Razotkriveno

Zubna putovnica obrazac je za preventivni dentalni pregled, a ne putni dokument

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Faktograf su potvrdili da se zubna putovnica ne koristi kao putni dokument.
Giulia Marotta/Pixabay

Na više Facebook profila krenula se širiti snimka zaslona maila koji su epidemiolozi uputili roditeljima, a tiče se zubne putovnice. Facebook korisnici koji učestalo šire dezinformacije tu su priliku iskoristili kako bi se upitali mogu li djeca uopće prelaziti granicu ako nemaju sve zube, odnosno nemaju zdrave zube.

“#novouponudi
#zubniausvajs
Zubne putovnice!
Ako nemaš sve zube nećeš moć’putovat?
Ajde ovce,šutite samo…
???????????????⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
Ovo je za stomatologa a šalje epidemiolog???”, stoji u Facebook statusu jedne korisnice.

Screenshot/Facebook

Status (arhivirano ovdje) je objavljen 28. rujna, a prikupio je 3 dijeljenja, 5 komentara i 22 ostale reakcije.

Ista snimka zaslona objavljena je i na Facebook profilu “Treći svetski brat” uz sljedeći opis: “STA JE SAD OVO!? Stomatoloska PUTOVNICA za dijete⚠️Poruka dobijena od uciteljice.⚠️Ko je iz CRO ima li slicno iskustvo⤵️”. Status je također objavljen 28. rujna, a prikupio je 13 dijeljenja, 49 komentara i 102 ostale reakcije.

Što je zapravo zubna putovnica?

Ipak, zubna putovnica je simbolični naziv i ne služi kao dokument kojim se prelazi granica, što se nastoji implicirati u objavama na društvenim mrežama. Riječ je o Nacionalnom programu usmjerenom poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja s ciljem ranog otkrivanja i prevencije oralnih bolesti kod predškolske i školske djece.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako se navodi na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, putem Zubne putovnice stomatološki pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta i kontinuirane stomatološke skrbi.

Obrazac zubne putovnice može se pronaći ovdje, a obavezni pregledi tijekom kojih se izdaju zubna putovnica su sljedeći: pregled prije upisa u vrtić – pregled s izdavanjem obrasca Zubna putovnica kao prilog pedijatrijskom uvjerenju uz obveznu sanaciju karijesnih lezija mliječnih zubi ako postoje, pregled prije upisa u prvi razred osnovne škole uz obveznu sanaciju karijesnih lezija mliječnih i trajnih zuba te pregled u 6. razredu osnovne škole. Ispunjeni obrazac roditelji, odnosno djeca dobivaju prilikom posjeta ordinaciji izabranog doktora dentalne medicine.

Da uistinu nije riječ o dokumentu za prelazak granice potvrdili su nam i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji jedan od sudionika u provedbi Nacionalnog programa.

“„Zubna putovnica“ se ne koristi za putovanje odnosno prelazak granice nego se koristi kao obrazac za preventivni dentalni pregled”, potvrdili su iz HZJZ-a za Faktograf.

Treba spomenuti i da je razlog zašto e-mail šalju epidemiolozi jednostavan – HZJZ je jedan od organizatora provedbe ovog programa, uz Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva, a mailove roditeljima upućuje HZJZ, točnije djelatnici Službe za školsku medicinu.

Zašto je uvedena “zubna putovnica”?

Zubna putovnica uvedena je kao odgovor na loše stanje zdravlja zubi u djece, s ciljem da ona što ranije krenu liječniku dentalne medicine, kako bi briga o zubima započela od što ranije dobi.

Kako je objavila Hina, Hrvatska je prema istraživanju Hrvatske komore dentalne medicine iz 2015. po zdravlju zubi u dvanaestogodišnjaka bila na začelju među zemljama EU-a, s KEP indeksom 4,5, koji predstavlja broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubi.

Program je na nacionalnoj razini počeo u školskoj godini 2017./2018. kod učenika šestog razreda i kod upisa u prvi razred osnovne škole. Obuhvat preventivnim pregledima zubi je visok i iznosi 80 posto kod dvanaestogodišnjaka, u nekim županijama i 90 posto, dok je kod prvašića odaziv 100 posto.

Podaci o broju karijesa, izvađenih i popravljenih zubi, obrađeni na uzorku oko 6000 učenika šestog razreda, pokazali su da preventivni pregledi daju rezultate. U školskoj godini 2017./2018. KEP indeks je tako iznosio 2,6, za 2018./2019. bio je 2,45, a 2019./2020. pao je na 2,1.

To pokazuje da se u Hrvatskoj smanjuje pojava karijesa, ispuna i vađenja zuba kod dvanaestogodišnjaka, istaknuli su iz HZJZ-a u veljači ove godine.

Zaključno, “zubna putovnica” obrazac je za preventivni dentalni pregled u sklopu Nacionalnog programa usmjerenog poboljšanju oralnog zdravlja kod predškolske i školske djece. Obrazac je uveden kao odgovor na loše stanje zdravlja zubi u djece te se ne koristi kao dokument za prelazak granice, kao što se nastoji implicirati u Facebook statusima koji se šire. Da se zaista ne radi o putnom dokumentu potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na upit Faktografa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.