Razotkriveno

Naravno da na nebu ne mogu biti dva Sunca. Iza snimke stoji poznati fenomen

Radi se o znanstvenicima poznatoj pojavi, odnosno fenomenu lažnog Sunca, koja su u određenim uvjetima može vidjeti na nebu.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu Ajvar Blagi objavljena je snimka (arhivirano ovdje) za koju se navodi da je snimljena u okolici Phoenixa u američkoj saveznoj državi Arizona.

Na snimci se čuje kako se osoba koja snima čudi kako se sunce na obzoru vidi s dvije strane, što snimka i prikazuje. Uz snimku je objavljen i sljedeći opis: “Za uspavanu masu i ovo je sigurno sasvim prirodna pojava ? dva Sunca ili nešto takvo, normala ?“.

Screenshot/Facebook

Radonić za Faktograf: “To je poznata pojava”

Iako korisnik Facebooka nastoji insinuirati da se radi o pojavi koja nije uobičajena, stručnjak kojega smo kontaktirali kaže nam da je to sasvim uobičajena pojava.

“To je poznata pojava. Refleksija svjetla na sitnim ledenim česticama u visokom obilasku”, rekao je poznati astronom Ante Radonić za Faktograf.

“Poznata je i situacija s dva lažna sunca s nešto drugačijom situacijom kad se vide tri sunca, a na engleskom jeziku se to naziva Sun Dogs”, dodao je astronom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Fenomen lažnog Sunca

Nešto detaljnije pojašnjenje fenomena lažnog Sunca koje je spomenuo Radonić dao je Dorian Božićević iz Hrvatskog astronomskog saveza za portal Zimo.

“Radi se o pojavi koju na engleskom jeziku nazivaju Sundog (sunčev pas). To je atmosferska pojava koja spada u skupinu haloa (optičkih fenomena uzrokovanih lomom svjetlosti), a nastaje refrakcijom (lomom) svjetlosti u kristalićima leda u atmosferi. Najčešći fenomen iz te skupine je cirkularni halo (ili halo 22°) koji lomom svjetla stvori koncentrični krug oko Sunca ili Mjeseca kutne udaljenosti od centra Sunca ili Mjeseca od 22° pa se isto tako kod pojave tzv. Sundoga još dva prateća “Sunca” pojave desno i lijevo na toj istoj kutnoj udaljenosti od pravog Sunca. Ova pojava se događa kada je Sunce relativno nisko nad horizontom i kad se svjetlost lomi u heksagonalnim kristalićima leda koji se najčešće nađu u oblacima cirostratusima dok se prije spomenuti cirkularni halo može pojaviti i kad je Sunce visoko nad horizontom”, objašnjava Božićević.

Enicklopedija Britannica o fenomenu lažnog sunca pak piše sljedeće: “Atmosferski optički fenomen koji se pojavljuje na nebu kao svjetleće točke na 22° sa svake strane Sunca i na istoj visini kao Sunce. Obično će rubovi najbliži Suncu izgledati crvenkasti. Druge boje su povremeno vidljive, ali češće vanjski dijelovi svake mrlje izgledaju bjelkasti”.

Sun dogs nastaju kada Sunce ili Mjesec sjaje kroz tanki cirusni oblak sastavljen od šesterokutnih kristala leda koji padaju s okomitom glavnom osi, za razliku od fenomena aureole koji se događa kada su glavne osi nasumično raspoređene u ravnini okomitoj na Sunčeve ili Mjesečeve zrake, objašnjava se u enciklopediji.

Zaključno, snimka koju je objavio korisnik Ajvar Blagi ne prikazuje neuobičajenu pojavu kao što to korisnik nastoji insinuirati. Kako je pojasnio astronom Radonić, radi se o poznatoj pojavi u kojoj se sunčeva svjetlost reflektira na sitne ledene čestice i iz tog razloga su na obzoru vidljiva “dva sunca”. Sličan efekt, ali s nešto drugačijom situacijom kada se vide tri sunca se naziva lažnim suncem, parhelijem ili na engleskom Sun dogs.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.