Razotkriveno

Natpis na koncertu Taylor Swift ne znači da je Australija “zakoračila” prema totalitarizmu

Natpisom "Report antisocial behaviour" na stadionu u Melbourneu godinama se već poziva posjetitelje da prijave neprimjerena ponašanja.
Foto: Hina/EPA/JOEL CARRETT

Kada je Taylor Swift zapjevala jednu od svojih najpoznatijih pjesama “Cruel Summer“, publika na melburnškom stadionu, njih 96 tisuća, skakala je od uzbuđenja. Dok je Swift nastupala u blještavom trikou, uz spektakularne plesače i performere, posjetitelji koncerta pjevali su, plesali, i naravno, bilježili taj moment kamerom telefona. Ali snimke s koncerta koje su osvanule na internetu nisu pregledavali isključivo obožavatelji ove planetarno popularne pjevačice. Dio promatrača koncertu je upisao novo značenje i to zbog banera koji se nalazio na stadionu, a koji je ušao u nekoliko kadrova.

Zbog tog je banera portal CRONA.hr sugerirao kako se za vrijeme koncerta širila “subliminalna poruka” koja je zapravo “poziv na cinkarenje i gušenje slobode izražavanja kao za vrijeme Jugoslavije”.

“Dok je svijet oduševljeno promatrao nastup mainstream lutkice Swift u Melbourneu, mnogi su propustili subliminalnu poruku koja se pojavila na zidu iza nje. Uz poziv ‘report antisocial behaviour’, što znači ni manje ni više nego ‘drukeri svih zemalja ujedinite se’, ova poruka predstavlja zabrinjavajući korak prema totalitarizmu i institucionaliziranom cinkarenju.

Subliminalna poruka nije ništa drugo nego poziv na cenzuru i kontrolu nad mišljenjem. Tražeći od publike da cinkari ono što oni smatraju ideološki štetnim ili nepodobnim, ovi propagatori cenzure pokušavaju nametnuti jednoumlje i kontrolu nad slobodom izražavanja”, stoji u članku objavljenom 29. veljače 2024. godine pod naslovom “Režimske lutke na koncima: Taylor Swift i subliminalna cenzura” (arhiviran ovdje).

 

Screenshot/Facebook

Međutim, suprotno tvrdnjama iz ovog članka, poruka koja je stajala na australijskom stadionu 17. veljače 2024. godine, kada je Swift održala jedan u nizu koncerata s turneje The Eras Tour, nije pokušaj pjevačice, organizatora ili domaćina koncerta da do publike dopre subliminalno, odnosno na podsvjesnoj razini, i potakne ih na “drukanje”.

Društveno neprihvatljivo ponašanje jest problem na sportskim događanjima

Društvenim se mrežama s engleskog govornog područja proširio isječak snimke koncerta u kojemu je Swift izvodila Cruel Summer jer je kadar obuhvatio i navodno sporan natpis “Report antisocial behaviour, txt 0409 117 621”. Taj je isječak u svoju opremu umetnuo i portal CRONA.hr.

“Ovo podsjeća na mračna vremena totalitarizma, poput onih u bivšoj Jugoslaviji, gdje su ljudi kažnjavani za izražavanje mišljenja koja nisu odobravana od strane Titove diktature. Sloboda govora i izražavanja bila je gušena, a oni koji su se usudili protiviti narativu režima central komiteta bili su kažnjavani na najgori mogući način”, piše autor spomenutog teksta.

Dok ju on tumači kao zatomljavanje slobode izražavanja, ova poruka zapravo za cilj ima podizanje razine sigurnosti na stadionu. U doslovnom prijevodu taj bi natpis značio “Prijavite antisocijalno ponašanje”. U većini društava društveno neprihvatljivo ponašanje na sportskim terenima je prepoznato kao problem (1, 2, 3). Vlade, institucije i nogometni savezi poduzimaju određene radnje i imaju strategije namijenjene prevenciji i reakciji na takvo ponašanje. One se uglavnom odnose na prevenciju nasilja, uvreda, seksualnog uznemiravanja, rasizma i šovinizma za vrijeme utakmica.

Stadion u kojem je Swift u tri dana veljače okupila ukupno 288 tisuća obožavatelja, Melbourne Cricket Ground (MCG) kao jednu od mjera za suzbijanje takvog ponašanja ima opciju anonimne prijave putem SMS-a. “Za one koji posjećuju MCG, društveno neprihvatljivo ponašanje možete prijaviti anonimno putem tekstualne poruke na namjenski sigurnosni broj +61 409 117 621 ili na MCG aplikaciji u odjeljku Fan Assist”, stoji na službenoj internetskoj stranici stadiona.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Uz to, postoji još nekoliko izvora koji potvrđuju da mogućnost prijave takva ponašanja postoji na MCG-u već godinama, odnosno da je baner s pozivom na prijavljivanje tamo stajao puno prije koncerta Taylor Swift. Primjerice takav je natpis uslikan na MCG-u još u studenom 2009. godine i postavljen na platformu za dijeljenje fotografija Flickr. Ista poruka te isti broj telefona na koji se posjetitelji mogu javiti nalaze se na fotografiji iz 2009. godine i na snimci koncerta iz veljače ove godine. Australski Sky News, također je, izvještavajući o koncertu i baneru, napisao da na MCG-u i stadionima širom Australije već više od deset godina postavljaju takve poruke.

