Razotkriveno

Studija o cjepivu i smrtnosti među djecom ima ozbiljne metodološke pogreške

Koncept usporedbe broja doza cjepiva koje se daju u različitim zemljama te stope smrtnosti dojenčadi (IMR) je pogrešan.
Foto:Pixabay

“Prema studiji objavljenoj u časopisu Cureus, razvijene zemlje koje zahtijevaju najviše doza cjepiva za novorođenčad imaju najgore stope smrtnosti među djecom mlađom od pet godina”

Tvrdnja je to iz teksta objavljenog na portalu Provjeri.hr (arhiviran ovdje) u kojem se navodi da se djeca u razvijenim zemljama, koje zahtijevaju više neonatalnih cijepljenja, često suočavaju sa štetnim posljedicama koje povećavaju smrtnost u djetinjstvu, “što sugerira da davanje više cjepiva dojenčadi ne rezultira manjim brojem smrtnih slučajeva“.

Nerecenzirana studija naslova “Doze cjepiva za novorođenčad, dojenčad i mlađe od pet godina koje se rutinski daju u razvijenim zemljama i njihova povezanost sa stopama smrtnosti” objavljena je 20. srpnja u Cures Journal of Medical Science, online medicinskom časopisu koji objavljuje nerecenzirane radove. Društvenim mrežama se proširila nakon što je početkom kolovoza na stranici američke antivakserske organizacije Children’s Health Defense izašao članak (arhivirano ovdje) o njoj.

Kako se i navodi u tekstu na Provjeri.hr, autori studije Neil Miller i Gary Goldman sličan su rad objavili 2011. godine, a ovoga puta njihov rad ponavlja prve podatke iz prvog rada te koristi podatke iz 2019. i 2021. godine.

“Njihovi nalazi pokazuju da se stopa smrtnosti dojenčadi povećala za 0,167 smrtnih slučajeva na 1000 živorođenih za svaku dodatnu dozu cjepiva dodanu rasporedu cijepljenja, podupirući rezultate njihove studije iz 2011”, piše u tekstu.

Autori nisu stručni u epidemiologiji

Kako bi provjerili je li to uistinu tako, valja se osvrnuti na studiju koja je objavljena prije više od deset godina, a koju su antivakseri i ranije koristili kao dokaz o štetnosti cjepiva.

David Gorski, kirurški onkolog na Institutu za rak Barbara Ann Karmanos u Detroitu specijaliziran za kirurgiju raka dojke te izvanredni profesor kirurgije na Sveučilištu Wayne State na svom je blogu Science Based Medicine još prije deset godina raskrinkao lošu metodologiju koja stoji iz istraživanja kojeg su autori Goldman i Miller proveli 2011. godine.

Kako je tada naveo, ni jedan ni drugi autor nemaju posebnu stručnost u epidemiologiji, a samu studiju tada je financijski potpomogao Nacionalni informacijski centar za cjepiva (NVIC), jedna od najstarijih američkih antivakserskih organizacija. Jedan od autora, Gary Goldman, osnivač je i tadašnji predsjednik Medical Veritasa, antivakserskog časopisa koji je poricao HIV/AIDS. Drugi autor, Miller, također ima povijest sličnog djelovanja, napisao je dvije antivakserske knjige.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dvije ključne metodološke pogreške u studiji

Dvije su glavne metodološke pogreške u ovoj koje Gorski izdvaja kao najbitnije.

Autori su, naime, uspoređivali, stopu smrtnosti među novorođenčadi (IMR) iako je tako nešto teško uspoređivati među nacijama.

