Razotkriveno

Svjetski ekonomski forum ne poziva na zaštitu i legalizaciju pedofilije

Glasnogovornik WEF-a kazao je da ta organizacija nije prihvatila pedofiliju kao prihvatljivu seksualnu orijentaciju.
Foto: HINA/ Darko Vlahović/ ua

Svetski Ekonomski Forum poziva na hitnu legalizaciju i zaštitu PEDOFILA: Oni koji ih budu vređali ići će u zatvor“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Nulta tačka za koji su fact-checkeri u regiji utvrdili da učestalo širi dezinformacije.

Screenshot/Facebook

Članak je objavljen 31. ožujka, a prema podacima platforme CrowdTangle prikupio je 39 dijeljenja, 8 komentara i 1 ostalu reakciju.

WEF ne zagovara da se pedofilija proglasi seksualnom orijentacijom

“LGBTQ+ zajednica mora dodati P prema Svetskom ekonomskom forumu u Davosu koji je proglasio da je pedofilija prihvatljiva seksualna orijentacija koja zaslužuje poštovanje. Prema Klausu Švabu i njegovim globalističkim prijateljima, pedofili se moraju dodati zaštićenoj klasi građana u zapadnim zemljama koji se identifikuju kao LGBTQ i uživaju u prednostima zaštite od zločina iz mržnje. Prema Švabovoj direktivi u zemljama uključujući Trudoovu Kanadu, svako ko bude proglašen krivim za uvredu pedofila mogao bi se suočiti sa pet godina do doživotnog zatvora. Švab se hvalio da se WEF potpuno infiltrirao u kanadsku vladu i sada vidimo kako ta distopijska vizija izgleda u stvarnosti”, navodi se uvodno u tekstu.

Svjetski ekonomski forum nije prihvatio pedofiliju kao prihvatljivu seksualnu orijentaciju niti je ‘naredio’ da se kratici LGBT+ mora dodati slovo P što bi označavalo pedofiliju. Glasnogovornik WEF-a Yann Zopf portalu Lead Stories potvrdio da su te tvrdnje lažne.

“Možemo kategorički izjaviti da Svjetski ekonomski forum nije dao nikakve prijedloge ili izjave za klasificiranje pedofilije kao ‘seksualne orijentacije’ ili za sugeriranje dodavanja ‘P’ akronimu LGBTQ+. Takve tvrdnje potpuno su neutemeljene i ne odražavaju vrijednosti, ciljeve ili aktivnosti Svjetskog gospodarskog foruma”, poručio je Zopf. Sličnom tvrdnjom se još u siječnju bavio tim za provjeru činjenica Reutersa, a tada se tvrdilo da WEF zagovara dekriminalizaciju pedofilije što je demantirano.

Iako ne navode izvor, portal Nulta tačka je članak u potpunosti preuzeo s portala The People’s Voice (arhivirano ovdje) koji se ranije nazivao NewsPunch i koji je poznat po širenju dezinformacija o kojima je i Faktograf pisao u više navrata. Stoga je svaku njihovu objavu potrebno uzeti s dozom opreza.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Svjetski ekonomski forum (WEF) je udruženje koje nema nikakve nadnacionalne ovlasti i ne može državama niti vladama narediti ništa, ali su česta meta teoretičara zavjere. Na internetskim stranicama WEF-a mogu se pronaći sve informacije, publikacije i priopćenja za medije, a među dostupnim informacijama nigdje se ne spominje pedofilija kao seksualna orijentacija niti da bi LGBTQ zajednica morala dodati slovo P što bi označavalo pedofiliju.

Glasnogovornik GLAAD-a, neprofitne organizacije koja se bavi LGBTQ pravima potvrdio je Lead Storiesu da je prisustvovao godišnjem sastanku WEF-a u Davosu i sudjelovao u kreiranju programa namijenjenog LGBTQ osobama. “Možemo potvrditi da se takvo što u Davosu nije spominjalo”, ističe.

“Niti jedna LGBTQ organizacija nije odobravala pedofiliju niti se zalagala za dodavanje ‘P’ akronimu u znak podrške pedofilima. Postoji dugogodišnja, homofobna i transfobična taktika netočnog uspoređivanja LGBTQ osoba s pedofilima i usporedbe LGBTQ s pedofilijom… LGBTQ zajednica ne prihvaća pedofiliju, a ‘LGBTP’ nije akronim koji koristi ili podržava LGBTQ zajednica”, objašnjava glasnogovornik GLAAD-a.

