Razotkriveno

Kia Hrvatska upozorava: “Na Facebooku su se pojavile lažne nagradne igre”

Šire se lažne nagradne igre u kojima se korisnicima obećava da će dobiti automobil, ako u komentare napišu "Sretan Božić".
Ilustracija: Unsplash.com/Amal Abdulla

Na Facebook profilu Kia-Hrvatska’, koja nema nikakve veze sa službenim uvoznikom Kia automobila u Hrvatsku, pojavila se lažna nagradna igra u kojoj se tvrdi da se korisnicima društvene mreže dijeli čak 70 automobila.

“Povodom Božića 2023. godine, naša tvrtka KIA, odlučila je donirati 70 novih KIA automobila. Želimo da danas imate sve svoje automobile u dobrom stanju. Stoga ćemo ga nasumično poslati ljudima koji komentiraju. ‘Sretan Božić’ od pobjednika”, piše u statusu objavljenom 18. prosinca (arhivirano ovdje).

Fotografije iz SAD-a i Slovačke

Uz status u kojem se poziva korisnike na komentiranje i čestitanje Božića kako bi dobili automobil postavljene su i fotografije koje, također, nemaju nikakve veze s predstavništvom korejskog proizvođača automobila u Hrvatskoj. Prva fotografija prikazuje otvaranje autosalona u američkom gradu North Augusta iz svibnja ove godine, a nalazi se kao naslovna fotografija u tekstu lokalnog portala (arhivirano ovdje). Dio ostalih fotografija iz objave skinuto je s Facebook profila slovačkog autosalona Kia Humane.

Također, da se radi o prevari može se zaključiti i na temelju činjenice da se na profilu Kia-Hrvastka’ ne mogu doznati nikakvi podaci o administratorima stranice ili priređivačima nagradne igre, a na sumnjivu stranicu ukazuje i činjenica da je profil otvoren jučer.

Kia Hrvatska demantirala autentičnost nagradne igre

Uz to, na službenoj Facebook stranici Kia Hrvatska, objavljeno je upozorenje na pojavu lažnih nagradnih igara.

“Važna obavijest! Poštovani fanovi, na Facebook-u se pojavio veliki broj lažnih profila na kojima se organiziraju nagradne igre u kojima se dijele Kia vozila. Ovim putem Vas obavještavamo da je ovo jedini službeni profil Kia marke i uvoznika za Hrvatsku, te da su i profil i nagradna igra lažni. Kia uvoznik za Hrvatsku, kao i svi naši zastupnici, nisu organizatori niti imamo ikakve veze sa ovom nagradnom igrom. Također Vam preporučamo da ne sudjelujete u ovakvim igrama, obzirom da može doći do zlouporabe Vaših osobnih podataka i da ovakve profile prijavite Facebook-u”, stoji u obavijesti na službenoj stranici Kia Hrvatska.

Na Facebooku je česta pojava lažnih nagradnih igara u kojima se pokušavaju dobiti podaci ili novac korisnika, a ponekad služe i za “pumpanje” popularnosti profila. O takvim lažnim nagradnim igrama Faktograf je često pisao u prošlosti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.