Nakon što su postovi o navodnoj subliminalnoj poruci policijske kontrole krenule cirkulirati društvenim medijima, na X-u se oglasio i korisnik koji tvrdi da je ranije radio na jednom od australskih stadiona i koji je imao uvid u prijave gledatelja koje su dolazile SMS-ovima. Napisao je kako su se uglavnom odnosile na krađe ili slučajeve ometanja utakmice glasnim zviždanjem.

Screenshot Flickr/X

 

Sličnu praksu, usmjerenu prema prevenciji društveno neprihvatljivog ponašanja, imaju i druga sportska gledališta u Australiji, ali i u svijetu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Na stranicama stadiona ili domaćina naznačeno je kako se prijave mogu napraviti i uglavnom je slanje SMS-a jedan od načina.

Primjerice engleski nogometni klub Arsenal još je 2008. godine uveo program “Arsenal za sve” preko kojega posjetitelji Emirates stadiona mogu prijaviti neprimjerena ponašanja i diskriminaciju ako su ih iskusili ili primijetili u svom neposrednom okruženju. Ako u svojoj blizini doživljavate društveno neprihvatljivo ponašanje, bilo da se radi o psovkama, rasističkom vrijeđanju, dimu [pirotehnike], ljudima koji vam zaklanjaju pogled, homofobnom zlostavljanju ili preprodavanju karata, pošaljite nam SMS poruku da identificiramo problem”, stoji na stranici tog kluba uz broj telefona i detaljne upute.

Uvoz američkih optužbi o policijskoj državi

Kako je izvijestio Sky News, snimka s nedavnog koncerta Taylor Swift u Melbourneu postala je viralna nakon što su američki korisnici društvenih mreža u pozadini primijetili natpis o prijavljivanju takvog ponašanja. Dio njih misli da se ne radi o prijavljivanju neprimjerenog i nametljivog ponašanja sportskih navijača, nego da je znak jedan od pokazatelja australske “policijske države”. Bilo je i korisnika koji su taj natpis povezali s kontrolom građana u komunističkim uređenjima, a taj je argument preuzeo i autor portala CRONA.hr.

Unatoč tome što je često rangirana kao jedna od najstabilnijih i najsnažnijih demokracija na svijetu, online kritike u SAD-u koje Australiju nazivaju “policijskom državom” kruže već nekoliko godina, piše Sky News. Ponovno su zaživjele tijekom pandemije koronavirusa i uvođenja mjera za suzbijanje njenog širenja, primjerice lockdowna. Takve joj je kritike za vrijeme pandemije uputila i međunarodna organizacija Human Rights Watch. Međutim, u tom su periodu vlade i organi reda širom svijeta bile kritizirane zbog nemogućnosti balansiranja između zaštite zdravlja građana i ostvarivanja njihovih drugih prava.

Prema posljednjem izvještaju američke neprofitne organizacije Freedom House, Australija ostvaruje jake rezultate u unapređenju i zaštiti političkih prava i građanskih sloboda. Kao izazovi tim slobodama istaknute su prijetnje od stranog političkog utjecaja, oštre politike prema tražiteljima azila, diskriminacija LGBT+ osoba, sve snažnija kontrola medija i stalne poteškoće u osiguravanju jednakih prava pripadnika domorodačkih naroda Australije. Unatoč tome, Australija je rangirana kao “slobodna“.

Uz to, treba napomenuti da iako međunarodno pravo štiti slobodu govora, organizacije koje se zalažu za ljudska prava (primjerice Amnesty International) ističu da postoje slučajevi u kojima se govor može legitimno ograničiti prema istom zakonu – kada krši prava drugih ili zagovara mržnju i potiče diskriminaciju ili nasilje.

Pozivi na prijavu društveno neprihvatljivog ponašanja na sportskim terenima namijenjeni su upravo tome, da se gledatelji osjećaju sigurno te da prijave ukoliko njihova prava ograničava netko drugi (govorom mržnje, diskriminacijom ili uznemiravanjem). Također, ti pozivi nisu “subliminalne” poruke. Veoma su jasni i transparentni te su dugogodišnja praksa brojnih stadiona, ne samo australskih. A te “subliminalne” poruke svakako nije pokušala poslati ni Taylor Swift.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.