Razotkriveno

Lažna nagradna igra: Nećete dobiti poklon vrećicu, ako Studencu čestitate rođendan

Faktografu je odgovoreno da "Studenac demantira povezanost s navedenom nagradom igrom te se u potpunosti ograđuje od iste".
Ilustracija: studenac.hr

Za proslavu rođendana @????????, svi koji napišu “Sretan rođendan” na našoj STRANICI prije 25. studenog 2023. dobit će ekskluzivne nagrade u obliku poklon vrećica, gotovine i kupovnih kupona“, navodi se u statusu (arhivirano ovdje) kojega je na društvenoj mreži Facebook podijelila stranica ‘???;????? ????????’.

Snimku zaslona statusa koji je prikupio 225 reakcija, gotovo 900 komentara te je podijeljen skoro 500 puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Uz to što i sami naziv Facebook stranice koji je ‘???;????? ????????’ ukazuje na to da se radi o sumnjivoj stranici, ista je kreirana tek 22. studenog ove godine. Dakle, jedan dan prije objave ‘nagradne igre’. Stranicu je oznakom ‘sviđa mi se’ označilo tek 159 korisnika Facebooka.

Stranica od korisnika Facebooka koji komentiraju objavu traži da se registriraju putem običnog Google obrasca, uz napomenu da je vrijeme prijave ograničeno. Od korisnica se još traži da objavu dijele, čime se prevara širi dalje. Ne nasjedajte, radi se o prevari!

Kada se osoba želi registrirati, otvara se nova stranica gdje se može preuzeti datoteka i treba upisati svoj broj mobitela. Snimku zaslona donosimo niže.

Izvor: Screenshot

Studenac: Ograđujemo se od navedene nagradne igre

Faktograf.hr se obratio Studencu s upitom jesu li povezani s navedenom nagradnom igrom. Iz tog trgovačkog lanca odgovorili su nam kako “Studenac demantira povezanost s navedenom nagradom igrom te se u potpunosti ograđuje od iste”.

Također, kupce pozivaju da informacije o nagradnim igrama koje pokreće Studenac prate isključivo na njihovoj službenoj web-stranici te službenim Facebook i Instagram profilima.

Također su nas informirali kako su trenutačno u tijeku dvije nagradne igre. Jedna traje od 9.11. do 6.12.2023., dok druga, koja se radi u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom, traje od 24. 11. 2023. do 31. 12. 2023. te se niti u jednom slučaju ne radi o nagradnoj igri koja je povezana s lažnom Facebook stranicom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Poseban oprez tijekom perioda poput Crnog petka

Tijekom razdoblja popusta i rasprodaja kao što su Crni petak potreban je poseban oprez od strane kupaca, na što upozorava i CERT.hr.

“Kupovina putem interneta u stalnom je porastu, a dani kad smo spremni uhvatiti najbolje prilike i najveće popuste upravo su pred nama. Poznate navike potrošača također su prilika za razne kibernetičke prijevare i kupovinu mačka u vreći. Iz tog razloga potreban je dodatan oprez kod online kupovine.

Popusti i nagrade su sve češći mamac u phishing prijevarama, upravo zbog vremenskog i količinskog ograničenja koji tjeraju korisnika na brzu reakciju bez ikakve provjere stranice ili adrese e-pošte”, piše CERT.hr.

Stoga, kao što navodi i CERT.hr, budite oprezni s e-porukama, skočnim prozorima ili objavama na društvenim mrežama koje obećavaju najniže cijene. “Jednim krivim klikom možete ostati bez osobnih ili bankovnih podataka, ali i zaraziti svoj uređaj ili mrežu. Uvijek provjerite je li ta web trgovina koja nudi najnižu cijenu vjerodostojna, a proizvod koji vam se nudi sami potražite na tražilici ili drugoj web trgovini”, navode.

Lažni nagradni natječaji česta praksa

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone, a “poklanjaju” se različite stvari – od mobitela, hladnjaka, do novca, automobila pa čak i kućica. Potrebno je samo javiti se organizatoru “nagradnog natječaja”, a cilj je naravno prijevara, odnosno krađa podataka.

O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.