Razotkriveno

Lažna nagradna igra koja koristi naziv i vizuale trgovačkog lanca Plodine

Lažna nagradna igra, u kojoj se korisnicima obećavaju pokloni, objavljena je na profilu naziva "Plodine-Fans."
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na Facebook profilu naziva “Plodine-Fans.” 3. svibnja objavljena je lažna nagradna igra koja s trgovačkim lancem Plodine nema nikakve veze.

U lažnoj nagradnoj igri poziva se korisnike Facebooka da upišu mjesec rođenja te da će na temelju te informacije dobiti poklon. Kao profilna fotografija stavljena je fotografija trgovačkog lanca Plodine, a i iz naziva profila korisnici bi mogli zaključiti da će nagradu dobiti od te kompanije.

Uz tekst, u objavu su ubačene i četiri fotografije od kojih tri nemaju nikakve veze s trgovačkim lancom Plodine, dok je jedna “skinuta” s njihovih internetskih stranica. Prva fotografija iz objave prikazuje otvaranje distribucijskog centra u poljskom gradu Gdanjsku 2013. godine i nema nikakve veze s trgovačkim lancem Plodine (arhivirano ovdje). Druga fotografija prikazuje otvaranje supermarketa Plodina 1. travnja 2021. godine u Poreču (arhivirano ovdje). Treća i četvrta fotografija prikazuju poklone i pametne mobitele, a već su se ranije koristile u sličnim lažnim nagradnim igrama.

Na zaključak da se ne radi o pravoj nagradnoj igri koju organizira trgovački lanac Plodine navodi činjenica da profil na kojem je nagradna igra objavljena nema nikakve poveznice s tim trgovačkim lancem. Faktograf je već ranije, u nekoliko navrata, pisao o lažnim nagradnim igrama u kojima se koristilo ime i vizuali tog trgovačkog lanca.

U veljači ove godine su nam na upit o sličnoj lažnoj nagradnoj igri iz Plodina odgovorili da su dosad “već nekoliko puta na službenim web stranicama i službenim profilima na društvenim mrežama kupce pozivali na oprez i savjetovali da se nikako ne prijavljuju na web stranice koje nisu u domeni plodine.hr, da ne dijele svoje osobne podatke, financijske podatke ili podatke svojih bližnjih organizatorima ovakvih nagradnih igara”. Potom su naglasili i da se svi nagradni natječaji tog trgovačkog lanca odvijaju na službenim stranicama na Facebooku ili Instagramu te putem službene internetske stranice www.plodine.hr.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Profil na kojem je objavljena lažna nagradna igra nema niti jednog pratitelja, dok ih službena Facebook stranica Plodina ima više od 221 tisuću. Na službenoj stranici Plodina jasno je navedena i poveznica na njihovu službenu internetsku stranicu te postoje i druge informacije o kompaniji. Ništa od toga nije navedeno na profilu na kojem je objavljena lažna nagradna igra.

Pojava lažnih nagradnih igara vrlo je česta na Facebooku, a cilj prevaranata je većom aktivnošću širiti popularnost profila, ponekad i krađa osobnih podataka, a u najekstremnijim slučajevima se radi o krađi novca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.