Razotkriveno

Prevaranti preko anonimnog Facebook profila nude “brze kredite”

Na stranici "Express Krediti", osim e-mail adrese, nije naveden ni jedan podatak o tvrtki od koje bi korisnici trebali posuditi novac.
Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

Na Facebook stranici “Express Krediti” u svibnju (arhivirano ovdje) i lipnju (arhivirano ovdje) pojavila su se dva oglasa u kojima se korisnicima nude “brzi krediti” do najvišeg iznosa od 40 tisuća eura.

U prvom statusu iz svibnja navodi se da možete dobiti brzi kredit do 10 tisuća eura ili refinancirati postojeća zaduženja do 40 tisuća eura. Od korisnika se traži da ostave svoj broj telefona u inboxu stranice dok je ostavljena i kontakt e-mail adresa – [email protected]. Taj status prikupio je čak 245 komentara i više od 90 ostalih reakcija.

U drugom statusu iz lipnja navodi se da možete ostvariti “brzu isplatu bez jamaca”, a da je rok do 12 godina. Kao jedina mogućnost prijave navodi se poruka preko Facebookovog chat alata Messenger.

Nema podataka o tvrtki od koje bi trebali posuditi novac

Nekoliko tragova navodi da se korisnici ne trebaju upuštati u traženje kredita preko te stranice te da se radi o prevari.

Prvi je što se nigdje na stranici ne navodi ime kompanije ili tvrtke koja te kredite izdaje, a osim navedenog e-maila nema nikakvog drugog kontakta za tvrtku koja navodno izdaje kredite. U rubrici “kontakt i osnovne informacije” samo stoji da se radi o “uslugama kreditnog savjetovanja”, a kao adresa je navedena samo: Hrvatska.

Također, stranica je kreirana 17. svibnja, a otada su objavljena samo ta dva već navedena statusa. Na sumnju da se radi o prevari navodi i činjenica što na stranici nije navedena internetska adresa kompanije koja te kredite izdaje. Iz svega navedenog, jasno je da se o davatelju kredita iz Facebook stranice ne može doznati baš ništa i stoga se ni ne preporučuje da im se šalju poruke ili ostavljaju brojevi telefona.

Tvrtke nema na popisu Ministarstva financija

U sudskom registru trgovačkih sudova ne postoji firma pod imenom “Express Krediti”, dok je firma naziva “Eurosavjetovanje”, koja se navodi u kontakt e-mailu, iz tog registra brisana 2012. godine.  Također, ni kompanija Express Krediti, kao niti Eurosavjetovanje, ne mogu se pronaći na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija.

Zbog svega toga jasno je da se radi o prevari, a korisnici toj stranici ne bi trebali davati nikakve podatke ili se upuštati u dogovaranje “kredita” preko nje.

Česti slučajevi prevara s kreditima na društvenim mrežama

Prevare putem lažnih kredita preko interneta nisu rijetkost. Tako je Policijska uprava istarska u kolovozu prošle godine izdala priopćenje u kojem je navela prijavu 32-godišnjaka koji je prevaren prilikom traženja kredita.

“Naime, muškarac je putem društvene mreže pronašao stranicu na kojoj su se nudile pozajmice i krediti te je stupio u kontakt s nepoznatim osobama koje su mu obećale kredit od 60.000 kuna. Kako bi dobio kredit, 32-godišnjak je morao nekoliko puta uplatiti novac za potrebe troškova obrade i podizanja kredita, no nakon što je uplatio više tisuća kuna, nije dobio kredit, a ni povrat novca koji je uplatio”, navode u tom priopćenju te su potom naveli i da pozivaju građane “da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima”.

Slični slučajevi prevara preko društvenih mreža pojavljivali su se i 2020. godine i 2021. godine.

“Navedene brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen”, navodi se u priopćenju PU istarske iz kolovoza prošle godine.

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policija poziva građane na oprez te ih upozorava da ukoliko već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere da li je tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija.

“Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192”, zaključili su u priopćenju PU istarske.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.