Razotkriveno

Dezinformacija o djeci u kavezima

Društvenim mrežama širi se video snimljen prije eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba s netočnim navodima da prikazuje žrtve rata.
Foto: Hina/ EPA/MOHAMMED SABER

Video snimka koju dijele korisnici na društvenim mrežama, a koja prikazuje djecu zatvorenu u kavezima dok im se odrasli muškarci smiju (arhivirano ovdje), ne potiče iz najnovije eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, niti je s njom u vezi.

U jednom od dvije verzije nevjerodostojnih opisa, koji pogrešno kontekstualiziraju snimku, navodi se ovako: “Hamas divljaci se smeju kidnapovanoj izraelskoj deci, koju drže zatočene u kavezima za pse…” (arhivirano ovdje).

U drugoj verziji, objavljenoj dva dana nakon napada Hamasa na Izrael, odnosno u vrijeme dok je počinjao izraelski odgovor na taj napad, navodi se pak da djeca u kavezu sa snimke nisu izraelska, nego palestinska djeca te da su UN i međunarodna zajednica “na ovo” ostali nijemi (arhivirano ovdje).

 

Točno je, međutim, da je video izvorno postavljen na društvenoj mreži TikTok najmanje četiri dana prije posljednjeg velikog napada Hamasa na Izrael. Utvrđeno je to na Fake Reporteru, portalu faktčekerske inicijativa koja objavljuje na hebrejskom jeziku, a pri provjeri informacija oslanja se na suradnju sa svojom publikom (tzv. “crowdsourcing”) (arhivirano ovdje i ovdje).

Izvorna objava na TikToku, na korisničkom profilu označenom @user6903068251281, uklonjena je, ali prema datumu vidljivom na screenshotovima koje je Fake Reporter objavio jasno je da snimka ne može prikazivati djecu koju je Hamas oteo pri smrtonosnom napadu na pogranični izraelski teritorij.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Nakon što je snimka postala viralna te kao takva predmet interesa brojnih faktcheckerskih portala (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje), oglasio se vlasnik korisničkog TikTok profila (arhivirano ovdje) na kojem je objavljena četiri dana prije napada Hamasa.

Čovjek na snimci, kako je to utvrdio Snopes, rekao je da su djeca zatvorena u kavezu – njegovi rođaci. Prema pisanju portala Kashif.ps, video je objavio mladić iz Pojasa Gaze koji je kazao da na snimci nisu izraelska djeca te da je snimka objavljena prije posljednje eskalacije u izraelsko-palestinskom sukobu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.