Razotkriveno

Film “Betty Boop za predsjednicu” nema nikakve veze s “feminizacijom modernog čovjeka”

U filmu iz 1932. godine "animirana predsjednička kandidatkinja" iznosi obećanja vezana uz zatvorski sustav i preodgoj kriminalaca.
Screenshoot: YouTube

Korisnici društvenih mreža na svojim profilima podijelili su isječak iz animiranog filma, navodeći da je riječ o starom Disneyevom crtiću iz pedesetih godina prošlog stoljeća, koji prikazuje “današnje dotjerivanje zvano feminizacija modernog čovjeka”. U animiranom isječku vidimo grubijana sprovedenog na električnu stolicu, koji nakon kraćeg uređivanja ustaje sa stolice kao našminkani slabić.

Sustavna demoralizacija i degeneracija jednostavno se normaliziraju, šire i prenose na buduće generacije. Nisu predvidjeli budućnost, programirali su je“, navode korisnici koji dijele predmetnu animaciju (arhivirano ovdje i ovdje).

Međutim, nije riječ o animiranom filmu napravljenom pedesetih godina, niti se prikazana scena odnosi na “današnje dotjerivanje zvano feminizacija modernog čovjeka”. Naime, animirani film iz kojeg je isječak uzet napravljen je, točnije prvi put je emitiran 1932. godine, pod naslovom “Betty Boop za predsjednicu” (arhivirano ovdje).

Za razumijevanje simbolike sadržaja filma nužno je imati na umu kontekst vremena u kojem je objavljen. U pitanju je vrijeme takozvane “Velike depresije” u SAD-u, koja je počela tijekom mandata Herberta Hoovera. Njegov mandat, usput rečeno, trajao je od 1929. do 1933. godine. U animiranom filmu koji je napravila kompanija Fleischer Studios, a ne Disney kao što se navodi u statusima, Betty Boop kandidira se za predsjednicu, a konkurent joj je “gospodin Nitko”. Kroz pjesmu koju gospodin Nitko pjeva u kampanji sugerira se da se za probleme Amerikanaca nitko ne brine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Politička obećanja Betty Boop formulirana su također kroz pjesmu: kandidatkinja obećava javni prijevoz od vrata do vrata, čiste ulice pa čak i veliki kišobran koji će se nad gradom rasklapati u kišnom razdoblju. U dijelu koji problematiziraju današnji tumači, onome u kojem vidimo grubijana sprovedenog na električnu stolicu, radi se o obećanju koje se tiče zatvorske reforme. Crtana junakinja nudi jednostavno rješenja: okorjele kriminalce osuđene na električnu stolicu pretvorit će u slabašne mekušce. Film završava pogledom na čašu punu piva, što sugerira okončanje prohibicije koja je 1932. godine bila na snazi, da bi konačno bila ukinuta 5. prosinca 1933. godine.

U predmetnom isječku animiranog filma, dakle, ne radi se o “programiranju budućnosti”, kako to sugeriraju pojedini korisnici društvenih mreža, nego je riječ o dijelu obećanja “animirane predsjedničke kandidatkinje” koji se tiče američkog zatvorskog sustava i preodgoja kriminalaca.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.