Razotkriveno

Francuski piloti su na nebu iznad Marseillea napravili francusku, a ne rusku zastavu

Internetom se širi snimka snimljena iz drugog kuta iz koje bi se moglo zaključiti da su piloti greškom napravili rusku zastavu.
Foto: Hina/EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Korisnik Facebooka podijelio je 9. svibnja video koji prikazuje prelete akrobatske grupe Francuskog ratnog zrakoplovstva dan ranije na dočeku olimpijskog plamena u Marseillesu (status arhiviran ovdje, a video ovdje). Zrakoplovi pritom ispuštaju tri boje – plavu, bijelu i crvenu – boje francuske zastave.

Međutim, u opisu videa korisnik je napisao:

“Na dočeku olimpijskog plamena, pred 150.000 ljudi francuski piloti slučajno su na nebu napravili rusku trobojnicu na paradi u Marseilleu. Nije ovo prvi put da se pobrka raspored s bojama, ali je sada drugačije. Zapadni izvori u prilozima preskaču prelet aviona i nigdje ne prikazuju rusku zastavu na nebu, ali je snimka na društvenim mrežama i nemoguće je sakriti. Kratki prelet s puštanjem boja koji je završio naopako”.

Time jasno ističe da su piloti akrobatske jedinice pogriješili što se na prvi pogled može činiti točno jer je prelet snimljen iz perspektive iz koje se može činiti da su boje poslagane – bijela, plava, crvena – u bojama ruske zastave.

Ova objava na Facebooku prikupila je 326 reakcija, 72 komentara i 87 dijeljenja.

Sličan se video proširio i X-om (arhivirano ovdje). Prenesen s TikToka, video osim aviona donosi opis pogreške pilota i prikazuje namrštenog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i nasmijanog ruskog predsjednika Vladimira Putina. Objava je podijeljena 150 puta, ima 28 komentara i 605 reakcija.

Screenshot / X

Različiti kut snimanja

Prva stvar koju treba istaknuti jest činjenica da se čak i malo pomnijim promatranjem objavljenog videa može zaključiti da se radi o perspektivi snimanja. Na dijelu videa iz kojeg smo uzeli screenshot, jasno se vidi da je plava boja ispred bijele pa prema tome nikako se nije mogla nalaziti u sredini (kao na ruskoj zastavi).

Međutim, puno uvjerljivije argumente pružaju druge video snimke i fotografije s istog događaja. Kako potvrđuje francuska televizijska mreža TF1 INFO, objavljeni video je autentičan, no zbog perspektive je zavarao brojne gledatelje i korisnike društvenih mreža i doveo ih u zabludu.

Promatrano sa strane, zrakoplovi koji su ispuštali bijeli dim, djeluju bliže gledatelju iako lete na malo većoj visini. Brojne snimke i fotografije snimljeni za vrijeme svečanosti potvrđuju da su piloti trikove izvodili bez problema i da je raspodjela boja bila izvedena kako treba (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Dobru analizu s više videa kao dokaza objavio je France24.

Greška prije šest godina i isprika

Kako javlja TF1 INFO, premda se ovaj put nije dogodila greška, akrobatska grupa je 14. srpnja 2018. tijekom svečanosti u Parizu doista napravila mali gaf. Zrakoplov koji je trebao u formaciji pustiti plavu boju, ostavio je crveni trag na nebu. Patrouille de France, akrobatska skupina, odmah se ispričala zbog nenamjerne greške.

Podsjetimo, 8. svibnja ove godine u lučkom gradu Marseilleu organizirana je velika svečanost i parada povodom dolaska olimpijskog plamena u Francusku, 79 dana prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Olimpijski je plamen od Grčke putovao 12 dana na 128 godina starom brodu Belemu. Jedrenjak Belem izgrađen je 1896., godine kada su održane prve moderne Olimpijske igre. Paradu je u luci Marseillea pratilo oko 150.000 ljudi.

Premda video iz objave nije lažan već autentičan, objava se može ocijeniti kao netočna jer u opisu navodi gledatelje na pogrešan zaključak. Francuski su piloti u zraku izveli akrobatski let i ostavili tragove francuske, a ne ruske trobojnice.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.