Razotkriveno

Umjetna brokula nema veze s Billom Gatesom, već je djelo američkog umjetnika

Na Facebook profilima širi se odvratna snimka "žive umjetne brokule" za koju se netočno navodi da je nastala u laboratorijima.
Ilustracija: Pixabay

“UMJETNiI PROIZVODI BILLA GATESA Pogledajte ovu brokulu, ovu umjetnu biljku proizvedenu u laboratorijima. To je jedan od čuvenih proizvoda koje Bill Gates naziva zdravima… Sudeći prema u najmanju ruku čudnom ponašanju ove biljke, možemo pretpostaviti da je napunjena grafen oksidom. Upitajte se – biste li konzumirali ovakav proizvod ili vam se od samog prizora preokreće želudac?”, navodi se u statusu (arhivirano ovdje) kojega je na Facebooku podijelila privatna korisnica.

Snimku zaslona statusa koji također donosi i poveznicu na Telegram kanal rubnog portala Epoha (o kojemu je Faktograf.hr pisao u više navrata) donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Statusu je prirodan i video u trajanju od 44 sekunde. Na videu osoba kojoj ne vidimo lice (vidimo samo prste jedne ruke koja nosi bijele rukavice) putem injekcije ubrizgava nekakvu tekućinu u brokulu, nakon čega se povrće uvija i grči.

Snimka se širila i među drugim korisnicima društvene mreže Facebook (1, 2, 3), kao i platformom X (prije poznata kao Twitter) (1, 2). Forbes je pisao (arhivirano ovdje) kako je viralni video zapravo djelo umjetnika Russela Camerona, dok su se dezinformacijama o ovom videu koje su se širila na našim prostorima pisale kolege s fact-checkerskog portala Raskrinkavanje.

Video je originalno objavljen 3. prosinca ove godine na YouTube kanalu navedenog umjetnika. Na tom videu, odnosno istom videu koji se dijeli i na društvenim mrežama na našem govornom području, može se vidjeti i naziv tog kanala – @providingforthecommunity – kao i ime autora.

Snimku zaslona s YouTube kanala donosimo niže.

Izvor: Screenshot YouTube

Ovo nije prvi put da se neki video uradak s istog YouTube kanala manipulativno dovodi u vezu sa Billom Gatesom.

Naime, Reuters je 28. studenog objavio fact-checking analizu (arhivirano ovdje) tvrdnji koje su se također širile društvenim mrežama i u kojima se tvrdilo da video koji je objavljen na kanalu Russela Camerona prikazuje “misteriozno meso uzgojeno u laboratoriju Billa Gatesa”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Reuters piše kako Cameron nije odgovorio na njihov upit da komentira spomenute tvrdnje. Dalje pišu da je, prema biografskim podacima s njegovog profila na platformi DeviantArt, Cameron samouki umjetnik iz New Yorka čiji su radovi na ovoj stranici opisani kao “emotivno mračni” te “donekle uznemirujući”.

Na ovoj se platformi mogu pronaći i poveznice koje vode na Cameronove profile na različitim platformama. Reuters je dobio i odgovor iz Zaklade “Bill i Melinda Gates” iz kojih im je rečeno da implikacije da viralni video prikazuje meso proizvedeno u Gatesovim kompanijama nisu točne.

Zaključno, video koji se dijeli društvenim mrežama ne prikazuje “umjetni proizvod Billa Gatesa”, već se radio o videu kojega je na svom YouTube kanalu objavio umjetnik Russel Cameron čiji su se video uradci i prije koristili za širenje sličnih dezinformacija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.