Razotkriveno

Kur’an ne sadrži proročanstvo o rušenju “Blizanaca” 11. rujna 2001.

Jedanaesti stih devete sure Kur'ana ne govori o "sinu Arapa" koji "probudi strašnog Orla", čiji se "gnjev raširi po cijeloj Alahovoj zemlji".
Izvor: Wikimedia Commons

Lažni stihovi iz Kur’ana dijele se društvenim mrežama kao veliko predskazanje centralne knjige Islama vezano za napad na zgrade Svjetskog trgovinskog centra 2001. godine. Korisnik Facebooka, među ostalim, tvrdi:

“Najpoznatiji simbol pored Stars & Stripes (zvijezde i linije na američkoj zastavi), je Orao. Sledeći citat iz Kurana, u „knizi islama”:
“Ovako je zapisano:
sin Arapa probudi strašnog Orla.
Orlov gnev se raširi po celoj Alahovoj zemlji, sve dok neki ne padoše u očaj, posle sve više i više ljudi postade srećnije.: Orlov gnev očisti Alahovu zemlju i zavlada mir.”
Ovaj citat nosi broj 9.11.”

No, kao što je to detektirao Snopes prije 20 godina, to nije legitiman citat iz Kur’ana. Takav se odlomak ne pojavljuje u toj knjizi, u poglavlju 9, stihu 11 ili bilo gdje drugdje.

Radi se o prevari, koja “igra” na pokretanje vojne akcije SAD-a (tj. Orla) protiv Afganistana i Iraka (“Allahove zemlje”) kao odgovor na terorističke napade na Ameriku 11. rujna koje je organizirao Osama bin Laden (“sin Arabije”). Kao dokaz su priložili i poveznicu na poglavlja i stihove iz Kurana koji odgovaraju datumu terorističkih napada (9:11) iz kojih je razvidno da se ne spominje nikakav orao, niti išta slično.

Stvarni 11. ajet devete sure

Isti smo 11. ajet, odnosno stih, pronašli u devetoj suri u Kur’ana u prijevodu Besima Korkuta, u izdanju Međunarodne zajednice za pomoć Muslimanima Bosne i Hercegovine iz 1993. godine: “Ali ako se oni budu pokajali i molitvu obavljali i zekat davali, braća su vam po vjeri. – A Mi dokaze objašnjavamo ljudima koji razumiju.”

Kopija je dostupna i u PDF-u na stranicama Medžlisa Islamske zajednice Split, a predmetni stih se nalazi na 98. stranici.

Ovim se proročanstvom bavio i teolog Dennis Bratcher, kao i religijska sekcija Deseret Newsa, medija u vlasništvu Mormonske crkve, odnosno Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Polemiziraju s činjenicom da se radi o drevnom tekstu, koji ima mnoge prijevode i mogućnošću da je došlo do pogreške u referenci.

“Ne. Ovo ‘proročanstvo’ je prijevara. Kur’an ne spominje ‘orla’, niti se takav stih niti bilo što slično pojavljuje bilo gdje u knjizi”, piše Deseret News.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Gdje se sve pojavljuju orlovi

Za kraj spomenimo i da se orlovi ne pojavljuju samo među simbolima SAD-a, već i na zastavama Meksika, Moldavije, Kazahstana i Zambije te na grbovima mnogih zemalja, poput Austrije, Rusije, Poljske, Gane, Nigerije, Njemačke i Egipta.

U prošlosti, orao se pojavljivao i na zastavama rimske vojske i Prusije te je bio simbol Hitlerovog Trećeg Reicha. Zemlje iz bliskog nam susjedstva, Crna GoraAlbanija, na zastavama imaju dvoglave orlove.

Napomenimo i da je identičan lažni citat cirkulirao na našem govornom području između 2005. i 2010. godine na blogovima i u komentarima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.