Ocjena točnosti

Nije točno da učenici ove godine prvi put nisu za zimske praznike mogli skijati na Sljemenu

Gostujući u emisiji Večernji TV-a počasni predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Srećko Ferenčak iznio je netočan podatak.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ik

Bivši saborski zastupnik i bivši dugogodišnji glavni tajnik Hrvatske narodne stranke (HNS) te aktualni član Odbora za statut te stranke Srećko Ferenčak tijekom gostovanja na Večernji TV (arhivirano ovdje) kazao je da ove godine djeca prvi put u 130 godina za vrijeme školskih praznika nisu mogla skijati na Sljemenu. Ferenčak je počasni predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza.

“Prvi puta nakon 130 godina skijanja u Zagrebu… Prvi puta da za vrijeme školskih praznika djeca nisu mogla skijati”, kazao je Ferenčak u intervju 4. veljače objavljenom i na portalu Večernji.hr.

Vijest je na portalu Večernjeg lista objavljena uz naslov: “VIDEO Kakvo je stanje na Sljemenu? ‘Užas, u 130 godina se nije dogodilo ovo što je Tomašević napravio‘.

Tijekom cijelog intervjua Ferenčak kritizira odnos aktualne zagrebačke gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem prema skijalištu na Sljemenu, a kao dio “argumenata” mu je poslužila i navedena tvrdnja o tome da djeca “prvi puta nakon 130 godina nisu mogla za praznike skijati” na zagrebačkoj gori.

Ni prošle godine djeca nisu mogla skijati na praznicima

No, suprotno Ferenčakovom navodu, i prije dolaska Tomaševića na vlast bilo je sezona kada djeca nisu mogla skijati na Sljemenu tijekom zimskih praznika, koji tradicionalno počinju nekoliko dana prije Božića i traju otprilike do 10. siječnja. Razlog zašto djeca ove godine, ali i nekih ranijih, nisu mogla tijekom zimskih praznika skijati na Sljemenu manje su pitanje sposobnosti gradskih vlasti, a više se odnose na činjenicu da zbog vremenskih prilika u to doba nije bilo snijega. I usprkos činjenici da na skijalištu na Sljemenu postoje uređaji za “zasnježivanje”, oni ne mogu proizvoditi snijeg ako temperatura zraka ne padne ispod određene razine i zadrži se takva više dana.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ferenčak je u intervju točno kazao da djeca ove godine tijekom školskih praznika nisu mogla skijati na Sljemenu. Ove školske godine prvi dio zimskih praznika trajao je od 27. prosinca 2023. godine do 5. siječnja 2024. Na Facebook profilu zagrebačke javne ustanove Upravljanje sportskim objektima objavljeno je da je skijaška sezona na Sljemenu ove godine počela 23. siječnja. Prema tome, djeca tijekom prvog dijela zimskih praznika zaista ove godine nisu mogla skijati na Sljemenu.

No, već podaci o prošloj skijaškoj sezoni demantiraju Ferenčakov navod da se takav slučaj dogodio prvi puta u 130 godina, koliko se otprilike i skija na Sljemenu. Prošle sezone, kako se to navodi na Facebook stranici Upravljanje sportskim objektima, skijaška je sezona na Sljemenu počela 28. siječnja 2023. godine, dok je prvi dio zimskih praznika za učenike počeo 27. prosinca 2022. i trajao je do 5. siječnja 2023. godine. S obzirom da je skijaška sezona na Sljemenu počela dvadesetak dana nakon kraja praznika, jasno je kako ni te godine učenici nisu svoje božićne ferije mogli začiniti spuštanjem po bijelom pokrivaču na zagrebačkoj gori.

A da za početak skijaške sezone nije dovoljno samo da padne prirodni snijeg govore i medijski izvještaji iz siječnja 2023. Tada su i Večernji  i Jutarnji list objavili članke u kojima su navodili da je na Sljemenu palo pola metra snijega, ali da skijalište još nije spremno.

