Razotkriveno

Američki FDA ne predlaže zamjenu prirodne soli s umjetnom koju zagovara Bill Gates

Prijedlog FDA ne sadrži preporuku za zamjenu "većine soli u Americi" niti preporuku za korištenje zamjene za sol "prožete mRNA kemikalijama".
Ilustracija: Pixabay

Američka FDA planira zamijeniti sol s umjetnom soli koju financira i zagovara Bill Gates“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog 27. kolovoza na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je prikupio 20 dijeljenja, 6 komentara i 23 ostale reakcije.

Ista informacija objavljena je 27. kolovoza i na Facebook profilu Slobodni Od Rođenja.

Informaciju proširio portal koji često širi teorije zavjere

U članku se navodi da američki FDA (Agencija za hranu i lijekove) “potajno planira zamijeniti većinu američke soli novim sintetičkim ‘nadomjestkom soli'” za koju tvrde da je proizvodi Bill Gates i koja će navodno biti “prožeta mRNA kemikalijama”.

“Prema izvješćima, FDA se sada zalaže za prelazak s tradicionalne soli na lažnu sol Billa Gatesa, kao što je navedeno u njihovom prijedlogu ‘Korištenje zamjena za sol za smanjenje natrija u standardiziranoj hrani’.

Lažne tvrtke za sol, kao što su Nu-Salt ili Morton’s, obje financira Bill Gates”, navodi se na početku teksta.

Članak objavljen na portalu Epoha u potpunosti je preuzet od portala The People’s Voice (ranije NewsPunch) koji je poznat po širenju dezinformacija o kojima je i Faktograf pisao u više navrata. Stoga je svaku njihovu objavu potrebno uzeti s dozom opreza.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Autor u tekstu spominje prijedlog američke Agencije za hranu i lijekove koji je 10. travnja ove godine objavljen na stranicama američkog Federalnog registra pod nazivom “Upotreba zamjena za sol za smanjenje sadržaja natrija u standardiziranoj hrani” (eng. Use of Salt Substitutes to Reduce the Sodium Content in Standardized Foods).

Pregledom prijedloga jasno je da on ne sadrži preporuku za zamjenu “većine soli u Americi” s “novom mRNA” soli koju proizvodi Bill Gates. Pojmove mRNA sol i Bill Gates nije moguće ni pronaći u prijedlogu FDA. Bill Gates je inače česta meta teoretičara zavjera, a Faktograf je o tome pisao više puta.

FDA predlaže izmjenu propisa o standardu identiteta koji navode sol (natrijev klorid) kao obavezni ili neobavezni sastojak kako bi se dopustila upotreba zamjene za sol u standardiziranoj hrani s ciljem smanjenja udjela natrija. Standard identiteta u SAD-u zapravo je popis obaveznih i neobaveznih sastojaka u standardiziranoj hrani, a dostupan je na službenim internetskim stranicama američke Agencije za hranu i lijekove.

Proizvođači neće morati zamijeniti prirodnu sol umjetnom

Tvrdnjama da FDA planira zamijeniti “većinu američke soli umjetnom soli koju proizvodi Bill Gates” bavila su se dva fact-checking portala na engleskom jeziku – Lead Stories i Logically Facts, a o tome su pisali i kolege s regionalnih portala Raskrinkavanje.ba i Istinomer.

“Ako se ovo predloženo pravilo usvoji, ono neće zahtijevati od proizvođača da zamijene sol u standardiziranoj hrani. Umjesto toga, uz mogućnost korištenja zamjene za sol, pravilo pruža veću fleksibilnost pri preoblikovanju standardizirane hrane kako bi se smanjio sadržaj natrija. Na proizvođaču je da odluči treba li izvršiti zamjenu i koliko se natrijevog klorida (soli) može zamijeniti sigurnim i prikladnim sastojcima. Mjera u kojoj se sol može zamijeniti ovisi o sposobnosti zamjena za sol da zamijene funkcije soli u hrani bez ugrožavanja sigurnosti hrane ili nutritivne kvalitete hrane”, objasnio je glasnogovornik FDA za Lead Stories dodajući da puno vrsta hrane ne podliježe propisima o standardu identiteta te da su fleksibilni u mogućnosti uvođenja zamjena za sol u hranu.

U testovima i statusima se tvrdi da tvrtke Nu-Salt i Morton’s financira Bill Gates. Prema izvješću Wall Street Journala iz 2012. godine Nu-Tek je najavio širenje svoje tvrtke kroz financiranje Khosla Venturesa, a Bill Gates je ograničeni partner u Khosla Venturesu. Prema Forbesu, ograničeni partner je netko tko ulaže u poduzeće, ali nema kontrolu nad njegovim poslovanjem. Ne postoji izvješće ili vjerodostojan izvor koji potvrđuje da Bill Gates financira Nu-Tek. Također, nema dokaza da Gates financira Morton Salt, ističe Logically Facts.

Zaključno, američka Agencija za hranu i lijekove ne predlaže zamjenu prirodne sa sintetičkom solju koja je ‘prožeta mRNA kemikalijama’. Prijedlog FDA ide u smjeru da bi proizvođači sami mogli odlučivati o tome hoće li koristiti zamjenu za sol u standardiziranoj hrani. Također, ističu da se sol u hrani može mijenjati bez da ugrožava sigurnost hrane ili nutritivnu kvalitetu hrane. Isto tako, prijedlog ni u kojem dijelu ne spominje ime Billa Gatesa niti mRNA kemikalije koje se spominju u tekstu.

S obzirom na navedeno, objave na portalu Epoha i objavu na Facebook profilu Slobodni Od Rođenja ocjenjujemo netočnim.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.