Dezinformacije o koronavirusu

Baza VAERS američkog CDC-a nije pouzdana zbog anonimnosti unosa

Riječ je o sustavu u kojem bilo tko može anonimno prijaviti nuspojave cjepiva, zbog čega je teško dobiti pouzdanu analizu.
Foto: EPA/HENDRIK SCHMIDT / POOL

“Izvješća VAERS-a otkrivaju gotovo 1,3 milijuna nuspojava povezanih s cjepivima protiv COVIDA-19” naslov je članka na portalu Logično (arhiviran ovdje).

U članku se koriste podaci iz anonimne baze VAERS američkog CDC-a kao dokaz “brojnosti nuspojava od cjepiva protiv Covida-19”.

Za rubni portal Logično Faktograf je u više navrata ustvrdio da širi dezinformacije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Što je VAERS?

Na stranicama VAERS-a mogu se preuzeti datoteke koje se tiču VAERS-ovih podataka, prijavljenih simptoma te podataka o nuspojavama cjepiva. Dokumenti o cjepivima koja su se odnosila na covid iz 2020., 2021. i 2022. godine ukupno sadrže nešto manje od milijun unosa.

Međutim, kada govorimo o VAERS-u, potrebno je napomenuti da se radi o sustavu u kojem bilo tko može anonimno prijaviti nuspojave cjepiva, zbog čega je temeljem takvih podataka teško dobiti pouzdanu analizu. O sustavu VAERS Faktograf je pisao u više navrata.

Kao što je Faktograf također već pisao, važno je reći kako Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) kao limite VAERS-a navodi pristranost u izvještavanju, nedosljednu kvalitetu podataka i nepotpunost informacija, nepostojanje mogućnosti usporedbe s varijablama necijepljene populacije te činjenicu da VAERS nije dizajniran za procjenu uzročnosti. VAERS se zapravo promatra kao sustav za stvaranje hipoteza, njime se identificiraju potencijalne zabrinutosti oko sigurnosti cjepiva, koje se zatim moraju proučavati u robusnijim podatkovnim sustavima.

I na samoj službenoj stranici VAERS-a stoji sljedeće: “Izvještaj VAERS-u ne dokazuje da su identificirana cjepiva uzrokovala opisani štetni događaj. Izvještaj potvrđuje samo da se prijavljeni događaj dogodio u vremenskom periodu nakon davanja cjepiva. Da bi VAERS prihvatio izvještaj, nije potreban nikakav dokaz da je događaj uzrokovan cjepivom. VAERS prihvaća sva izvješća ne prosuđujući je li događaj uzrokovan cjepivom.”

O VAERS-u su pisali brojni mediji i fact-checkerski i znanstveni portali, pa tako Science piše da je jedna od VAERS-ovih prednosti – otvorenost baze – također potencijalna slabost u ispolitizirano vrijeme poput pandemije Covida-19. Budući da  podaci navode katalog stvarnih nuspojava, a ne mogućih ili sumnjivih, podaci iz VAERS-a često su podložni pogrešnoj interpretaciji te je podatke jednostavno izvući iz konteksta, piše dalje Science.

Međutim, bez obzira na činjenicu da se podaci iz VAERS-a vrlo često koriste za dezinformacije o štetnosti cjepiva protiv Covida-19, mnogi se još uvijek zalažu za to da su ti podaci javni. Reuters citira Stephena Kisslera s T.H. Chan School škole javnog zdravlja Sveučilišta Harvard koji smatra da VAERS može biti jako koristan za medicinsku zajednicu te da može potaknuti istraživanja mogućih povezanosti cjepiva i nuspojava.

Robert Leo Murphy, izvršni direktor Instituta za globalno zdravlje Sveučilišta Northwestern, ističe da VAERS može pomoći kada se prijavljuju nuspojave koje možda tijekom kliničkih studija nisu izašle na vidjelo.

Cijepljenje djece

Članak na portalu Logično referira se i na odluku savjetodavne komisije CDC-a da odobri davanje booster doze djeci u dobi od pet do 11 godina.

