Razotkriveno

Fotografija naslaganih bala sijena ispred Eiffelovog tornja je AI generirana

U Francuskoj su prošlog tjedna poljoprivrednici zaista blokirali ceste. No, objavljenu fotografiju generirao je alat Midjourney.
Foto: Hina/ EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Na Facebook profilu Hrvatski krški pašnjaci 3. veljače objavljena je fotografija (arhivirano ovdje) traktora i gomile naslaganih bala sijena ispred Eiffelovog tornja u Parizu uz status u kojem se, između ostalog, navodi:

“Ovako se brani selo i domaća proizvodnja. Svaka čast ljudi izborili ste se za svoju egzistenciju”.

AI generirana fotografija

No, fotografija iz statusa nije autentična, odnosno ne prikazuje stvaran događaj, već je generirana alatom umjetne inteligencije. Originalna fotografija objavljena 1. veljače na Instagram profilu ifonly.ai (arhivirano ovdje).

U statusu uz tu fotografiju izražava se želja da francuske vlasti čuju zahtjeve poljoprivrednika, a potom se jasno navodi kako je fotografija generirana alatom umjetne inteligencije. “Ova serija je generirana putem AI programa Midjourney. Kako bi prevenirali ‘lažne vijesti’ vezane uz te fotografije, molim vas da u prenošenju objava navedete da one nisu stvarne nego AI generirane”, stoji u originalnom statusu u kojem je objavljena fotografija prenesena na profilu Hrvatski krški pašnjaci. No, na tom profilu se nisu poveli stavljenim upozorenjem pa nisu naveli kako fotografija ne prikazuje stvaran događaj.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj

Dok fotografija bala sijena ispred Eiffelovog tornja u Parizu nije stvarna, prošlog tjedna su se prosvjedi francuskih poljoprivrednika stvarno dogodili. Prema pisanju portala France24 francuski su poljoprivrednici više od tjedan dana prosvjedovali na ulicama te su traktorima blokirali ceste koje vode u glavni grad Pariz i druge veće francuske gradove.

“Naši ratari kukaju po fejsu i Agroklubu zbog umanjenja potpora, a uopće ne spominju prekomjeran uvoz ukrajinskih žitarica i neuređeno tržište. Sa takvim razmišljanjem i stavom nikad nećemo na zelenu granu”, navodi se u statusu Hrvatskih krških pašnjaka uz koji je objavljena AI generirana fotografija pariških prosvjeda.

Cijeli je niz razloga zbog kojih su francuski poljoprivrednici izašli na ulice: od rasta troškova zbog postroženih ekoloških standarda, do jeftinog uvoza proizvoda proizvedenih izvan Europske unije, kao što su proizvodi iz Ukrajine. Prošlog četvrtka su dva najveća sindikata poljoprivrednika pozvali na suspenziju prosvjeda nakon što im je francuski premijer Gabriel Attal obećao novčanu pomoć, ublažavanje regulacije i zaštitu od nelojalne konkurencije.

Francuski ministar poljoprivrede Marc Fesneau prošlog je petka kazao da je “najgore od krize iza njih”. Francuske vlasti su u četvrtak navečer objavile da su maknute mnoge blokade s prometnica, a poljoprivrednici su traktore nastavili micati i u petak. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog je tjedna, sa sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, gdje su poljoprivrednici iz više država prosvjedovali, poručio da su u razgovorima s predsjednicom Europske komisije Ursulom vod der Leyen uspjeli uvjeriti institucije u potrebu uvođenja strožih pravila za uvoz žitarica i peradi iz drugih država, uključujući i Ukrajinu.

No, kao ključan potez za završetak prosvjeda poljoprivrednika u Francuskoj navodi se najava Vlada da će “pauzirati” svoj program Ecophyto čiji je cilj bio masovno smanjenje korištenja pesticida u poljoprivredi.

Strah od sporazuma s južnoameričkim blokom država

Kao jedan od bitnijih razloga “seljačke bune” u Francuskoj navodi se bojazan od sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i drugih država. Kao što je prošlog tjedna pisao France24 Europska unija je proteklih godina potpisala nekoliko sporazuma o slobodnoj trgovini s ciljem regulacije razmjene dobara i usluga. Neke države nečlanice EU, kao što su Norveška, Lihtenštajn i Island, imaju već sporazume o slobodnoj trgovini s EU jer su dio Europskog ekonomskog područja. Također, države poput Kanade, Japana, Meksika, Vijetnama i Ukrajine imaju potpisane sporazume s EU, a nedavno su potpisani i ugovori s Kenijom i Novim Zelandom, dok se pregovara s Indijom i Australijom.

No, najveću zabrinutost kod francuskih poljoprivrednika izaziva nacrt ugovora između EU i država južnoameričkog bloka Mercosur, u kojem su Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj. U trenucima dok EU od svojih poljoprivrednika traži uvođenje održivijih poljoprivrednih praksi, francuski poljoprivredni sindikati tvrde da će ti ugovori otvoriti prostor golemom uvozu jeftinijih proizvoda na koje se neće primjenjivati isti ekološki standardi kao za proizvode proizvedene u EU. Francuski sindikati tvrde da će to bili nelojalna konkurencija južnoameričkih poljoprivrednika koji u proizvodnji mogu koristiti GMO sjeme i antibiotike zabranjene u EU.

Iako su iz francuske vlade slali poruke da će, s druge strane, takvi sporazumi donijeti i mnoge koristi, francuski premijer je prošlog tjedna rekao da se država protivi potpisu ugovora s državama Južne Amerike. Iz Ureda francuskog predsjednika prošlog su tjedna poručili i da je zbog protivljenja Francuske EU suspendirala pregovore o sporazumu s južnoameričkim blokom. Nakon potpisivanja, a prije nego taj sporazum stupi na snagu, mora proći glasanje u Europskom parlamentu i ratifikaciju svih 27 članica Europske unije.

Prosvjedi diljem Europe

Prosvjedi u Francuskoj samo su dio prosvjeda poljoprivrednika koji proteklih mjeseci bukte državama članicama Europske unije, a koji su kulminirali prošlog tjedna velikim skupom u Bruxellesu, tijekom susreta lidera europskih država.

Guardian je u svojem tekstu pisao da su se prosvjedi poljoprivrednika proteklih mjeseci događali u Grčkoj, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj i Francuskoj. Dok su neki zahtjevi specifični za pojedine države, kao neke od zajedničkih problema poljoprivrednog sektora u EU, a koji su doveli do prosvjeda, navedeni su pad prodajnih cijena, rast troškova proizvodnje, rigorozna regulativa, moćni trgovački sektor, dugovi, klimatske promjene i jeftini uvoz iz država nečlanica unije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.