Razotkriveno

Slavna bacačica koplja Fatima Whitbred nije se rodila kao muškarac

Na društvenim mrežama se pojavila suluda teorija da je svjetska prvakinja u bacanju koplja iz 1987. zapravo bila - muškarac.
Screenshot: YouTube/European Athletics

Korisnici društvenih mreža dijele fotografije britanske bacačice koplja i osvajačice svjetskog zlata iz 1987. godine Fatime Whitbred uz sugestiju da je riječ o muškarcu.

Uz fotografiju je na engleskom jeziku njezin spol (female) stavljen u navodnike, a u opisu fotografije koju dijeli korisnik stoji: “Ovo sa muškarcima u ženskom sportu je uvijek postojalo, samo smo tek sada počeli primječivati. Upoznajte Fatimu Whitbred, osvajačicu svjetskog šampionata u bacanju koplja 1987.” (arhivirano ovdje).

Kolaž od tri fotografije uistinu prikazuje bacačicu koplja Fatimu Whitbred. Prva fotografija u nizu snimljena je 1988. godine, na atletskom natjecanju Dairy Crest Games u engleskom Gatesheadu, dok je druga snimljena na Novom Zelandu 1990. godine, na natjecanju Commonwealth Games. Treća fotografija prikazuje bacačicu koplja na njezinom putu do svjetskog zlata 1987. godine.

Dakako, sugestija da je riječ o muškarcu, a ne o ženi nije točna. Fatima Whitbred dio djetinjstva provela je u domovima za nezbrinutu djecu, da bi je 1975. godine, u četrnaestoj godini njezinog života, usvojili Margaret Whitbread – također atletičarka, trenerica bacanja koplja – i njezin muž John Whitbread. Njima zahvaljujući, Fatima Whitbread postat će slavna atletičarka te će 1986. godine srušiti svjetski rekord dužinom bacanja od 77.44 metra. Već iduće, 1987. godine osvojila je, rekosmo, svjetsko zlato.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Slavna bacačica koplja rođena je 3. ožujka 1961. godine u Stoke Newingtonu, sjeverozapadnom dijelu londonske općine Hackney. Danas je stara 63 godine i još uvijek živi u Londonu. Bila je u braku s čovjekom po imenu Andrew Norman, od kojeg se razvela 2006. godine. Bivši muž joj je u međuvremenu preminuo od srčanog udara.

S njim je Fatima Whitbred dobila i sina, čije ime je Ryan Norman. Sina je dobila umjetnom oplodnjom, 1998. godine, o čemu je pisala u svojoj autobiografiji iz 2012. godine pod naslovom “Survivor: The Shocking and Inspiring Story of a True Champion”. U britanskim medijima su objavljene i fotografije Whitebred sa sinom kako u ranoj, tako i u odrasloj dobi.

Da se je zaista rodila kao muškarac, što se sugerira u statusu, onda bi joj bilo nemoguće zatrudnjeti i roditi dijete.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.