Točno je da je CDC 19. svibnja na svojim stranicama objavio da proširuje primjenu Covid-19 booster doze na sve osobe koje imaju pet godina i više. CDC tako preporučuje da bi djeca u dobi između 5 i 11 godina trebala primiti booster dozu pet mjeseci nakon inicijalnog cijepljenja Pfizer-BioNTech cjepivom. Od početka pandemije, kod više od 4,8 milijuna djece u dobi između 5 i 11 godina dijagnosticirana je zaraza, 15.000 je hospitalizirano i više od 180 djece je preminulo, navodi CDC na svojim stanicama.

CDC također preporučuje da bi stariji od 12, a koji su imunokompromitirani, trebali primiti drugu booster dozu barem četiri mjeseca nakon prve booster doze.

“Primarna vakcinacija ove dobne skupine zaostaje za drugih dobnim grupama, znamo da su cjepiva sigurna i moramo nastaviti povećavati broj djece koji su zaštićeni”, kazala je, između ostaloga, ravnateljica CDC-a Rochelle P. Walensky. Cijelu objavu možete pročitati na ovoj poveznici.

Točno je i da je imunosni odgovor i broj antitijela evaluiran u studiji u kojoj je sudjelovalo 67 sudionika koji su primili booster dozu 7 do 9 mjeseci nakon što su primili dvije primarne doze Pfizer-BioNTech cjepiva (FDA). Međutim, FDA još navodi da je sigurnost jedne booster doze Pfizer-BioNTech cjepiva protiv Covida-19 procijenjena na približno 400 djece koji su primili booster dozu barem pet mjeseci (raspon između pet i devet mjeseci) nakon što su primili prve dvije doze cjepiva. Najčešće prijavljene nuspojave bile su bol, crvenilo i oticanje na mjestu uboda, kao i umor, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, zimica i temperatura.

CNBC također navodi da među širom grupom od 401 djeteta nije bilo slučajeva miokarditisa ili perikarditisa. Desetoro djece imalo je nuspojavu oticanja limfnih čvorova, no slučajevi su bili blagi i prošli su unutar tjedan dana, sudeći prema Pfizerovim podacima.

U Sjedinjenim Američkim Državama djeci između 5 i 11 godina dano je 18 milijuna doza cjepiva, otkad je u listopadu autorizirano cijepljene djece. Kod velike većine, njih 97 posto, reakcija na cjepivo nije bila ozbiljna, sudeći prema CDC-u.

FDA su neki kritizirali jer je ovaj regulator u više navrata donosio odluke u vezi booster doza bez otvorenih javnih rasprava (CNBC).

Miokarditis

Česte su i dezinformacije o povezanosti cijepljenja i miokarditisa, o čemu je Faktograf također već pisao u više navrata. Tako se i u članku na portalu Logično navodi da je “podskup od samo 67 djece premalen da bi učinkovito otkrio potencijalne nuspojave poput miokarditisa”.

Sami Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti je na temelju podataka iz VAERS-a radio vlastitu analizu, međutim, samo na provjerenim i potvrđenim slučajevima. Kako što je Faktograf već pisao, njihov zaključak krajnje je konkretan: milijun drugih doza cjepiva podijeljenih među dječacima u dobi od 12 do 17 godina spriječilo bi u prosjeku 5700 slučajeva Covida-19, 215 hospitalizacija, 71 prijem na intenzivnu njegu i dvije smrti. Zbog cijepljenja bi se istovremeno razvilo 56 do 69 slučajeva miokarditisa, upale srčanog mišića. Te brojke, prema CDC-u, pokazuju da je korist od cjepiva veća od potencijalnih rizika.

Da su mlađe muške osobe nakon cijepljenja u povećanom riziku od miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) poznato je već otprije. Otkriveno je to tijekom provođenja kampanje cijepljenja u Izraelu. Međutim, kako se radi o rijetkim i uglavnom blagim nuspojavama, to otkriće nije utjecalo na preporuke prema kojima se cijepljenje i dalje smatra znatno sigurnijom alternativom preboljenju Covida-19.

Zdravstvene radnike brine i tzv. “dugi Covid” kod djece te multisistemski upalni sindrom kod djece (CNBC), rijetka, ali potencijalno vrlo teška i životno ugrožavajuća komplikacija infekcije virusom SARS-CoV-2 kod djece (PlivaZdravlje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.