Razotkriveno

“Informativni video” o koronavirusu je parodija napravljena 2020. godine

U satiričnom videu tvrdi da se prikazuje savjete za borbu protiv koronavirusa iz 70-ih godina 20. stoljeća.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu Živčana Žirafa objavljen je video (arhivirano ovdje) koji navodno prikazuje informativni film snimljen 70-ih godina 20. stoljeća kojim se stanovništvo upozorava što sve činiti u pandemiji koronavirusa. Uz video je objavljen sljedeći opis: “Dobra stara vremena. Nevidljivi neprijatelj i smjernice za borbu protiv smrtonosne prehlade. Svi u kuće, odmah…”

 

Status s videom objavljen je 19. studenog. Poruka koja stoji iza objave statusa je da bolest Covid-19, odnosno zaraza novim koronavirusom, 2020. godine nije bio novitet već da je bolest bila poznata i prije 50 godina. Činjenica je da su koronavirusi, odnosno virusi koji cirkuliraju među životinjama no neki od njih mogu prijeći na ljude, bili poznati i prije pandemije 2020. godine. No, virus koji je izazvao pandemiju bolesti Covid-19, nazvan SARS-CoV-2, otkriven je u Kini tek krajem 2019. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Video je originalno objavljen u svibnju 2020.

Video iz statusa je moguće pronaći online na Tik Toku, YouTubeu i ostalim društvenim mrežama i moguće je pronaći da je video kreirao CheeksProductions, koji je spomenuti film objavio na YouTubeu u svibnju 2020. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je krenula pandemija koronavirusa, ističe Politifact.

Pregledom ostalih videa na YouTube kanalu CheeksProductionsa vidljivo je da su i ostale snimke, radilo se o temi Covida-19 ili ne, humoristične naravi. Također, glumac Charlie Tantam na svojoj internetskoj stranici otkrio je da bio narator tog “informativnog filma”. Snimku je na svojoj stranici objavio u sekciji “kratke parodije”.

“Toliko sam ponosan što sam dao glas za ovaj video još 70-ih godina. Nije dobro ostario, ali je otrežnjujuće iskustvo”, našalio se Tantam na društvenoj mreži X (bivši Twitter) u svibnju 2020.

Iz šaljivih savjeta lako je zaključiti da se radi o parodiji

I samim gledanjem snimke po više elemenata je moguće zaključiti da se radi o parodiji.

“Uvijek morate biti na oprezu i ako vam se čini da osjećate koronavirus, brzo uđite u zatvoreni prostor. Ako niste kod kuće, prvo spustite lice na tlo. U tom položaju, jedina izložena šupljina je analni otvor. I to ne bi trebalo predstavljati problem, sve dok nosite hlače”, govori narator u videu.

Još jedan od savjeta koji jasno signalizira da se radi o parodiji jest i ovaj: “Ako nemate unutarnji toalet, izrežite rupu u omiljenoj stolici i stavite kantu ispod. Ako nemate stolice, iskopajte rupu za sebe negdje unutar kuće”.

Zaključno, navodni video iz 70-ih godina 20. stoljeća koji informira javnost o opasnostima koronavirusa i tome što bi građani trebali raditi zapravo je parodija. Video je objavljen u svibnju 2020., par mjeseci nakon što je krenula pandemija koronavirusa. Video je izradila produkcijska kuća CheeksProductions koja inače objavljuje humoristične videe, a glumac Charlie Tantam na svojoj je stranici otkrio da je bio narator ovog videa. Uradak na njegovoj stranici stoji u rubrici “parodije”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.