Ocjena točnosti

Bizarna splitska politička priča: Loše montiranom snimkom optužili Ivicu Puljka da spava na Gradskom vijeću

Snimka "spavanja" koju je objavila stranka Javno dobro, ali i Puljkova Facebook reakcija brzo su se proširile medijima.
Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Bizarna populistička priča zaokupila je ovih dana lokalnu političku scenu u Splitu, a temelji se na pitanju je li gradonačelnik toga grada Ivica Puljak spavao na sjednici Gradskog vijeća. Tema suštinski potpuno nebitna za građane drugog po veličini grada u Hrvatskoj prelila se na društvene mreže gdje se poveo rat snimkama s tog događaja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prvo je na Facebook stranici novoosnovane stranke Javno dobro 11. prosinca objavljen video (arhivirano ovdje) kojom su željeli dokazati da splitski gradonačelnik Ivica Puljak spava na sjednici Gradskoj vijeća Splita održanoj 7. prosinca. Glazbena podloga na snimci je stih iz popularne pjesme “Tiho noći moje zlato spava”, dok status ima sljedeći opis:

“Na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita 7.12.2023. gradonačelnik Puljak uobičajeno aktivan, konstruktivan i efikasan”.

Što je sve stranka Javno dobro sakrila u videu?

Pregledom snimke 25. sjednice Gradskog vijeća Splita koje Televizija Jadran objavljuje na svom YouTube kanalu, jasno je da se radi o nevještoj montaži i da splitski gradonačelnik zaista ne spava na sjednici. Dio koji je stranka Javno dobro iskoristila za svoj video na snimci sa sjednice počinje na 4:53:08. Na videu nije vidljiv donji dio snimke, a iz njega je jasno da Ivica Puljak u tom trenutku gleda u mobitel.

Uz to, snimka stranke Javno dobro traje 25 sekundi. No, to nije neprekinutih 25 sekundi s autentične snimke, nego je isti segment videa spojen dva puta. To se najbolje može vidjeti po osobi koja sjedi pokraj Puljka. Muškarac se na početku snimke dira po ustima pa potom ruku odmiče od glave. Taj isti pokret se na snimci Javnog dobra vidi dva puta, dok u sredini snimke ta osoba nestaje iz kadra i potom se sekvenca ponovno pojavljuje.

Screenshot/YouTube – Autentična snimka dijela sjednice koju je objavila stranka Javno dobro

Puljak u svom videu objavio drugi segment sjednice

Splitski gradonačelnik je u večernjim satima 11. prosinca komentirao tu snimku na svom Facebook profilu, odbacivši navode da spava na sjednici Vijeća.

“Na društvenim mrežama se širi lažni video, u kojem ja ‘ubijam oko’, tj. spavam, na sjednici Gradskog vijeća. Pravi video je ovdje, a ovaj lažni je u komentaru i u njemu je izrezan samo dio slike i par sekundi, te je montiran da se prikaže i širi lažna informacija. No, drago mi je da je sjednica Gradskog vijeća Splita postala tema među našim sugrađanima pa barem i na ovaj način”, napisao je.

Puljak je uz status objavio i video koji, tvrdi, prikazuje pravu situaciju. No, snimka koju je objavio splitski gradonačelnik ne prikazuje isti segment sjednice sa snimke stranke Javno dobro. Puljkova snimka prikazuje situaciju od minute prije i na originalnoj snimci sjednice kreće na 4:52:27 i u njoj on ne gleda u mobitel nego ga vrti u ruci.

S obzirom da je Puljak na snimci kojom se, tobože, dokazuje da spava, statičan i kod snimke koju je objavio splitski gradonačelnik najbolje je gledati osobu koja mu sjedi s lijeve strane. Na Puljkovoj snimci ta se osoba niti u jednom trenutku ne češe po ustima, kao što je to vidljivo na snimci stranke Javno dobro. Dakle, gradonačelnikova snimka ne odgovara snimci koju je objavila stranka Javno dobro.

