Razotkriveno

Snimka kamiona u Poljskoj nema veze s prosvjedima poljoprivrednika u Njemačkoj

Iz poljske Udruge cestovnih prijevoznika potvrđeno je Reutersu da snimka prikazuje prosvjed vozača 22. prosinca prošle godine.
Izvor: Matthias Berg na Flickru

Profil InfoMedia Regionalni Portal objavio je 7. siječnja na Facebooku snimku konvoja poljskih kamiona nastalu 2023. godine uz natpis: “Kamioni iz Poljske kreću prema Njemačkoj! Sve više miriše na jedan ustanak!!! #štrajk2024 #njemačka #poljska #blokada” [1, 2].

Faktograf je nedavno pisao da je isti profil na Facebooku netočno povezao snimku proslave osvajanja američkog bejzbolskog prvenstva s Donaldom Trumpom.

U objavi od 7. siječnja se aludira da su se poljski vozači kamiona solidarizirali s njemačkim protestom poljoprivrednika, koji je započeo 8. siječnja ove godine.

Identičan video i na drugim jezicima kruži i na platformi X, kao i drugdje na Facebooku pa je i Reuters jučer pisao o njemu.

Poljski protest

Videozapis snimljen iz kabine kamiona, koji prikazuje konvoj na autocesti kod Szczecina u Poljskoj, nema veze s prosvjedom u Njemačkoj. Prvi puta je objavljen na TikToku 22. prosinca 2023., više od dva tjedna prije nego što su njemački poljoprivrednici započeli svoj protest.

U svojoj TikTok biografiji, korisnik koji se opisuje kao profesionalni vozač, nije odmah Reutersu odgovorio na zahtjev za komentarom.

Međutim, iz Udruge cestovnih prijevoznika Zapadnopomorskog vojvodstva u Szczecinu (ZSPD) Reutersu je rečeno kako video pokazuje prosvjed 22. prosinca zbog prigovora poljskih vozača u vezi s prijevoznom industrijom. Lokacija odgovara mapi rute konvoja objavljenoj od strane ZSPD-a. A lokalni mediji su također izvijestili o protestu, navodeći kako prijevoznici traže “povećanje konkurentnosti poljskih prijevoznika na međunarodnim tržištima”, ali i “zahtijevaju potpore za kupnju vozila s nula emisija”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što se događa u Njemačkoj?

Njemački poljoprivrednici započeli su prosvjede diljem zemlje 8. siječnja zbog odluke vlade da ukine poreznu olakšicu na poljoprivredni dizel. Konvoji traktora i kamiona okupili su se u gotovo svih 16 saveznih država Njemačke.

Rez u državnom proračunu posljedica je presude njemačkog Ustavnog suda iz studenog 2023. Sud je srušio odluku koalicijske vlade o preusmjeravanju 60 milijardi eura neiskorištenih iz doba pandemije u svoj fond za klimu i transformaciju. Budžet je proglašen neustavnim zbog zakona koji ograničava da njemački javni deficit premaši 0,35% BDP-a.

Milijarde su trebale biti potrošene na renovacije zgrada, modernizaciju sustava grijanja i subvencije za cijene električne energije. Međutim, bez ovog novca, Njemačka je morala ići u hitne rezove, povećani su porezi, a stradale su i subvencije, pa i potpore za poljoprivredni dizel.

Prosvjedi su eruptirali ne samo zbog rezova u poljoprivredi, već i zbog cijena energije i hrane, a demonstranti su u medijima izražavali nezadovoljstva zbog imigracije te podrške Njemačke Ukrajini.

Prosvjed je kulminirao tjedan dana nakon početka, 15. siječnja, kada je u Berlin došlo 10.000 poljoprivrednika. Glavni grad je blokiran do te mjere da je pred prosvjednike izašao ministar financija Christian Lindner. Poručio im je da novca nema, ali i da subvencije za dizel neće biti odrezane odmah, već postupno do 2026.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.