Razotkriveno

Nećete osvojiti malu kuću, radi se o lažnoj nagradnoj igri

Facebook stranica My Tiny House ima objavljene gotovo isključivo samo te navodne natječaje, a fotografije su loše kvalitete.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook stranici My Tiny House pojavio se nagradni natječaj (arhivirano ovdje) u kojem se dijeli “Mala kuća” onome tko na vizualu pronađe neki drugi broj osim 496.

U opisu natječaja piše:

Daleko. Nitko nije pronašao drugi broj osim 496, nije bilo dobitnika Male kuće. Ostale su još 4 pobjede
Lajkajte našu stranicu za ažuriranja
@pengikut

Screenshot/Facebook

Natječaj je objavljen 24. rujna, a prikupio je 1500 dijeljenja, više od 4000 komentara i 868 ostalih reakcija.

Kad korisnik/ca Facebooka komentira objavu, dobije uvijek isti odgovor od stranice “My Tiny House”:

?Zdravo XY! sada provjerite svoje poruke Nagrade vas čekaju ?

Riječ je o lažnom nagradnom natječaju, koji se učestalo pojavljuje na Facebooku, a o kojima je i Faktograf pisao u više navrata.

Naime, Facebook stranica može stupiti u interakciju s korisnikom tek kada osoba komentira objavu, a registracijom korisnik/ca Facebooka riskira krađu osobnih podataka, kao i podataka o karticama. Dijeljenjem objave osigurava se da se laži nagradni natječaj dijeli i širi još dalje.

Google pretraga fotografije kućice pokazuje da se radi o primjeru male kućice koju je moguće kupiti u SAD-u putem stranice dreamtinyliving.com.

Još jedan od znakova koji upućuje na to da se radi o lažnom nagradnom natječaju i lažnoj stranici jest i to što Facebook stranica My Tiny House ima objavljene gotovo isključivo samo te navodne natječaje, a fotografije su loše kvalitete te stranica ima oko 6 tisuća pratitelja. Službena stranica Dream Tiny Living ima više od 200 tisuća pratitelja i ima ispunjene informacije o kompaniji, što stranica My Tiny House nema.

Razne prevare vrlo su česte na Facebooku. O takvim lažnim nagradnim igrama Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.