Tada su Večernjem listu iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima objasnili da je prirodni snijeg koji je pao mokar te se ne zadržava predugo na tlu, ali i da zbog povoljne vremenske prognoze snježni topovi rade punom parom. “Bile su nam potrebne niže temperature kako bi se stvorila mogućnost za zasnježenje te smo tek s dolaskom nižih temperatura krenuli s pripremom staza. Ukoliko temperature ostanu niske te nam vremenski uvjeti dozvole pripremu staza očekujemo da će se skijalište za građane otvoriti tijekom sljedećeg tjedna”, poručili su Večernjem 20. siječnja prošle godine iz Ustanove upravljanje sportskim objektima.

Iz tih izvještaja je jasno kako djeca ove godine nisu prvi puta, u čak 130 godina, tijekom tzv. božićnih praznika ostala bez skijanja na Sljemenu. No, s obzirom da za tu situaciju Ferenčak u prvom redu proziva gradsku vlast Tomislava Tomaševića i platforme Možemo! provjerili smo je li se i prije njegova mandata ikada dogodilo da sljemenska skijaška sezona počne nakon školskih praznika.

Skijaška sezona 2014. godine počela krajem siječnja

Na službenim internetskim stranicama Grada Zagreba pronašli smo vijest objavljenu 31. siječnja 2014. godine u kojoj stoji: “Noćnim skijanjem, besplatnim za sve građane u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, na Sljemenu je sinoć otvorena skijaška sezona 2014.”. Znači, prije deset godina skijaška sezona je na Sljemenu otvorena “debelo” nakon završetka zimskih školskih praznika.

Dvije godine ranije, odnosno 2012., skijaška je sezona za rekreativce na Sljemenu počela 19. siječnja, znači i tada nakon školskih praznika (koji su se mogli produžiti do maksimalno 13. siječnja), a o tome je u siječnju te godine u Zagrebačkoj skupštini govorio i bivši gradonačelnik Milan Bandić.

S kritikama zbog kasnog početka skijaške sezone bivši zagrebački gradonačelnik Bandić susreo se i 2010. godine kada je ona krenula 16. siječnja. Tada je bivši gradonačelnik sezonu najavio na konferenciji za medije na kojoj su bili i tadašnji predsjednik uprave zagrebačkog Holdinga Ivo Čović i tadašnji voditelj skijališta Sljeme Dragutin Žiljak. “Na upite novinara zašto se već nije krenulo s pripremom staze, kako bi se za eventualno posljednji vikend praznika iskoristio barem Bijeli spust, sa skijališta poručuju kako je glavni krivac za to vrijeme, uz veliku ‘pomoć’ malog kapaciteta jezera, koje jednostavno nije moglo davati dovoljno vode koliko je Sljemenu potrebno”, navodi se u tekstu portala Skijanje.hr.

Zimski praznici te su školske godine trajali od 24. prosinca do 8. siječnja.

I taj članak dokazuje da su se problemi sa snijegom na Sljemenu tijekom zimskih praznika pojavljivali i prije 14 godina.

Zbog toplog vremena otkazane utrke Snježne kraljice

O čestim problemima s manjkom snijega na zagrebačkom skijalištu u siječnju govore i izvještaji sa skijaške utrke Svjetskog kupa nazvane “Snježna kraljica” koja se godinama održavala u siječnju ili veljači na Sljemenu. Ta utrka u aktualnoj sezoni 2023./2024. nije bila uvrštena u kalendar natjecanja FIS Svjetskog kupa. O razlozima zašto nije bila uvrštena govorio je direktor Hrvatskih alpskih reprezentacija i ski pool-a Vedran Pavlek.

“Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku”, izjavio je Pavlek u svibnju 2023. I iz te se izjave može iščitati ključni razlog zbog kojeg se proteklih godina moglo manje skijati na Sljemenu, a to su “topli vremenski uvjeti” kada nema snijega.

