst.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.