Razotkriveno

Što je Biden rekao o “novom svjetskom poretku”?

Stručnjaci ističu da je za političare uobičajeno da koriste termin "novi svjetski poredak" u doba globalnih sukoba i velikih promjena u međunarodnim odnosima.
Foto: EPA/Samuel Corum / POOL

“Joe Biden najavio je da je ‘Novi svjetski poredak ovdje”, naslov je članka (arhivirano ovdje), objavljenog 16. kolovoza na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je prikupio 18 dijeljenja, 1 komentar i 6 ostalih reakcija. Identično tumačenje Bidenove izjave pronašli smo i na profilima više različitih korisnika Facebooka.

Novi svjetski poredak stara je teorija zavjere

“Joe Biden nije mogao jasnije reći u uznemirujućem govoru koji je ovaj tjedan bio u potpunosti potisnut u mainstream medijima – američki izbori za predsjednika Sjedinjenih Država su namješteni. Establišment je odabrao svog predsjednika i svaki put on će biti “reizabran”. Demokrate ne zanima demokracija. Oni su zainteresirani za komunizam, a to znači konsolidaciju vlasti na najcentralnijoj od svih razina.

Prema Joeu Bidenu, sada smo na “točki preokreta” kakva se javlja tek svakih nekoliko generacija. Ovdje obratite pozornost na njegov izbor riječi. Biden je iznio vrlo suptilno izmijenjenu verziju vjerovanja Iluminata: “iz kaosa dolazi red” prije nego što je konačno to iznio i rekao. Novi svjetski poredak je ovdje”, navodi se uvodno u tekstu.

Faktograf je u više navrata pisao o sintagmi “novi svjetski poredak” koja se koristi u međunarodnoj politici još od kraja Prvog svjetskog rata, a njeno značenje ima različite interpretacije.

Teorija zavjere o “novom svjetskom poretku”, kao što je Faktograf također već pisao, tvrdi da mala skupina međunarodnih elita kontrolira i manipulira vlade, industrije i medijske organizacije širom svijeta s konačnim ciljem stvaranja jedinstvene svjetske vlade.

Američki predsjednik Joe Biden u svom govoru prije održavanja kvartalnog poslovnog okruglog stola izvršnih direktora (eng. Business Roundtable’s CEO Quarterly Meeting) rekao je sljedeće: “Sad je vrijeme kad se stvari mijenjaju. Doći će do novog svjetskog poretka, a mi ga moramo voditi. I moramo ujediniti ostatak slobodnog svijeta u tome”.

Taj govor je, ističe USA Today, odmah raspirio staru teoriju zavjera o novom svjetskom poretku pa je tako nekoliko sati nakon Bidenova govora #NoviSvjetskiPoredak (eng. #NewWorldOrder) bio u trendingu na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

Biden je o novom svjetskom poretku govorio u kontekstu rata u Ukrajini

Američki predsjednik zaista jest spomenuo novi svjetski poredak, ali u potpuno drugačijem kontekstu od onog koji žele prikazati teoretičari zavjere. Naime, Biden se u svom govoru osvrtao na međunarodne promjene koje su se dogodile zbog sukoba Rusije i Ukrajine, a nije priznao postojanje zavjereničkog “novog svjetskog poretka”.

Biden je kazao da odgovor svijeta na rusku invaziju predstavlja “značajne prilike da se naprave neke stvarne promjene”, a svijet je na “točki preokreta” koja se događa svake tri do četiri generacije. “A sada je vrijeme kada se stvari mijenjaju. Mi ćemo – tamo će biti novi svjetski poredak, a mi ga moramo voditi. I moramo ujediniti ostatak slobodnog svijeta radeći to”, rekao je potom.

Stručnjaci s kojima je razgovarao USA Today ističu da je za političare uobičajeno da koriste termin “novi svjetski poredak” u doba globalnih sukoba i vremena promjena.

Viši znanstveni suradnik u Centru za ekstremizam Antiklevetničke lige SAD-a Mark Pitcavage za USA Today je poručio da spominjanje novog svjetskog poretka datira najmanje iz prošlog stoljeća te da se uobičajeno koristi kako bi se opisala globalna situacija nakon važnih događaja poput Prvog i Drugog svjetskog rata.

Ukazao je na slučajeve u kojima je prije nekoliko desetljeća tu frazu upotrijebio predsjednik George H.W. Bush nakon završetka Hladnog rata. U obraćanju Kongresu u ožujku 1991. o Zaljevskom ratu, Bush je koristio termin “novi svjetski poredak” citirajući bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla.