Na primjer, SAD računaju sve rođene kao žive ako pokazuju bilo kakav znak života, bez obzira na nedonoščad ili veličinu. U nekim zemljama, poput Austrije i Njemačke, težina fetusa mora biti najmanje 500 grama da bi se računalo kao živo rođenje; u drugim dijelovima Europe, poput Švicarske, fetus mora biti dugačak najmanje 30 centimetara. Osim toga, smrtnost dojenčadi u razvijenim zemljama ne odnosi se na zdrave bebe koje umiru od stanja koja se mogu izliječiti kao u prošlosti; većina dojenčadi koja premine rađa se kritično bolesna te umru unutar prvog dana života. Glavni uzroci tome su, navodi Gorski, mala porođajna težina te kongenitalne malformacije.

Isto tako, naglašava, djeca koja umru unutar prvog dana života su također ona djeca koja uglavnom nisu primila cjepiva ili su primila samo određenu dozu cjepiva. Najveći dio cjepiva dojenčad u SAD-u krene primati tek s dva mjeseca starosti.

Nadalje, napominje i kako je pogrešan način na koji su istraživači brojali cjepiva. Oni su, naime, računali broj cjepiva, a ne antigena. Na primjer, u SAD-u cjepiva protiv DTaP, IPV, hepB i hib (cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, dječje paralize, H. influenzae tipa B i hepatitisa B) se računaju kao četiri doze cjepiva, dok se u npr. Austriji ona daju  u jednoj dozi.

Osim toga, navodi Gorski, pogrešno je uspoređivati raspored cijepljenja s IMR-om; samo zato što je cjepivo na rasporedu ne znači da djeca dobivaju ta cjepiva, s obzirom na varijacije u resursima i dostupnost zdravstvene zaštite na globalnoj razini. S tim se razmišljanjem složila i Jennifer Kusma, pedijatrica u dječjoj bolnici Ann i Robert H. Lurie u Chicagu.

“Ne postoji način da se kaže tko je dobio cjepiva među smrtnim slučajevima. Mogla bi postojati korelacija, ali ne možete dati nikakvu izjavu o uzročnosti”, rekla je za AFP Fact Check koji se također bavio pogrešnim interpretacijama ove studije. Drugim riječima, sam koncept usporedbe broja doza cjepiva koje se daju u različitim zemljama te stope smrtnosti dojenčadi (IMR) je pogrešan.

Autori se pozivaju na studiju temeljenu na podacima iz VAERS-a

Još jedan znak za uzbunu iz navedene studije jest činjenica da autori tvrde da se smrt dojenčadi obično događa u periodu primitka cjepiva, te se pritom pozivaju na studiju temeljenu na podacima iz VAERS-a.

Podsjetimo, radi o sustavu u kojem bilo tko može anonimno prijaviti nuspojave cjepiva, zbog čega je temeljem takvih podataka teško dobiti pouzdanu analizu. Pokrenuli su ga američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Agencija za hranu i lijekove (FDA). Izvještaj VAERS-a ne dokazuje da su identificirana cjepiva uzrokovala opisani štetni događaj, no unatoč tome, antivakseri ga često koriste kako bi dokazali svoje tvrdnje da je cjepivo štetno. O tom smo sustavu pisali više puta (1, 2).

Nadalje, autori u studiji navode slučaj iz 2017. godine kada je američki sud donio pozitivnu odluku u vezi s tužbom podnesenom Programu naknade štete u slučaju štete od cjepiva kada je muško dojenče primilo cjepivo dan prije smrti, nakon čega je patolog zaključio da je razlog smrti SIDS (sindrom iznenadne smrti novorođenčadi) te da su cjepiva mogla imati utjecaj. Ono što se ne spominje u studiji jest da je ta presuda na kraju poništena.

Za kraj, važno je napomenuti kako američki CDC procjenjuje kako se na globalnoj razini svake godine spriječi oko četiri milijuna smrti zbog cijepljenja djece.

Zaključno, budući da je studija koja je nedavno objavljena “nastavak” antivakserske studije iz 2011. godine i da ima u tekstu navedenih velikih metodoloških pogrešaka, ocjenjujemo da izvještavanju portala Provjeri.hr nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.