Prijedlog zakona u Kanadi izazvao brojne rasprave, ali nema nikakve veze s WEF-om

“Daily Telegraph izveštava da Trudo traži moć da zatvori Kanađane za koje vlada sumnja da bi „mogli“ počiniti „zločin iz mržnje“ u budućnosti. Tako je – kanadska vlada će učiniti da se zločini iz misli kažnjavaju decenijama zatvora. Čini se kao da je Trudo pročitao Orvelovu 1984. i mislio da je to odličan priručnik. Politika misaonog zločina biće deo Trudoovog krajnje levičarskog fašističkog „Online zakona o šteti“, koji se obračunava sa bilo kakvom opozicijom autoritarnoj agendi režima. Jedna od mera u okviru predloga zakona bi dala ovlašćenje da se pojedincima stavi u kućni pritvor i da se primoraju da nose elektronsku oznaku ako država veruje da bi pojedinac mogao počiniti zločin iz mržnje u budućnosti”, navodi se dalje.

Daily Telegraph je 7. ožujka objavio članak o prijedlog Trudeauove vlade za kućne pritvore osobama za koje se procijeni da su u riziku da bi mogle počiniti zločin. Točnije zakon bi sucima dao ovlast da nekoga stave u kućni pritvor ako se boje da bi mogao počiniti zločin iz mržnje.

Kritičari su upozorili da je “drakonski” prijedlog zakona prekoračenje ovlasti i da bi mogao ugušiti slobodu govora. Međutim, kanadski ministar pravosuđa branio je tu mjeru, tvrdeći da bi to bio važan alat za pomoć u zaštiti potencijalnih žrtava. Jedna od predloženih mjera u sklopu dala bi sucima mogućnost da stave u kućni pritvor ljude za koje se brinu da bi u budućnosti mogli počiniti zločin iz mržnje. Osoba bi također morala nositi elektroničku narukvicu ako to zatraži glavni državni odvjetnik. Arif Virani, ministar pravosuđa Kanade, rekao je da bi se mjere mogle pokazati vrlo važnima u obuzdavanju nasilja koje bi moglo biti usmjereno prema manjinskim skupinama.

Međutim, ono što konzervativni britanski list ne spominje jest da je sve gore navedeno zapravo dio Online Harms Acta, kojim bi se uveo novi regulator koji bi prisilio velike tehnološke kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže da pojasne kako planiraju smanjiti rizike koje njihove platforme predstavljaju za korisnike, osobito maloljetnike.

Kako je Virani pojasnio za kanadski portal CTWNews, trebalo bi poduzeti niz koraka prije nego što sudac može ograničiti kretanje osobe zbog straha da bi mogla počiniti zločin iz mržnje. “Znam što sam čuo od žrtava, tu je svakako porast mržnje koji sada vidimo prema židovskim žrtvama, muslimanskim žrtvama – ljudi su zabrinuti zbog rastućeg skoka mržnje”, izjavio je kanadski ministar pravosuđa.

Zakon još uvijek nije donesen, potvrđuju to i informacije objavljene na stranicama kanadske vlade. Činjenica jest da je prijedlog zakona naišao na kritike brojnih skupina koje se boje da bi ovaj zakon mogao ograničiti slobodu govora u Kanadi, no ne postoje baš nikakvi dokazi da takve zakone predlaže ili naređuje Klaus Schwab, čelnik Svjetskog ekonomskog foruma, koji je i sam meta brojnih teoretičara zavjere. Kako smo prethodno i naveli, WEF nema nikakve ovlasti bilo što narediti suverenim vladama.

Članak u nastavku obiluje brojnim dezinformacijama, poput onih da je američki New York Times objavio tekst “u kojem se tvrdi da pedofilija nije zločin”. Međutim, radi se o kolumni koju je New York Times objavio 2014. i za koju se jasno navodi da je mišljenje koje problematizira to da pedofilija nije izbor već poremećaj koji bi se trebao liječiti. Pretragom nije moguće pronaći tekst New York Timesa koji ističe da pedofilija nije zločin. Kolumnu na tu temu objavio je i CNN 2011. pod nazivom “Mit o pedofilima ‘čudovištima'”. U tekstu se navodi ” da je pogrešno uvjerenje da su pedofili predatori poput lavova u visokoj travi koji čekaju da napadnu. Stvarnost je da su oni pojedinci koji manipuliraju povjerenjem i položajima moći kako bi dobili pristup svojim žrtvama i kontrolirali ih”. I taj tekst je na CNN-u objavljen u rubrici mišljenja. Dakle, ne radi se o službenim stavovima redakcija.

Zaključno, Svjetski ekonomski forum nije pozvao na hitnu legalizaciju i zaštitu pedofila, niti je predložio da pedofilija postane prihvatljiva seksualna orijentacija. Glasnogovornik WEF-a Yann Zopf kazao je da su takve tvrdnje netočne, a demantirao je i navode o tome da bi se slovo P što bi označavalo pedofile stavljalo u kraticu LBTQ+. Da WEF o tome nikad nije raspravljao jasno je i što takve prijedloge nije moguće pronaći u kredibilnim medijima niti na stranicama foruma, a LGBTQ organizacija koja je sudjelovala u izradi LGBTQ programa WEF-a potvrdila je da se o tome nikad nije raspravljalo i da takvo što ne dolazi u obzir.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.