Prošle, 2023., godine jedna utrka je otkazana zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Pavlek je tada rekao: “Posebno sam ponosan što smo jučer uspjeli isporučiti vrlo dobru utrku u nemogućim uvjetima. U cijeloj srednjoj Europi je zadnjih 15-ak dana toplo vrijeme, zadnja noć s minusom u Zagrebu bila je 19. prosinca. Ono čega sam se pribojavao zadnjih dana je bila upravo ova noć s 4. na 5. siječnja. Da je noćas bila vedra noć, da je bilo nula stupnjeva ili par stupnjeva iznad nule u vedrim uvjetima, ne bismo imali problema. Snijeg je bio načet jugozapadnim vjetrom, nije bila vedra noć i staza nije izdržala. Problem je bio na ciljnoj livadi, gdje smo na tri ili četiri vrata izgubili pet do deset centimetara”. I u siječnju 2022. godine zbog nepovoljnih uvjeta otkazana je muška utrka slaloma nakon što je stazom već prošlo 19 skijaša.

Predviđena sljemenska utrka za 2016. godinu otkazana je još u prosincu 2015. “Iako vremenska prognoza najavljuje dolazak minusa i hladnijih dana, predstavnik FIS-a Emmanuel Couder je, nakon konzultacija s prognostičarima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, zaključio kako su današnje dugoročne vremenske prognoze, iako i dalje daju negativne temperature, nešto toplije nego prethodnih dana te FIS ne može dati ‘zeleno svjetlo’ i ući u rizik da staza ne bude na vrijeme spremna. Hladnih dana za zasnježivanje staze ove godine nije bilo dovoljno, tokom prosinca nije bilo uvjeta za zasnježivanje niti jedne minute, a temperaturna inverzija na vrhu Medvednice, kao i gotovo proljetne temperature u vrijeme Božića, rastopile su veći dio prije napravljenog snijega. U subotu je nakon snježne kontrole bio iskazan određeni optimizam te je ženski slalom pomaknut s 3. siječnja na 5. siječnja, no nakon današnjih sastanaka FIS je odlučio otkazati ovogodišnje utrke Vip Snježne kraljice”, stoji u tekstu objavljenom na službenim stranicama toga natjecanja.

Te 2016. godine skijaška sezona za građane je počela 5. siječnja, dok su zimski praznici završili 8. siječnja tako da su učenici tada ipak imali nekoliko prazničkih skijaških dana na Sljemenu.

I 2014. godine otkazana utrka

I već spomenute 2014. godine nije se vozila skijaška utrka na Sljemenu. “Sljemenske slalomske utrke Vip Snow Queen Trophy na danas održanoj snježnoj kontroli FIS-a, po prvi puta u desetoj godini održavanja, nisu dobile zeleno svjetlo. Vrijeme je ove godine bilo izrazito nenaklonjeno proizvodnji snijega i pripremi staze.

Najprije je krajem studenog, kad su bile niske temperature, puhao orkanski vjetar i bilo je problema s količinama vode, zatim je dugo u prosincu bila inverzija temperatura da bi zadnjih devet dana došle proljetne temperature praćene kišom i jakim jugozapadnim vjetrom koje su do današnje kontrole rastopile veći dio snijega koji je bio napravljen, a prognoza u sljedećih nekoliko dana, iako daje zahlađenje, prema procjeni FIS-a ono je nedovoljno, da bi sa sigurnošću mogli tvrditi da će temperature biti dovoljno niske za proizvodnju dostatnih količina snijega potrebnih za održavanje utrka. FIS je zato donio odluku o otkazivanju ovogodišnjih jubilarnih desetih utrka Vip Snow Queen Trophy”, objavljeno je na službenim stranicama utrke.

Već ranije smo naveli da je te 2014. godine skijaška sezona za građane otvorena krajem siječnja, što je bilo debelo nakon kraja školskih zimskih praznika. Time je jasno da je Srećko Ferenčak iznio netočan podatak kada je kazao da su učenici 2024. godine prvi puta, u čak 130 godina, bili uskraćeni za skijanje na Sljemenu tijekom zimskih praznika, a za što je krivnju svalio na aktualnu gradsku vlast Tomislava Tomaševića. Točno je da je u Tomaševićevom mandatu i ranije sljemenska skijaška sezona počinjala nakon praznika, kao što je to bilo i u nekoliko godina mandata Milana Bandića. No, ključan problem kasnijeg početka sezona nisu bile gradske vlasti nego visoke temperature i nedostatak snijega krajem prosinca i početkom siječnja zbog čega se staze nisu niti mogle urediti za skijaše.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.