Razotkriveno

Citat bivše australske premijerke o protjerivanju muslimana je lažan

Lažna izjava internetom se širi od 2005. godine, a tijekom vremena netočno je pripisivana čak trima čelnicima australskih vlada.
Izvor: Bidgee, Wikipedia

Lažna izjava bivše laburističke premijerke Australije Julia Gillard, koja na našem govornom području kruži još od 2021. godine, ponovo se dijeli na društvenim mrežama povodom eskalacije sukoba između Izraela i Palestine.

Gillard nije aktualna premijerka. Na vlasti je bila od 2010. do 2013. godine, a prije toga je bila zamjenica premijera. Aktualni premijer je laburist Anthony Albanese.

U statusima se navodi da bi Gillard trebala “postati svjetska kraljica”, jer za “ono što je rekla potrebno je puno hrabrosti i samopouzdanja” i to zbog sljedećeg citata:

„Muslimani koji zahtijevaju šerijatski zakon zamoljeni su da napuste Australiju do srijede, jer Australija fanatične muslimane smatra teroristima. Pretražit će se svaka džamija i muslimani će surađivati ​​s nama u ovom procesu. Svi muslimani koji su migrirali iz druge zemlje u Australiju morati će se prilagoditi i mijenjati prema našoj zemlji i ne očekivati ​​da se mi mijenjamo prema njima. Ako to ne mogu učiniti, najviše bismo voljeli da napustite Australiju. Mnogi su Australci zabrinuti da bismo mogli uvrijediti određenu religiju … ali mogu uvjeriti narod Australije da je sve što se dogodi za boljitak Australije i njezinih ljudi. Ovdje govorimo engleski, a ne arapski, urdski ili bilo koji drugi islamski jezik, pa ako želite ostati u našoj zemlji, radije naučite govoriti engleski. U Australiji vjerujemo u Isusa koji je naš Bog i vjerujemo u Boga. Samo zato što vjerujemo u kršćanstvo i slijedimo ga, a ne neku drugu religiju čini nas zajednicom i zato slike Boga i vjerske knjige možete pronaći svugdje. Ako imate rezerve u vezi s tim, možete napustiti Australiju i otići bilo gdje u svijetu. Australija je naša zemlja i ovo je naša kultura. Mi ne ispovijedamo vašu religiju, ali poštujemo vaše osjećaje, pa ako želite čitati Kur’an i klanjati namaz, nemojte stvarati buku zvučnicima i čitati naglas. Molimo vas da NE čitate Kuran niti se molite u našim školama, uredima ili na javnim mjestima. To možete učiniti u udobnosti vlastitog doma ili u džamiji, što nam neće smetati. Ako imate bilo kakvih problema s našom državnom zastavom ili himnom, našom religijom ili načinom života, molimo vas da odmah napustite Australiju i nikada se ne vratite ”.

Lažni citat počeo kružiti još 2005. godine

Citat je lažan, što su utvrdile kolege iz više fact-checking medija, uključujući Raskrinkavanje.me, Nevtral.esReutersaSnopesa.

Snopes se ovom izjavom bavio još 2006. godine, za vrijeme premijera Johna Howarda. Počela je kružiti 2005., nakon bombaškog napada na londonski metro. Bogate zemlje saveznice u tzv. Ratu protiv terorizma u to su se vrijeme bavile vlastitim muslimanskim manjinama iz straha da će im se dogoditi sličan napad. Bombaši samoubojice su, naime, redom bili mladi muslimani, bez policijskih dosjea i to druga generacija imigranata.

Pripisano trima različitim čelnicima vlade

Među zemljama u kojima se povela debata bila je i članica NATO pakta, Australija. Iako je Howard vodio pomirljiv dijalog s lokalnom zajednicom umjerenih muslimana, u javnom diskursu pojavila su se i ekstremnija mišljenja. Od njih je sačinjena kompilacija koja se sada pripisuje Gillard.

Veći dio teksta je preuzet iz komentara koji je 2001. napisao američki veteran zračnih snaga, kasnije republikanski zastupnik u Kongresu Barry Loudermilk, nedugo nakon napada na SAD 11. rujna. Kako nije imao nikakve veze s Australijom, Howardom ili Julijom Gillard, prepravljen je i “australiziran”. Dio je preuzet iz intervjua nekadašnjeg čelnika australske riznice, Petera Costella.

U veljači 2009. ovaj se komentar pripisao Kevinu Ruddu, koji je naslijedio Johna Howarda na mjestu australskog premijera 2007., a 2010. Juliji Gillard. U izjavi za Nevtral Gillard je putem svog ureda zanijekala da je ikada dala takvu izjavu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.