Ocjena točnosti

Zakonskim izmjenama iz 2012. samo su zaposleni na uredskim poslovima ostali bez beneficiranog staža

Za takve je odredbe tada glasao i HDZ, a to se ni novim izmjenama neće promijeniti, niti je to predmet izmjena Zakona o službi u oružanim snagama.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

„Moramo se prisjetiti ministra Kotromanovića i Tafre kako su to oni elegantno riješili da su djelatnim vojnim osobama ukinuli staž osiguranja s povećanim trajanjem radi racionalizacije troškova i financijskih ušteda i to Uredbom sa zakonskom snagom u kolovozu 2012. godine. Ukinuli su to pravo za oko sedam tisuća vojnika i vojnih osoba raspoređenih u granama – Hrvatskom vojnom učilištu i Glavnom stožeru i to prikazali kao uštedu od 70 milijuna kuna“, ustvrdio je Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a tijekom rasprave o  prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o službi u oružanim snagama.

Novim zakonskim izmjenama vojnicima se podiže dobna granica za stjecanje prava na odlazak iz službe sa sadašnjih 45 na 50 godina. S podizanjem dobne granice svi bi vojnici nakon završetka službe imali pravo otići u punu mirovinu. Naime, unatoč beneficiranom radnom stažu, dijelu pripadnika Oružanih snaga vojna služba po sili zakona sada prestaje prije no što uspiju skupiti dovoljno staža da bi odmah nakon prestanka službe mogli aktivirati pravo za odlazak u mirovinu.

Saborski zastupnik Đakić nekadašnjeg ministra obrane u koalicijskoj vladi SDP-a Antu Kotromanovića i njegovu tadašnju zamjenicu Višnju Tafru spomenuo je ukazujući kako su u njihovo vrijeme prava djelatnih vojnih osoba smanjivana, kao i da je smanjivan obrambeni proračun.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Točna je tvrdnja da je 2012. godine izmjenama Uredbe o utvrđivanju dužnosti djelatnih vojnih osoba na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i načinu računanja toga staža došlo do ukidanja beneficiranog staža u obrambenom sustavu, ali samo za dio djelatnih vojnih osoba.

Kasnije je ta izmjena provedena i kroz izmjene Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, a te je zakonske izmjene Klub zastupnika HDZ-a podržao.

Treba, također, dodati kako se njima ovim novim izmjenama koje predlaže vlada HDZ-a ništa u statusu neće promijeniti, niti je to bio predmet izmjena zakona.

Sve djelatne vojne osobe, pa i one raspoređene na uredske poslove, do 2012. godine ostvarivale su pravo na beneficirani radni staž, a ovisno o tome gdje su bili raspoređeni na svaku godinu radnog staža dodavano im je od tri do šest mjeseci dodatnog staža. Ukupno je do rujna 2012. godine, kada je izmijenjena Uredba stupila na snagu, pravo na beneficirani radni staž imalo oko 16 tisuća djelatnih vojnih osoba. S izmjenama pravila, oko šest tisuća djelatnih vojnih osoba ostalo je bez tri dodatna mjeseca staža (1, 2, 3, 4).

Bez dodatnog staža tom su prilikom ostale „uredske“ djelatne vojne osobe zaposlene u službama Ministarstva obrane, Glavnog stožera, Hrvatskog vojnog učilišta. Izmijenjenim člankom 4. Uredbe istodobno je jasno navedeno tko ima pravo na tri dodatna mjeseca staža, pa su u tu najnižu kategoriju uključeni „rukovatelji inženjerijskih strojeva i strojeva za pretovar, mehaničari za održavanje, članovi posade plovila HRM-a i Obalne straže, pripadnici postaja obalnog motrenja i radarskih postaja, kao i vojni djelatnici u počasno-ceremonijalnim postupcima i poslovima osiguranja u Počasnoj bojnoj te zrakoplovni tehničari, zrakoplovni mehaničari i poslužitelji u zrakoplovnim bazama“.

U međuvremenu je Uredba doživjela dodatne promjene pa su danas u krugu djelatnih vojnih osoba s tri dodatna mjeseca staža i, primjerice, letači, padobranci, diverzanti, ronioci, vojnici koji rade u barokomori,  pripadnici gardijskih postrojbi, vojne policije… Oni su 2012. godine na godinu staža imali dodatnih šest mjeseci. Danas su jedine djelatne vojne osobe kojima se na 12 mjeseci dodaje još šest mjeseci mirovinskog staža pirotehničari i vojnici raspoređeni u mirovne misije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.