Razotkriveno

Američki Crveni križ u svom upitniku za darivatelje krvi nije priznao da su cjepiva protiv Covida štetna

Upitnik za darivatelje krvi propisuje Američka agencija za hranu i lijekove i darivatelji krvi mogu donirati krv odmah nakon cijepljenja ako se radi o cjepivu koje je odobrila FDA.
Antonio Corigliano/ Pixabay

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljena je snimka zaslona (arhivirano ovdje) upitnika američkog Crvenog križa za darivatelje krvi u kojem je jedno od pitanja “Jeste li ikad primili cjepivo protiv Covida-19”. Uz snimku zaslona objavljen je i sljedeći opis:

Američki Crveni Križ pita darivaoce krvi da li su cijepljeni?
ZAŠTO?
SVI ZNAMO ZAŠTO!

Ispod tog pitanja u upitniku stoji sljedeća napomena (prevedeno s engleskog jezika): “Ako odgovorite DA na ovo pitanje, nazovite 1-800-CRVENI KRIŽ prije nego što dođete donirati krv kako bismo procijenili jeste li prihvatljivi donor”.

Screenshot/Facebook

Upitnik za darivatelje krvi propisuje FDA

Iako korisnica Facebooka u svom statusu nastoji insinuirati da su cjepiva protiv Covida-19 štetna i da Crveni križ to u napomeni i priznaje, to nije točno.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zahtijeva da ovo pitanje stoji u upitniku svih banaka krvi u SAD-u. Osobama je dozvoljeno darivati krv odmah nakon primanja cjepiva protiv Covida-19, ako se osjećaju dobro i nemaju simptome, sve dok je cjepivo odobreno za upotrebu u SAD-u.

Crveni križ, kao i sve ostale banke krvi u SAD-u moraju slijediti smjernice za prihvatljive donatore krvi koje donosi FDA. Smjernice, između ostalog, uključuju prihvatljivost darivatelja krvi koji su primili cjepiva, pa tako i cjepiva protiv koronavirusa, potvrdio je to glasnogovornik američkog Crvenog križa Daniel Parra za Lead Stories.

“FDA dopušta pojedincima da daju krv bez razdoblja čekanja nakon primanja cjepiva protiv Covida-19 sve dok se osjećaju dobro i bez simptoma, a cjepivo koje su primili je ono koje je FDA odobrila za upotrebu u SAD-u. Od onih koji prijave da su primili cjepivo protiv Covida-19 traži se da navedu ime proizvođača, kako bi bili sigurni da je to cjepivo odobrila FDA. Ako se darivatelj krvi ne može sjetiti imena proizvođača, mora pričekati dva tjedna od cijepljenja da bi dao krv”, pojašnjava Parra.

Krv cijepljenih protiv Covida-19 sigurna za transfuziju

Dodaje da za neka cijepljenja FDA zahtijeva različita vremena čekanja za darivanje krvi ovisno o cjepivu koje su primili. “To uključuje vrijeme čekanja koje može varirati od 2 do 4 tjedna za brojna cjepiva uključujući, ali ne ograničavajući se na ospice, zaušnjake i rubeolu, vodene kozice, šindre (herpes zoster), dječju paralizu, žutu groznicu, hepatitis B i druga. Zbog toga Crveni križ i sve banke krvi pitaju svakog potencijalnog darivatelja o povijesti cijepljenja kako bi utvrdili ispunjava li uvjete”, ističe.

Ipak, glasnogovornik Crvenog križa naglašava da su donacije krvi onih koji su cijepljeni protiv Covida-19 sigurne za transufziju, suprotno onome što se nastoji insinuirati u brojnim objavama na društvenim mrežama – koji krivo interpretiraju upitnik i napomenu u upitniku za darivatelje krvi.

“Slično drugim cjepivima poput ospica, zaušnjaka ili gripe, cjepivo protiv Covida-19 osmišljeno je za stvaranje imunološkog odgovora koji pomaže u zaštiti pojedinca od bolesti, ali se same komponente cjepiva ne nalaze u krvotoku”, objasnio je Parra.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Pogrešna interpretacija upitnika za darivatelje krvi samo je jedan od brojnih primjera pokušaja diskreditacije cjepiva protiv Covida-19 koje su struka i znanstvenici u više studija proglasili sigurnim i učinkovitim, a podaci o nuspojavama cjepiva redovito su se objavljivali. Više o tome možete pročitati u Faktografovom tekstu iz svibnja prošle godine.

Zaključno, upitnik američkog Crvenog križa za darivatelje krvi u kojem stoji napomena da oni koji su primili cjepivo protiv Covida-19 moraju nazvati Crveni križ ne dokazuje da su cjepiva protiv koronavirusa štetna. Upitnik za darivatelje krvi propisuje Američka agencija za hranu i lijekove i darivatelji krvi mogu donirati krv odmah nakon cijepljenja ako se radi o cjepivu koje je odobrila FDA. Ako darivatelj ne zna o kojem se cjepivu radilo, mora proći 14 dana da bi mogao darovati krv. Glasnogovornik Crvenog križa potvrdio je da je krv cijepljenih protiv Covida-19 sigurna za transfuziju.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da objavi korisnice Facebooka nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.