Razotkriveno

Žena koja na snimci slavi Putina nije Aleksandra Prijović

Snimka u kojoj se veliča ruski predsjednik Vladimir Putin prikazuje ženu iz Trebinja, a ne Prijović.
Izvor: Screenshot/Wikipedia

Vijest o tome da je pop-folk senzacija Aleksandra Prijović rasprodala čak pet koncerata u Areni Zagreb izazvao je ogorčenje dijela nacionalističke i glazbeno elitističke javnosti.

Iz tog smjera, konkretnije sa stranica “Stop cajkama u Hrvatskoj” i “Za našu Hrvatsku” pojavile su se prozivke koje ovu 28-godišnju rekorderku po pitanju zagrebačke publike portretiraju kao srpsku nacionalistkinju i ljubiteljicu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Na Facebook profilu “Stop Cajkama u Hrvatskoj” video je objavljen uz status: “Evo Aleksandru koja je napunila Arenu“, dok na stranici “Za našu Hrvatsku” stoji opis: “Zagrebe grade evo koga ste doveli u Arenu. Sad se uvjerite tko je hrvatski narode“.

Pritom je u statusima upotrijebljena snimka koja je također u listopadu izazvala zgražanje pojedinih nacionalističkih portala [1, 2, 3]. Ona prikazuje ženu iz Trebinja, po svemu sudeći s adresom u Crnoj Gori, koja recitira pjesmu u slavu Vladimira Putina. Nitko od tih portala nije naveo da se radi o pjevačici Aleksandri Prijović.

“O, Putine, naš premili brate, iz Trebinja evo pozdravljam te! Herceg zemlje slave prijestolnice odakle su hrabre jedinice. Dok s istoka sviće rujna zora pozdrav šaljem s Jadranskog mora, iz lijepe naše Crne Gore, s Romanije iza Ravne Gore. S Dinare i iz Srpske Krajine i od svugdje gdje ima Srbina za velikog brata na Putina. Vladimire, pravoslavni brate, roda srpskog vila pozdravlja te”, navodi ona, među ostalim. Ovo, inače, nije jedina takva interpretacija pjesnikinje iz Trebinja. Spjevala je i stihove o vlastitom ponosu što se u Crnoj Gori izjašnjava kao Srpkinja [1].

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Iako dijele nacionalnost, boju kose i atraktivan izgled, tu u mnogočemu prestaju paralele. Dvadesetosmogodišnja Prijović rođena je u ravničarskom kraju u Somboru, a odrasla je u Belom Manastiru u Hrvatskoj i Bačkoj Topoli. Trenutno živi u Beogradu. Od njenog zapaženog nastupa na Zvezdama Granda prošlo je čak deset godina i u međuvremenu je izgradila publiku koja bi svakako primijetila da je Prijović takvim videom odlučila slaviti Putina.

Također, na njenim profilima na društvenim mrežama, koje prate stotine tisuća ljudi, nema ni traga ovom uratku [1, 2, 3], a da se radi o Prijović ne može se naći trag niti na drugim relevantnim izvorima.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.