Razotkriveno

Snimka ne prikazuje vojno sposobne muškarce koji se pripremaju za invaziju na Europu

Video je snimljen sredinom 2023. u gradu Musaidu gdje su libijske sigurnosne snage provodile akciju "suzbijanja ilegalnih migracija".
Ilustracija: Hina/EPA/STR

Otprilike pola milijuna uglavnom vojno sposobnih muškaraca gomila se u sjevernoj Africi, pripremajući se za invaziju na Europu“. Tako se tvrdi u opisu videa dijeljenog na društvenim mrežama u kojem vidimo veliki broj muškaraca dopremljen u naseljeno mjesto pod nadzorom vojske (snimka arhivirana ovdje).

Snimka iz libijskog Musaida

Snimke su nastale u libijskom Musaidu, gradu koji se nalazi na granici između Libije i Egipta. Utvrdili su to novinari francuskog The Observersa, portala koji objavljuje na engleskom, arapskom, francuskom i persijskom jeziku.

Do ovog zaključka došli su analizirajući nekoliko različitih snimaka objavljenih na Twitter profilu Radio Genova (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje), koji promovira krajnje desnu ideologiju, a prati ga 214 tisuća ljudi. Snimci na tom profilu objavljivani su 19., 22., 23. i 25. i 26. lipnja.

Uz treći po redu objavljen video plasiran je narativ prema kojem se radi o “armiji od 500 tisuća ljudi, koja se iz Libije sprema na invaziju” Italije i Europe. Iste tvrdnje, usput rečeno, prenijet će Paul Golding, vođa britanske ekstremno desne stranke “Britain First”, koji je 26. lipnja video podijelio na svom Twitter profilu.

Snimke nastale između 31. svibnja i 2. lipnja

Novinari “The Observersa” – kolaborativnog portala koji se oslanja na materijale što ih snimaju očevici i očevitkinje na licu mjesta, a fotografije i video snimke s terena analizira i kontekstualizira tim profesionalnih novinara u Parizu – prema oznakama na policijskim automobilima koji se pojavljuju na snimkama utvrdili su da policijske snage pripadaju “direktoratu sigurnosti” Derne, grada na istočnoj obali Libije, Benghazija i Tobruka.

To područje Libije kontrolira maršal Khalifa Haftar, koji je u dugogodišnjem sukobu s međunarodno priznatom vladom u Tripoliju. Potom su na TikTok profilu službe sigurnosti Derne detektirali jednu od video snimaka koja je objavljena na profilu Radio Genova. Uz snimku je stajao opis: “Dužnosti policije u gradu Musaidu”.

 

Da su u pitanju snimke načinjene u Mosaidu, koji je četiri sata vožnje udaljen od Derne, ukazao je i natpis na jednoj od zgrada: “Direktorat sigurnosti Musaid”.

Utvrđeno je, dakle, gdje su video snimke nastale, a utvrđeno je i kad su snimljene – između 31. svibnja i 2. lipnja.

Dio migranata vraćen u Egipat

Upravo u to vrijeme, kako je 1. lipnja izvijestio libijski medij “Libya News 24”, libijske sigurnosne snage provodile su akciju “suzbijanja ilegalnih migracija”, odnosno razbijanja krijumčarskih lanaca koji sudjeluju u ilegalnim migracijama i repatrijacije migranata.
“Dosad su operacije u Musaidu oslobodile 1.500 migranata iz skladišta za trgovinu ljudima. (…) Među njima je bilo 700 Egipćana”, navedeno je u članku Libya Newsa, uz napomenu da je pet stotina njih vraćeno u svoju zemlju preko prijelaza Musaid/Salloum.

Snimke koje su uz lažni opis plasirane na Twitter profilu Radio Genova, da bi potom bile dijeljene viralno stižući i do našeg govornog područja, ne prikazuju, dakle, pola milijuna vojno sposobnih muškaraca koje gomilaju u Sjevernoj Africi, spremajući ih za invaziju. U pitanju su snimke iz akcije snaga sigurnosti, usmjerene prema suzbijanju ilegalnih migracija.

Jedna od predmetnih snimaka – onih koje je analizirao The Observers – s donekle točnim opisom podijeljena je 3. lipnja na Twitter profilu “Politic Türk”: “Libijska vojska protjeruje izvan svojih granica izbjeglice, koje je natovarila u kamione.”

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.