Landon Firm, profesor filozofije i religijskih studija na sveučilištu Florida Gulf Coast, ističe kako se Biden u svom govoru referirao na “svjetski poredak” stvoren nakon završetka Drugog svjetskog rata, koji se često naziva “liberalni međunarodni poredak”.

“‘Međunarodni poredak’ nije ništa više od općih obrazaca koji opisuju međunarodne odnose tijekom određenog vremenskog razdoblja,”, objasnio je Firm za USA Today.

Namještanje izbora u SAD-u

U članku se navode i još neke činjenične netočnosti.

“Besramno su namjestili primarne izbore protiv kandidata pobunjenika Roberta F. Kennedyja Jr., namjestili su glavne medije, a naoružavanjem pravosudnog sustava, namjestili su predsjedničke izbore protiv daleko najpopularnijeg kandidata, predsjednika Trumpa”, navodi se dalje u tekstu na portalu Epoha.

Optužbe o namještanju izbora, koje prvenstveno proklamira bivši američki predsjednik Donald Trump, ključni su dijelovi njegove izborne kampanje još od 2016. godine, iako ne postoje dokazi koji bi ukazivali na neregularnost izbora.

Naime, na posljednjim predsjedničkim izborima u SAD-u, Donald Trump je, odmah nakon što su rezultati pokazali da je Joe Biden pobjednik izbora, rekao sljedeće: “Ovo je prevara američke javnosti. Ovo je sramota za našu zemlju… Iskreno, mi smo pobijedili na ovim izborima”. Slične poruke Trump je nastavio upućivati i narednih godina.

Međutim, kako piše PBS u svojoj analizi, savezni i državni izborni dužnosnici obiju stranaka i Trumpov državni odvjetnik rekli su da nema vjerodostojnih dokaza da su izbori 2020. bili namješteni. Optužbe bivšeg predsjednika o prijevari također su odlučno odbacili sudovi, uključujući i suce koje je on imenovao. S obzirom da su optužbe o prevari odbacili svi savezni i državni izborni dužnosnici, kao i sudovi, netočno je tvrditi da su predsjednički izbori u SAD-u 2020. godine bili namješteni.

Yuval Noah Harari i umjetna inteligencija

Ni tu nije kraj netočnim tvrdnjama u tekstu. U nastavku se spominje i povjesničar Yuval Noah Harari, česta meta internetskih teoretičara zavjere.

Prema desnoj ruci Klausa Schwaba, Yuvalu Noahu Harariju, elite imaju nadogradnju na Smartmatic i Dominion Voting Systems, te će umjesto toga koristiti AI za kontrolu sljedećih američkih izbora.
Kako elita planira upotrijebiti AI za lažiranje sljedećih izbora? Harari ima odgovor i na to. Oni planiraju nadzirati i pratiti nesvjesne mase, na isti način kao Hararijevi heroji, Staljin, Mao i Hitler, piše dalje u tekstu.

Iako teoretičari zavjere često spominju Yuvala Noaha Hararija kao “najvišeg dužnosnika WEF-a (Svjetskog ekonomskog foruma)” i “desnu ruku” čelnika WEF-a Klausa Schwaba, takve su tvrdnje netočne i o njima smo pisali u više navrata.

Hararijeva glasnogovornica Naama Wartenburg Reutersu je potvrdila da Harari nikad nije susreo čelnika WEF-a Klausa Schwaba te da nikad nije bio zaposlenik WEF-a, član uprave ili savjetnik. Također je kazala da on ni na koji način nije povezan s tom organizacijom, iako jest istina da je sudjelovao na panelu koji je organizirao Svjetski ekonomski forum.

Harari nikad nije izjavio da će “elite koristiti AI za kontrolu sljedećih izbora”. Pretragom kredibilnih medijskih izvora, takvu izjavu nije moguće pronaći. Međutim, Harari jest u članku za The Economist u travnju ove godine kazao da je “Umjetna inteligencija (AI) hakirala operativni sustav ljudske civilizacije”.

