Razotkriveno

Greška Verbuma pokrenula teoriju da su autori knjige o Koronku za pandemiju znali 2018.

Slikovnica "Koronko želi u vrtić i školu" objavljena je u rujnu 2020., pola godine nakon što je SZO proglasio pandemiju Covida-19.

Na Facebook profilu “Budjenje Naroda – Treci” objavljena je kompilacija fotografije i snimke zaslona (arhivirano ovdje).

Na fotografiji se vidi naslovnica slikovnice “Koronko želi u vrtić i školu”, a na snimci zaslona su podaci o slikovnici objavljeni na internetskim stranicama izdavačke kuće Verbum. Uz fotografije je objavljen sljedeći opis:

“Dobro jutro, dobri ljudi…

Da li je iko pisce te knjige pitao, KAKO STE ZNALI još 2018. da će da bude K0R0NKO…..
Link u komentarima, piše godina izdavanja 2018.
Tada se o k0r0nku nije ništa znalo…
…živeli smo bezbrižno….”

Screenshot/Facebook

Status s fotografijama je objavljen 12. rujna, a prikupio je 37 dijeljenja, 5 komentara i 61 ostalu reakciju.

Statusom i kompilacijom fotografija želi se implicirati, s obzirom na navedenu godinu izdanja, da su autori knjige još 2018. znali da će se više od godinu dana kasnije pojaviti pandemija dotad nepoznate bolesti. Naime, pandemiju bolesti Covid-19 Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je u ožujku 2020. godine, dok se u statusu navodi da je slikovnica vezana uz nju objavljena više od godinu dana ranije – 2018. Vjerojatno je krajnji cilj objave stvoriti dojam da su određeni ljudi i prije pandemije znali da će se ona pojaviti, odnosno stvoriti dojam da je ona bila planirana.

No, priloženim fotografijama naslovnice slikovnice s Koronkom, kao ni objavom s internetskih stranica Verbuma, ništa od toga ne može se dokazati.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Verbum: “Radi se o pogrešci”

Da je na stranicama Verbuma u vrijeme objave statusa uistinu pisala 2018. godina kao godina izdanja slikovnice uvjerili smo i sami (arhivirano ovdje). Obratili smo se knjižari Verbum, točnije njihovom webshopu kako bismo pitali radi li se o pogrešci i je li uistinu godina izdanja 2018. Iz Verbuma nam je stigao prilično nejasan odgovor u kojem su na samom početku rekli da se radi o pogrešci koja je ispravljena, a potom su naveli sljedeće: “Stiglo nam je nedavno izdanje iz 2020. godine, a nismo tu informaciju ispravili na našoj web stranici. Sad bi trebalo biti u redu”.

Nakon našeg ponovljenog upita u kojem smo ih pitali da nam potvrde je li 2020. godina zaista prva godina izdanja slikovnice “Koronko želi u vrtić i školu” uputili su nas da se za potvrdu te informacije javimo izdavaču – Ko-Ma Obrtu za izdavanje knjiga. No, taj obrt više ne radi. Na internetskoj stranici FinInfo navodi se da je obrt osnovan 2017. godine i da je brisan dok u Obrtnom registru, pak, stoji informacija da je prestao s radom 13. lipnja ove godine.

U slikovnici piše da je izdana u rujnu 2020. godine

Kako bismo potvrdili da se u slučaju Verbuma radi samo o pogrešci na internetskoj stranici koja je nakon naše intervencije ispravljena, posjetili smo jednu od knjižnica u sastavu Knjižnica grada Zagreba – Knjižnicu Tina Ujevića. Slikovnicu smo dobili na uvid, a u njoj i na prvoj i na drugoj stranici stoji da je izdana u rujnu 2020. godine. Da je slikovnica dostupna u bilo kojoj drugoj godini izdanja, takvo što bi stajalo u katalozima knjižnica. Međutim, 2020. godina je jedina godina izdanja slikovnice.

Faktograf

Treba spomenuti da i brojni drugi izvori također potvrđuju da je slikovnica zaista izdana 2020., a ne 2018 godine. U katalogu Knjižnica grada Zagreba navodi se da je godina izdanja slikovnice 2020., a isto se navodi i na internetskim stranicama Knjižare Ljevak. 2020. se kao godina izdanja navodi i u katalogu Gradske knjižnice i čitaonice “Gustav Krklec” u Ivancu.

Faktograf

 

Brojni su i medijski izvještaji o toj slikovnici objavljeni 2020. godine. Tako je Jutarnji list 22. listopada 2020. objavio tekst o slikovnici naslovljen “U novoj slikovnici korona je prevedena na dječji jezik, uz negativca Koronka i poučne ilustracije”. O tada novoj slikovnici prilog je snimio i RTL Direkt, a prilog je objavljen i u sklopu članka na portalu Danas.hr pod naslovom “Kako bi se djeca manje bojala koronavirusa sada je tu Koronko! Cilj je djeci pokazati kako se ponašati”. Prilog je objavljen 23. listopada 2020., a u njemu jedan od autora slikovnice Ante Kolak, koji je inače izvanredni profesor na katedri za didaktiku Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, objašnjava što su autori slikovnicom željeli poručiti.

Zaključno, objava na stranici Budjenje Naroda – Treci, u kojoj se sugerira da su autori slikovnice “Koronko želi u vrtić i školu” još 2018. godine znali da će svijet 2020. pogoditi pandemija bolesti Covid-19 temelji se na pogrešno navedenoj informaciji na internetskim stranicama izdavačke kuće Verbum. Ta izdavačka kuća je, nakon upita Faktografa, ispravila pogrešku i kao datum izdavanja knjige navela 2020. godinu.  U samoj knjizi se jasno navodi da je ona izdana u rujnu 2020. godine, a tu informaciju potvrđuju i mnogi medijski izvještaji koji su popratili pojavu te slikovnice na hrvatskom tržištu.

Zbog svega navedenog, ocjenjujemo da objavi nedostaje kontekst da se radilo o pogrešci na internetskim stranicama izdavača Verbuma na temelju koje su sugerirali da su autori slikovnice 2018. godine znali da će se 2020. pojaviti pandemija Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.