Razotkriveno

Ponovno se širi lažna rasprodaja ZET-ovih godišnjih karata za 2,35 eura

ZET je na svojem službenom Facebook profilu upozorio na lažne stranice koje se oglašavaju pod nazivom Zet Card HR.
Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Na Facebook stranici Zet Card HR objavljena je lažna rasprodaja (arhivirano ovdje) godišnjih putničkih karata Zagrebačkog električnog tramvaja za 2,35 eura. U opisu objave navodi se sljedeće:

Super ponuda za stanovnike Hrvatske
Nabavite promotivnu kartu za prijevoz Zet Card dopunjenu za 1 godinu besplatnog putovanja?
✅Iskoristite godišnju kartu za samo 2,35 eura! .?
❗Promocija traje do 29.02.2024.
Za dobivanje vlastite kartice kliknite na gumb “Prijavi” ispod fotografije ⤵️

Screenshot/Facebook

Na stranici su objavljene dvije identične objave, posljednja 14. veljače, a prikupila je 6 dijeljenja, 23 komentara i 34 ostale reakcije.

Sumnjiva domena

Klik na “Apply now” gumb odvodi na stranicu na domeni curabalanced.com koja imitira izgled službene stranice ZET-a i tamo piše: “Čestitamo! Kupite kartu za prijevoz odlične hrvatske tvrtke Zet. Dijelimo 500 Zet kartica koje vam daju besplatno putovanje godinu dana. Za sve stanovnike Hrvatske. Kako bismo bolje služili našim kupcima, molimo vas da sudjelujete u kratkoj anketi i odgovorite na tri pitanja. Nakon što dobijete odgovor, moći ćete odabrati Zet Card kartu za prijevoz”.

Iako je dakle u uvodu objave na Facebooku pisalo da se godišnje karte ZET-a mogu nabaviti po 2,35 eura, sad se pak navodi da se dijele besplatno što je samo jedna od brojnih nelogičnosti u pokušaju prevare korisnika.

U nastavku se korisnike moli da popune kratku anketu koja se sastoji od tri pitanja, a nakon popunjavanja ankete otvara se prozor sa “ZET-ovim kutijama” u sklopu kojih treba pronaći u kojoj se nalazi kartica koja navodno vrijedi kao godišnja karta.

Screenshot

Nakon što pronađete karticu, od vas se traži da ispunite obrazac s osobnim podacima i podacima o kreditnoj kartici.

Screenshot

Stranica obiluje gramatičkim pogreškama, što upućuje na to da se radi o strojnom prijevodu s engleskog jezika.

ZET: Lažni profil za prodaju karata

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja putem svoje službene stranice na Facebooku potvrdili su da takva rasprodaja godišnjih karata ne postoji te da se radi o lažnom profilu.

“Zbog pojave profila koji se lažno predstavlja kao tvrtka Zagrebački električni tramvaj, nudeći određene pogodnosti te se tako obmanjuju korisnici društvene mreže Facebook, napominjemo kako je ZET – Zagrebački električni tramvaj jedini pravi profil naše tvrtke. Uočite li stranicu koja se oglašava kao Zet Card HR, savjetujemo vam da ne odabirete ponuđene opcije u njihovim objavama te da ne dajete svoje osobne podatke. Što se tiče aktualnih objava, a vezani su uz tvrtku, one su vidljive isključivo na našem službenom profilu”, poručuju iz ZET-a.

Na službenim internetskim stranicama ZET-a u sekciji “cijene karata” mogu se pronaći cijene godišnjih pretplatničkih kupona (karata) ZET-a. Najviša cijena je ona za opću godišnju kartu i iznosi 461,88 eura, a najniža je godišnja karta za osnovnoškolce koja iznosi 115,44 eura.

Screenshot/ZET.hr

Česti su lažni nagradni natječaji, prevare i phishing kampanje

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone ili ‘prodaju’ proizvode renomiranih proizvođača po izrazito niskim i povoljnim cijenama. O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Tak0đer, internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža vrlo često obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Vrlo su česte i takozvane phising kampanje, odnosno mrežne krađe podataka. Kako se navodi na stranicama CARNetaphishing (varijanta engleske riječi za pecanje, fishing) je vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke, koristeći pritom postojeće internet servise. Riječ je o kriminalnoj aktivnosti. Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica i sl.). Kako ističu, društvene mreže posebno su opasne jer podaci prikupljeni sa njih mogu poslužiti za krađu identiteta, ali i zbog činjenice da poruke dobivene od prijatelja, kojima su kompromitirani (oteti) računi, imaju određeni kredibilitet.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.