Razotkriveno

Dijeli se nepotpuno prenesena rečenica radikalno desne izraelske političarke

Golan je rekla da je ponosna na ruševine Gaze, ali se u statusima ne navodi dio u kojem kaže da su Izraelci to napravili iz osvete.
Screenshot: X (@GolanMay)

“Osobno sam ponosna na ruševine Gaze i na to što će svaka beba i za 80 godina svojim unucima pričati što su Židovi radili”.

Ovako glasi rečenica koju dijele korisnici društvenih mreža, navodeći u opisu da je u pitanju izjava May Golan, izraelske ministrice za socijalnu jednakost i napredak žena (arhivirano ovdje i ovdje). Na nekim mjestima uz istu izjavu navodi se da je spomenuta Golan “zastupnica u izraelskom parlamentu” (arhivirano ovdje).

U statusima se ne navodi drugi dio rečenice

Navedene riječi zaista je izrekla izraelska političarka May Golan, zastupnica vladajuće stranke Likud u izraelskom Knessetu i ministrica u vladi Benjamina Netanyahua. Međutim, rečenica koju prenose korisnici društvenih mreža nije u cijelosti prenesena izjava. Ispušten je, naime, dio u kojem Golan navodi da su Židovi Gazu uništili iz osvete.

U cijelosti rečenica izraelske političarke glasi ovako: “Osobno sam ponosna na ruševine Gaze i vjerujem da će svako dijete, čak i 80 godina poslije, svojim unucima pričati o tome što su Židovi uradili kad su im porodice bile ubijene i silovane, a njihovi civili oteti”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Rasprava od 19. veljače

Navedena rečenica dio je istupa May Golan na raspravi koja se u izraelskom parlamentu odvijala 19. veljače. Rasprava se ticala prijedloga o kojem su odlučivali zastupnici Knesseta, a u pitanju je bio mandat Ofera Cassifa, židovskog političara lijeve političke provenijencije. Cassif je dio liste Hadash-Ta’al, koju su formirale dvije stranke, židovsko-arapski Hadash i arapski Ta’al. Njegovo izbacivanje iz parlamenta izraelska politička desnica tražila je jer je javno podržao inicijativu Južnoafričke Republike za podizanje tužbe protiv Izraela zbog genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Obraćajući se s govornice Cassifu, May Golan je rekla: “Ti i tvoji prijatelji možete samo sanjati da ćemo vam dopustiti da formirate vladu. Ako mislite da će nagrada za pokolj Židova, silovanje žena, odrubljivanje glava i otmicu civila biti da sjedite u vladi promjena, grdno se varate. Možete nastaviti vikati ‘mir sada!’ i ‘izbori sada!’. Od Kaplana do Gaze neka te čuju. Imamo misiju i posljednje što ćemo vam dopustiti je da Ofer Cassif ide na Brdo hrama s palestinskom zastavom i da Yahya Sinwar bude ministar obrane Palestine, poput njegovog brata Yassera Arafata. Ne golub i ne grančica masline, samo mač da odsiječe Sinwarovu glavu – to je ono što će dobiti od nas”.

Tko je May Golan?

May Golan, valja napomenuti, u političkom svijetu Izraela slovi kao ekstremno desna političarka, od ranije poznata po agresivnim i neodmjerenim izjavama. Svojevremeno je, 2012. godine, tako javno rekla da je ponosna rasistkinja, a afričke izbjeglice koje stižu u Izrael je nazivala je psihopatima zaraženim AIDS-om.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu htio je imenovati May Golan za generalnu konzulicu Izraela u New Yorku, ali u proljeće prošle godine ta nominacija neslavno je propala, upravo zbog otpora na koji su u SAD-u naišle agresivne izjave izraelske političarke.

Zbog svega navedenog, ocjenjujemo da statusima, u kojima se ne navodi cijela rečenica May Golan, nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.