Razotkriveno

Snimka sukoba na Zapadnoj obali ne prikazuje pokušaj atentata na palestinskog predsjednika

Glasnogovornik palestinskih oružanih snaga u priopćenju je potvrdio da se radi o sukobu policije i dilera narkotika.
Foto: Hina/EPA/ATEF SAFADI

U Facebook grupi “UDRUGA MARINACA RH “KNEZ DOMAGOJ” objavljen je reel (arhivirano ovdje) navodnog atentata na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa na Zapadnoj obali.

U opisu reela navodi se sljedeće:

“Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas napadnut je na Zapadnoj obali, službenik sigurnosti je ubijen, Abbasovo stanje trenutno nije poznato.”

Screenshot/Facebook

U kratkoj snimci vidi se pucnjava između dvije grupe osoba, a jedna osoba pada na tlo.

Snimka iz palestinskog izbjegličkog kampa

Isti video pronašli smo i na platformi X (bivši Twitter) na profilu “UKR REPORT” gdje se također navodi da se radi o pokušaju atentata na palestinskog predsjednika.

Koristeći alat za obrnutu pretragu kadrova iz videa, došli smo do točnog konteksta snimke navodnog pokušaja atentata. Video je prvo objavila palestinska novinska agencija Khabar 24 7. studenog. Istog dana snimka je postala viralna na društvenim mrežama pogrešno tvrdeći da se radi o pokušaju atentata na palestinskog predsjednika.

U izvještajima palestinske agencije navodi se da je snimka nastala na Zapadnoj obali odnosno u palestinskom izbjegličkom kampu Jalazone, blizu grada Ramallaha. Međutim, agencija nigdje ne spominje da se radi o pokušaju atentata na predsjednika Abbasa.

Agencija Khabar 24 u opisu objave na Facebooku navodi da se radi o oružanom sukobu policije i navodnog dilera narkotika na Zapadnoj obali.

Screenshot/Facebook

Portal Euronews je u svom članku od 17. studenog također potvrdio da se u tom videu ne radi o pokušaju atentata na palestinskog predsjednika. Da video ne prikazuje pokušaj atentata na Abbasa potvrdio je Talal Dveikat, glasnogovornik palestinskih sigurnosnih snaga u priopćenju koje je objavio na svom verificiranom Facebook profilu. “Šest pripadnika osiguranja ozlijeđeno je, od kojih jedan teže, tijekom potjere za osobom traženom u slučajevima droge i teškog napada u Jalazoneu”, navodi se, između ostalog, u priopćenju.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, izbjeglički kamp Jalazone osnovan je 1949. godine. Trenutno tamo živi više od 16.000 palestinskih izbjeglica, a u njemu prevladava ekstremno siromaštvo, nezaposlenost i prenapučenost. Treba spomenuti i da pretragom interneta nismo pronašli niti jedan kredibilni medij koji je potvrdio da se pokušaj atentata na Mahmouda Abbasa uistinu dogodio.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ovom dezinformacijom bavili su se i partnerski portali iz regije – Istinomer iz Srbije i Raskrinkavanje iz Bosne i Hercegovine.

Zaključno, video objavljen u Facebook grupi “UDRUGA MARINACA RH “KNEZ DOMAGOJ” ne prikazuje pokušaj atentata na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. Radi se zapravo o oružanom sukobu policije i dilera narkotika u palestinskom izbjegličkom kampu Jalazone na Zapadnoj obali. Potvrdio je to i glasnogovornik palestinskih sigurnosnih snaga u priopćenju objavljenom na njegovom verificiranom profilu na Facebooku. Snimku je originalno objavila palestinska novinska agencija Khabar24 i oni također navode da se radi o oružanom sukobu u kojem nije sudjelovao palestinski predsjednik.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.