Razotkriveno

Nećete osvojiti poklon bonove Plodina i gotovinu ako im čestitate rođendan

Iz Plodina su potvrdili da se radi o Facebook stranicama koje neovlašteno koriste logotip, fotografije i vizuale tog brenda.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na Facebook stranici pod nazivom “Plodine Hrvatrska” objavljen je lažni nagradni natječaj (arhivirano ovdje) koji koristi fotografije i vizuale trgovačkog lanca Plodine.

? Za proslavu rođendana @Plodine, svi koji do 27. siječnja 2024. na našoj stranici napišu “SRETAN ROĐENDAN” dobit će ekskluzivne nagrade u obliku poklon vrećica, gotovine i bonova za kupovinu. Sretno. ??, navodi se u opisu galerije fotografija na kojoj su vidljive poklon vrećice i fotografije poslovnica Plodina. 

Screenshot/Facebook

Nagradni natječaj je objavljen 24. siječnja, a prikupio je više od 1400 dijeljenja, 3700 komentara i 563 ostale reakcije.

Stranica je u komentarima objavili i koji su “uvjeti za pobjedu”:

1. PRATITE OVU STRANICU
2. PODIJELI OBJAVU
SRETNO!❤️
Korisnicima koji požele sretan rođendan pak svima odgovaraju istim komentarom: “XY, zahvaljujemo na sudjelovanju u našem rođendanskom događaju, glavni uvjet za osvajanje nagrade je da prvi podijelite ovu publikaciju! sretno”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Plodine: Pojavile su se stranice koje neovlašteno koriste naš logo i fotografije

Ipak, radi se o lažnoj Facebook stranici i lažnom nagradnom natječaju što su potvrdili i na službenoj Facebook stranici Plodina.

“Na društvenim mrežama opet su se pojavile stranice koje neovlašteno koriste Plodine logo, fotografije i video materijale, te šire informacije o lažnim nagradnim igrama. Ovim putem vas obavještavamo kako Plodine nisu organizator, suradnik, niti na bilo koji drugi način povezane s tim profilima, web stranicama na koje vode linkovi s tih profila ili drugim aktivnostima.

Molimo vas radi vaše sigurnosti da se ne prijavljujete na web stranice koje nisu u domeni plodine.hr, da ne dijelite svoje osobne i financijske podatke organizatorima tih nagradnih igara. Pozivamo vas da sve informacije o nagradnim igrama i natječajima te promotivnim aktivnostima koje organiziraju Plodine pratite na www.plodine.hr i na našim službenim stranicama na Facebooku (Plodine) i/ili Instagram profilu (@plodinehrvatska)”, poručili su iz Plodina.

Da je zaista riječ o lažnoj nagradnoj igri moguće je prepoznati i po tome što je u nazivu stranice tipfeler. Naime, piše “Plodine Hrvatrska”, umjesto Plodine Hrvatska. Također, na stranici je osim natječaja objavljena samo lažna nagradna igra, što je jasan znak da je stranica kreirana samo s ciljem prevare korisnika.

Lažni nagradni natječaji sve su češći

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone, a “poklanjaju” se različite stvari – od mobitela, hladnjaka, do novca, automobila pa čak i kućica. Potrebno je samo javiti se organizatoru “nagradnog natječaja”, a cilj je naravno prijevara, odnosno krađa podataka. O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.