Razotkriveno

ADAC nije mijenjao uvjete osiguranja zbog cijepljenja protiv Covida-19

Glasnogovornik ADAC-a potvrdio je da je klauzula o cjepivima uključena u osiguranje od nesreće još 2007. godine.
Foto: Unsplash.com/John Matychuk

Na Facebook profilima privatnih korisnica objavljene su snimke zaslona (arhivirano ovdje i ovdje) sa stranica njemačkog automobilskog kluba ADAC na kojem se navode uvjeti za sklapanje privatnog osiguranja od nesretnog slučaja. U uvjetima se (prevedeno s njemačkog jezika) između ostalog navodi da osiguranje od nezgode ne pokriva “štetu prouzrokovanu cjepivom zbog preporučenih masovnih cijepljenja”. Uz snimke zaslona navode se sljedeći opisi:

“Izmijenjene ugovorne klauzule osiguravatelja najbolji su dokaz”

“Izmijenjene ugovorne klauzule osiguravatelja.  Pogledajte si police vi sto imate životna osiguranja što kod vas piše malim slovima, spominje li se cjepivo?”, između ostalog stoji u statusima.

Screenshot/Facebook

Jedan od postova objavljen je 21. ožujka, a prikupio je 410 dijeljenja, 53 komentara i 309 ostalih reakcija.

Klauzula uvedena još 2007. godine

Suprotno onome što se insinuira objavama korisnica Facebooka, njemački ADAC nije izmijenio uvjete osiguranja od nezgode u jeku pandemije koronavirusa, odnosno početka cijepljenja protiv koronavirusa. Spomenuta informacija trenutno se nalazi na stranicama ADAC-a, a uključena je u uvjete osiguranja još 2007. godine, potvrdio je to i ADAC još 20. siječnja 2020. na platformi X (bivši Twitter).

U trenutnoj polici osiguranja koja je dostupna u PDF verziji na stranicama ADAC-a nije jasno kad je tekst napisan i kad je zadnji put promijenjen, stoga su kolege s njemačkog fact-checking portala Correctiv kontaktirali osiguravatelja kako bi razjasnili o čemu se radi. Iz ADAC-a su poslali dokument u PDF-u s uvjetima osiguranja iz kojeg je vidljivo da je objavljen 2007. i u kojem stoji klauzula o “propisanim masovnim cijepljenjima”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Klauzula se odnosi na obavezna cijepljenja koja propisuje država

Kako je za Correctiv kazao glasnogovornik ADAC-a Alexander Machowetz, klauzula o cjepivima uključena je u osiguranje od nesreće još 2007. godine. “Prije 2007. to uopće nije bilo uključeno u klauzulu o osiguranju od nesreće”, napominje. Slučajevi s navodnim oštećenjima od cjepiva podliježu pojedinačnom ispitivanju osiguravatelja, a to se odnosi i na cijepljenje protiv Covida-19. Jedina iznimka od ovoga su “propisana masovna cijepljenja” – tj. cijepljenja za koja postoji “državna obveza cijepljenja koja je usmjerena na široku skupinu ljudi”. Takvi su slučajevi već bili isključeni iz ADAC-ovog osiguranja od nezgode 2007. godine.

Zaključno, klauzule njemačkog osiguravatelja izmijenjene su još 2007. godine, a ne u jeku pandemije koronavirusa odnosno uvođenja cijepljenja protiv Covida-19 kao što se insinuira u objavama korisnica Facebooka. Također, kako je pojasnio glasnogovornik osiguravajuće kuće ADAC, ta klauzula prvenstveno se odnosi na propisana obavezna cijepljenja koja propisuje država. S obzirom na to da cijepljenje protiv Covida-19 nije obavezno, osiguravajuća kuća takve slučajeve ispituje pojedinačno ako dođe do slučajeva navodnih oštećenja uzrokovanih cjepivima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.