Razotkriveno

Gunderson nije bio direktor FBI-ja i nije umro pod sumnjivim okolnostima

U vijesti iz 2011. godine koju potpisuje agencija Associated Press navodi se da je Ted Gunderson umro od raka.

Korisnici društvenih mreža dijele video snimku bivšeg agenta FBI-a Teda Gundersona, gdje on tvrdi da se takozvani chemtrailsi “izbacuju i prskaju diljem SAD-a, Engleske, Škotske, Irske, Sjeverne Europe…”.

“Osobno sam ih viđao, ne samo u SAD-u, nego i u Meksiku i Kanadi. Ptice umiru diljem svijeta, na stotine tisuća riba ugiba diljem svijeta. Ovo je genocid, ovo je trovanje, ovo je ubojstvo od strane Ujedinjenih nacija. Ovaj element u našem društvu, koji ovo radi, mora biti zaustavljen”, navodi u snimci bivši agent FBI-a.

U opisu snimke, pak, navodi se da je riječ o “video svjedočanstvu” iz 2011. godine, zbog kojeg je Ted Gunderson ubijen pod misterioznim okolnostima. Gundersona se u opisu videa titulira kao bivšeg direktora FBI-a. (ovdje, ovdje, ovdje)

Međutim, Ted Gunderson nikad nije bio direktor FBI-a, niti je njegova smrt ranije povezivana s misterioznim okolnostima. Na internet stranicama dnevnog lista The San Diego Union Tribune još uvijek je moguće naći vijest iz 2011. godine, koja govori o Gundersonovoj smrti.

U vijesti koju potpisuje agencija Associated Press navodi se da je Ted Gunderson umro od raka, u 82. godini starosti. Umro je u svojoj kući u Memphisu, a javnost je o tome obavijestio njegov sin Greg Gunderson. U okrilju FBI-a Ted Gunderson je djelovao od 1951. godine, a kao šef ureda sedamdesetih godina prošlog stoljeća službovao je u Memphisu i Los Angelesu. Gunderson nikad nije bio direktor FBI-a; 1979. godine bio je razmatran kao jedan od kandidata, ali na dužnost je imenovan William H. Webster.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Po umirovljenju u FBI, Ted Gunderson najprije je osnovao detektivsku agenciju, da bi u osamdesetima postao jedna od viđenijih figura krajnje desnice u SAD-u i teoretičar zavjere, čija specijalnost su bile teorije zavjere koje uključuju opasnost od sotonističkih kultova.

Jedna od njegovih teorija jeste i ona da se američka vlada priprema za masovne egzekucije stvaranjem tisuću internacijskih logora i kupovinom 30 tisuća giljotina. Lažne vijesti o Gundersonovoj smrti plasirane su, dakako, i na drugim govornim područjima te su se njima bavili faktčeking portali poput Politfacta  i Logically facts-a.

Također, o raširenoj teoriji zavjere o chemtrailsima, a koji se spominju u snimci, Faktograf je već pisao u više navrata. Nema dokaza da se ljude truje masovnim bacanjem kemikalija iz zraka.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.