Screenshot: Usporedba sa snimke s FB profila Ivice Puljka i FB stranice Javno dobro

Snimka koju je objavilo Javno dobro na svom Facebooku je dio autentične snimke, no isti segment je stavljen dvaput tako da izgleda kao da je Puljak spavao 25 sekundi, dok je izrezan i donji dio videa. Međutim, autentična snimka jasno pokazuje da je splitski gradonačelnik naslonjen na dlan i gleda u mobitel te ne spava. S druge strane, Puljak na svom Facebook profilu nije objavio isti segment sjednice već dio koju minutu ranije.

Snimka i Puljkov demanti u hrvatskim medijima

Snimka koju je objavila stranka Javno dobro, ali i Puljkova Facebook reakcija brzo se proširila medijima. Portal Dalmacija danas je 11. prosinca objavio članak s naslovom “Stranka objavila Puljka kako spava na sjednici: ‘Uobičajeno aktivan, konstruktivan i efikasan’ (arhiviran ovdje), a sat vremena kasnije i Puljkovu reakciju s naslovom: “PULJAK OBJAVIO ORIGINAL! ‘Video je lažan. Nekome smeta prevelika aktivnost u Splitu pa me želi i na ovako smiješan način diskreditirati'” (arhivirano ovdje).

Prije dva dana snimku i Puljkovu reakciju objavio je i Dnevnik.hr (arhivirano ovdje), a reakciju Puljka su objavili Slobodna Dalmacija (arhivirano ovdje), Večernji list (arhivirano ovdje) i Index.hr (arhivirano ovdje).

Na račun snimke se na svom Facebook profilu našalila i supruga Ivice Puljka, saborska zastupnica Marijana Puljak koja je objavila (arhivirano ovdje) fotografiju na kojoj splitski gradonačelnik zaista spava uz status: “Molim da ne dijelite lažne slike kako Ivica spava. Ovo je prava slika spavanja, dio božićne serije ‘kod punice je najljepše’, a uskoro u albumu očekujemo novu epizodu 2023.”

Stranka Javno dobro nastala iz inicijative Javno je dobro

Stranka Javno dobro osnovana je 14. listopada ove godine, a na čelu joj je predsjednica Vladimira Mascarell. Kako piše Dalmatinski portal, glavna tajnica stranke je Eleonora Mandić. Vodstvo stranke čine još i Vijeće stranke: Željan Jurlin, Arsen Mujagić, Marijana Šešelja Botić, Ladislav Radoslović i Nikola Dupera.

“Stranka Javno dobro nastavlja graditi svoju reputaciju na projektima koje su članovi i osnivači započeli kao inicijativa Javno je dobro. Okolišna politika, zaštita javnog dobra Republike Hrvatske, prava građana, zaštita nacionalnih interesa i dalje će biti u fokusu stranke JAVNO DOBRO. Smatramo da su ove teme tek sporedne stavke svih velikih tradicionalnih stranaka u Republici Hrvatskoj, tj. okolišna politika iza koje se zapravo kriju korporativni i gospodarski ciljevi koji zapravo štete okolišu i nama samima”, poručili su iz stranke nakon osnivanja.

“Povezivat ćemo sve krize kako nacionalne tako i svjetske sa socijalnim i ekonomskim pitanjima unutar Republike Hrvatske te se samim tim približiti našim građanima koji su itekako postali svjesni da se njihovi životi, zdravlje i radni uvjeti drastično mijenjaju. Također, nećemo se samo ograničavati na gore navedene politike, nego ćemo se baviti i pitanjima društvene pravde i zaštiti građanskih sloboda’, poručili su iz stranke.

No, svoje političko djelovanje su u navedenom primjeru pokušali proširiti gurajući u javni prostor populističku temu o navodnom spavanju gradonačelnika Splita na Gradskom vijeću, a još su se poslužili i montiranjem istog segmenta snimke dvaput kako bi izgledalo da je duže spavao. To je izazvalo i širenje te nebitne teme na način da im je Puljak “odgovorio” snimkom koja uopće ne prikazuje isti segment sjednice, a zbog te reakcije priču se prenijeli mnogi hrvatski portali.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.