Razotkriveno

Lažni “uskrsni” nagradni natječaj na profilu koji nema veze s Plodinama

Na Facebooku se pojavila nova lažna nagradna igra koja koristi ime i vizuale trgovačkog lanca Plodine.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na Facebook stranici pod nazivom “P l o d i n e.” objavljen je lažni uskrsni nagradni natječaj koji koristi ime, fotografije i vizual poznatog trgovačkog lanca Plodine.

🎉 Za proslavu Uskrsa, @𝑷𝒍𝒐𝒅𝒊𝒏𝒆.𝒉𝒓 tim će poslati 900 posebnih poklon vrećica svima koji napišu “Čestitamo” na našoj STRANICI prije 31. ožujka 2024. Sretno. 👨‍👩‍👦❤️“, stoji u postu te stranice objavljenom 25. ožujka 2024. godine.
Screenshot/Facebook.

Do objave ovog teksta natječaj je prikupio preko 120 dijeljenja i preko 60 komentara. U komentarima su korisnici mahom ostavljali komentar sadržaja “Čestitamo”, a potom su od administratora stranice dobivali odgovore da im je “glavni uvjet za pobjedu” dijeljenje te objave.

Screenshot/Facebook

Iz tog zahtjeva je jasno da je cilj prevaranata proširiti tu objavu i popularizirati lažni profil. A da se ne radi o stvarnom već lažnom profilu koji samo koristi informacije i vizuale Plodina, može se zaključiti na temelju toga što je profil kreiran prije nekoliko dana, 25. ožujka, a na njemu se ne navode nikakvi podaci o trgovačkom lancu. Također, profil ima samo 35 pratitelja.

S druge strane, službeni Facebook profil trgovačkog lanca Plodine ima 223 tisuće pratitelja, te je na njemu naveden link na službenu internetsku stranicu tog trgovačkog lanca i svi ostali podaci o njemu. Također, Faktograf je već ranije u više navrata nailazio na lažne nagradne igre na lažnim profilima koji su koristili ime i vizuale tog trgovačkog lanca, a iz njega su nas upućivali da je jedini službeni profil ranije naveden u tekstu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Dosad smo već nekoliko puta na službenim web stranicama i službenim profilima na društvenim mrežama kupce pozivali na oprez i savjetovali da se nikako ne prijavljuju na web stranice koje nisu u domeni plodine.hr, da ne dijele svoje osobne podatke, financijske podatke ili podatke svojih bližnjih organizatorima ovakvih nagradnih igara”, poručuju su nam u odgovoru krajem veljače iz trgovačkog lanca Plodine te naglasili  da se svi nagradni natječaji tog trgovačkog lanca odvijaju na službenim stranicama na Facebooku ili Instagramu te putem službene internetske stranice www.plodine.hr.

Oglašavanje lažnih nagradnih igara na lažnim Facebook profilima česta je pojava. Tako je Faktograf samo u ožujku ove godine detektirao lažnu pojavu prodaje vrijednosnih karata ZET-a pa smo potvrdili da Zagrebačka banka ne nagrađuje korisnike Facebooka s udvostručenim iznosima na računu, a potom i da Pevex ne nagrađuje one koji na fotografiji pronađu broj koji nije 480.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.