Razotkriveno

Zgrada parlamenta u Gazi razorena je u sukobu. No, viralna snimka pokazuje drugu građevinu

Srušena zgrada sa snimke, koja se dijeli društvenim mrežama, od palestinskog parlamenta u Gazi udaljena je oko pet kilometara.
Foto: Hina/ EPA/MOHAMMED SABER

Proteklog tjedna na nizu korisničkih profila na društvenim mrežama, kao i u brojnim medijima, objavljena je vijest da je Izrael srušio zgradu parlamenta u Gazi, a uz ovu tvrdnju plasirana je video snimka na kojoj se može vidjeti uništavanje velike betonske građevine u pojasu Gaze (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje).

Vijest je prenijela nekolicina internet portala, domaćih i stranih, s istom snimkom i tvrdnjom da je u pitanju demoliranje parlamenta (arhivirano – 1, 2, 3, 4).

Snimka ne prikazuje rušenje parlamenta u Gazi

Ta snimka, međutim – kako su u članku od 16. studenog utvrdili novinari faktčekerskog portala Snopes, ne prikazuje rušenje parlamenta u Gazi.

Prije objave predmetne snimke, u javnost je puštena informacija da vojnici izraelskog IDF-a zauzeli parlament u Gazi, a na društvenim mrežama pojavila se i fotografija izraelskih vojnika u ovoj ustanovi.  Također, izraelski vojnici fotografirali su se još 11. studenog u parku nasuprot zgrade parlamenta, točnije Palestinskog zakonodavnog vijeća, koja se nalazi u gradskoj četvrti Rimal.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Times of Israel izvijestio o izraelskom rušenju zgrade parlamenta

Ova četvrt, do sukoba jedna od najvibrantnijih u Gazi, teško je devastirana raketama i bombama izraelske vojske. Razorena je i zgrada parlamenta, a park ispred nje je u potpunosti uništen. O rušenju je izvijestio i Times of Israel. “Nakon što su se vojnici fotografirali u zgradi Hamasova parlamenta u Gradu Gazi prije nekoliko dana, vojska je uništila to mjesto”, stoji u vijesti Times od Israela od 15. studenog. Istu informaciju o granatiranju zgrade Palestinskog zakonodavnog vijeća objavila je i 15. studenog i Agencija Anadolija pozivajući se na “lokalne medije”, odnosno na izvještaje Channela 12 i Timesa of Israela.

Također, na temelju satelitskih snimki New York Times je članku objavljenom 16. studenog zaključio da je zgrada Palestinskog parlamenta u Gazi dijelom uništena između 14. i 15. studenog, nakon što je izraelska vojska preuzela kontrolu nad građevinom. CNN je 18. studenog objavio sličan izvještaj o djelomičnom rušenju zgrade parlamenta, a izraelska vojska im nije potvrdila da je odgovorna za to djelo.

Građevina je oko pet kilometara udaljena od zgrade parlamenta

Fotografije parlamenta snimljene prije sukoba mogu se naći na stranicama agencija Shutterstock i Alamy. Uništena zgrada sa predmetne snimke, za koju se tvrdilo da je zgrada parlamenta, geolocirana je na sjeveroistoku Gaze, u području Juhar al-Dik, koje je izraelska vojska razorila u vrijeme sukoba s Palestincima iz 2014. godine (arhivirano ovdje i ovdje). Zgrada čije rušenje vidimo na snimci od palestinskog parlamenta u Gazi udaljena je oko pet kilometara. Nakon Snopesa, o tome je pisalo i nekoliko drugih inozemnih medija, kao što su AFP, Full Fact te France 24.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.