Harari u tom članku, između ostalog, piše: “Tijekom proteklih nekoliko godina pojavili su se novi AI alati koji prijete opstanku ljudske civilizacije iz neočekivanog smjera. AI je stekao neke izvanredne sposobnosti manipuliranja i generiranja jezika, bilo riječima, zvukovima ili slikama… Razmislite o sljedećoj američkoj predsjedničkoj utrci 2024. i pokušajte zamisliti utjecaj AI alata koji se mogu napraviti za masovnu proizvodnju političkog sadržaja, lažnih vijesti i spisa za nove kultove… Na prozaičnijoj razini, uskoro bismo se mogli naći u podužim online raspravama o pobačaju, klimatskim promjenama ili ruskoj invaziji na Ukrajinu s entitetima za koje mislimo da su ljudi – ali zapravo su AI.”

U nastavku piše da bi AI čak mogao formirati i intimne veze s ljudima i koristeći te intimne veze natjerati nas da promijenimo naše mišljenje ili pogled na svijet. Ipak, Harari kaže da još uvijek možemo regulirati nove AI alate, ali moramo djelovati brzo te da je jedan od krucijalnih koraka zahtijevati rigorozne sigurnosne provjere prije nego što moćni AI alati budu pušteni u javnu domenu. “Neregulirana implementacija umjetne inteligencije stvorila bi društveni kaos, što bi pogodovalo autokratima i uništilo demokracije”, tvrdi Harari.

Niti u jednom trenutku Harari nije govorio o namještanju američkih izbora, već je predviđao kako bi alati umjetne inteligencije mogli utjecati na ishod američkih izbora. Također, portal Epoha netočno tvrdi da je Harari u svom javnom radu glorificirao Adolfa Hitlera, Josifa Staljina i Mao Ce Tunga.

WikiLeaks i tranzicija vlasti u doba Baracka Obame

Dalje se u tekstu spominje i tranzicija vlasti u doba kad je Barack Obama postao američki predsjednik.

“E-mailovi WikiLeaksa s osobnog računa e-pošte Baracka Obame otkrivaju da je Busheva administracija više puta kontaktirala budućeg predsjednika prije izbora, tajno organizirajući tranziciju vlasti”, navodi se.

Emailovi iz 2008. koje je objavio WikiLeaks zapravo su otkrili kako se Obama pripremao za ulazak u Bijelu kuću. Primjerice, mail koji datira od 6. listopada 2008. i koji je poslao Mike Froman (savjetnik za tranziciju koji bi postao glavni pomoćnik u Bijeloj kući) s temom “Različitost” sadržavao je popise koji sadrže imena žena i pripadnika manjina koji bi mogli služiti u administraciji. Na jednom od popisa nalazila se i Hillary Clinton, piše Politico.

Što se pak tiče emailova vezanih uz administraciju bivšeg predsjednika Busha, WikiLeaks je otkrio da su na dan izbora, 4. studenog Obama i njegovi suradnici raspravljali su o tome kako se nositi s odlazećom administracijom Georgea W. Busha prije nego što su birališta uopće zatvorena. Točnije, raspravljali su treba li Obama prihvatiti očekivani Bushov poziv da prisustvuje nadolazećem summitu G-20 na kojem bi svjetski čelnici raspravljali o globalnom odgovoru na gospodarsku krizu. Njegovi savjetnici su ga savjetovali da ne bi trebao prihvatiti poziv, a u prepisci su raspravljali kako bi Obama to trebao učiniti bez da pošalje signal da ne želi surađivati s Bushem.

Činjenica jest da WikiLeaksovo otkriće potvrđuje da je Obama emailove slao prije nego što su službeno bili poznati izborni rezultati, ali ne otkrivaju da je Obamin tim bilo što dogovarao s Bushevom administracijom, kao što se to nastoji sugerirati u članku.

Zaključno, američki predsjednik Joe Biden u svom obraćanju uoči održavanja kvartalnog poslovnog okruglog stola izvršnih direktora zaista jest rekao da će doći do “novog svjetskog poretka”, ali istaknuo je to u kontekstu rata u Ukrajini i promjena u međunarodnim odnosima koje je taj rat potaknuo, a ne u kontekstu teorije zavjere u kojoj mala skupina međunarodnih elita kontrolira i manipulira vlade, industrije i medijske organizacije s ciljem stvaranja jedinstvene svjetske vlade. Biden nije jedini svjetski lider koji je koristio tu frazu o novom svjetskom poretku, koristili su je i drugi svjetski lideri u vrijeme kad su se zbivale globalne promjene, pogotovo nakon Prvog i Drugog svjetskog rata.

S obzirom na sve gore navedeno, ocjenjujemo da članku objavljenom na portalu Epoha nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.