Razotkriveno

Nećete dobiti montažnu kuću ako lajkate i u pet grupa podijelite lažnu nagradnu igru

Iz tvrtke koja je izradila kuću prikazanu u objavi na Facebooku za Faktograf su potvrdili da se radi o lažnoj nagradnoj igri.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu Jakšić montažne kuće pojavila se nagradna igra u kojoj se tvrdi da se dijeli montažna kuća.

“Povodom 3 godine rada naše firme, odlučili smo da napravimo veliku nagradnu igru i poklonimo montažnu kuću veličine 96m2 potpuno BESPLATNO. Sve što treba da uradite jeste da lajkujete našu stranicu i pošaljete nam poruku!”, stoji u statusu (arhivirano ovdje) uz fotografiju montažne kuće.

Status je objavljen 6. siječnja, a do objave teksta prikupio je 690 komentara, 1,3 tisuće dijeljenja i 1,3 tisuće ostalih reakcija.

Fotografija kuće s internetske stranice tvrtke iz Srbije

No, nekoliko činjenica vezanih uz status daju naslutiti da se radi o prevari koja služi za “pumpanje” popularnosti tog Facebook profila.

Pretragom interneta ne može se pronaći tvrtka naziva “Jakšić montažne kuće”. Uz to, niti na profilu na kojem je objavljen oglas za dijeljenje montažne kuće nema nikakvih dodatnih informacija o kompaniji koja tu kuću dijeli. Jedini podatak je da se radi o građevinskoj kompaniji te da je profil izrađen 5. prosinca prošle godine, znači prije otprilike mjesec dana.

Uz to, fotografiju montažne kuće iz statusa nalazimo na internetskoj stranici sasvim druge tvrtke – Maker Ivanjica iz Srbije. Na njihovim internetskim stranicama stoji kako se radi o montažnoj kući Arilje 2 Tip 131. “Montažna kuća Maker Ivanjica Arilje 131, građevinske bruto površine 131,10 m2, a neto površine stambenog dijela od 94,66 m2. Izgrađena je po ideji investitora, a u dogovoru sa našim projektnim biroom. Građena je po principu ključ u ruke”, navodi se na stranici te kompanije.

Ta kompanija je na svojoj službenoj Facebook stranici objavu o izgradnji te kuće stavila početkom prosinca 2021. godine.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Maker Ivanjica za Faktograf: “Sigurno je lažan oglas”

Za razliku od profila Jakšić montažne kuće, na profilu kompanije Maker Ivanjica, nazvanom “Montažne kuće”, mogu se pronaći mnoge informacije o tvrtki – od njihove službene internetske stranice, do broja telefona i e-maila za kontakt.

Na upit Faktografa dijele li oni montažnu kuću koju su izradili i imaju li ikakve veze s profilom Jakšić montažne kuće, iz tvrtke Maker Ivanjica jasno su nam odgovorili: “Mi smo izradili kuću koja je prikazana, a nemamo nikakve veze s firmom Jakšić i sigurno je lažan oglas”.

Na stranici Jakšić montažne kuće nema nikakva poveznica na stvarnog proizvođača te kuće, što također navodi da se radi o prevari.

U statusu s lažnom nagradom igrom traži se od komentatora da se jave u inbox profila. Kada smo se javili, dobili smo generičku poruku sljedećeg sadržaja: “Pozdrav ***. Biće nam drago da Vam poklonimo kuću. Sve što treba da uradite jeste da: 1. Lajkujete našu stranicu ako već niste; 2. Podelite/Share našu poslednju objavu u 5 grupa. Kada završite sve korake pošaljite nam poruku kako bismo proverili sve vaše korake i dali vam dalja uputstva”.

Iz ove poruke je jasno da je cilj objave lažne nagradne igre “popularizacija” profila na Facebooku jer se traži aktivnost korisnika vezana uz nju, dok montažnu kuću korisnici neće vidjeti.

Na lažnim Facebook profilima često se pojavljuju lažne nagradne igre u kojima se korisnicima obećavaju razne pogodnosti ako prevarantima pomognu u širenju lažnih objava, a nisu rijetke niti one u kojima se od korisnika pokušavaju izvući osobni podaci, a u ekstremnijim slučajevima ih se pokušava pokrasti. O takvim pojavama Faktograf je često pisao u prošlosti

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.