Razotkriveno

Internetom se širi AI generirana fotografija koja nije nastala na Eurosongu

Fotografiju su bez navođenja da je AI generirana objavili na Facebook profilu Hop Portala i u članku Braniteljskog portala.
Screenshot: YouTube/Eurovision Song Contest

Na Facebook profilu Hop Portal 12. svibnja objavljena je serija fotografija vezana uz ovogodišnji Eurosong među kojima je i jedna generirana alatom umjetne inteligencije (arhivirano ovdje), a nije snimljena tijekom natjecanja. Istu fotografiju Braniteljski portal (arhivirano ovdje) iskoristio je u tekstu komentara tog natjecanja 13. svibnja.

Podsjetimo, na ovogodišnjem Eurosongu pobijedila je Švicarska, Nemo s pjesmom “The Code”, dok je hrvatski predstavnik Baby Lasagna završio na drugom mjestu. Švicarskoj je otišla većina glasova žirija, dok je Baby Lasagna bio najuspješniji po glasovima publike. Ovogodišnje natjecanje izazvalo je mnoge kontroverze: od prosvjeda protiv nastupa predstavnice Izraela zbog rata u Gazi, izbacivanja predstavnika Nizozemske iz finala, povezivanja predstavnika Irske sa sotonizmom do poziva dijela hrvatske javnosti da se ukinu glasovi žirija.

Ni Hop Portal na svojem Facebook profilu, a niti Braniteljski portal nisu napisali da je fotografija generirana alatima umjetne inteligencije i da nije snimljena na ovogodišnjem Eurosongu u Švedskoj, a nije snimljena niti na tom događaju ranijih godina. Na fotografiji je pet osoba osebujnog izgleda, a na društvenim mrežama se širi uglavnom kao dokaz moralne propasti zapadnih društava i pada Eurosonga u sotonizam.

Fotografija se masovno širi društvenim mrežama u Europi

U sličnom kontekstu našla se i kao fotografija na Braniteljskom portalu u tekstu naslovljenom: “Pakleni plan na festivalu sotonizma“, a iznad nje stavljen je i natpis: “EU nema alternativu“.

Zbog toga što se masovno počela širiti društvenim mrežama, autentičnost predmetne fotografije već su ispitivali i strani fact-checkerski portali Myth Detector, Delfi i Raskrinkavanje.me.

Sva tri portala zaključila su da fotografija nije nastala na ovogodišnjem Eurosongu u Švedskoj te da se, najvjerojatnije, radi o fotografiji generiranoj alatima umjetne inteligencije. S obzirom da još ne postoji alat koji bi sa stopostotnom pouzdanošću utvrdio je li neka fotografija AI generirana ili nije, do toga zaključka dolazimo na temelju tri “traga” koja se na njoj mogu pronaći, a što navodi da ona nije autentična.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U slovu “V” nalazi se zastava domaćina

Prva nedosljednost koja upada u oči je činjenica da slova na plakatu iza snimljenih osoba ili nisu jasna ili natpisi nisu jednaki onima koje se može vidjeti na fotografijama i snimkama s ovogodišnjeg i prethodnih Eurosongova. Iznad glava osoba na fotografiji stoji natpis bijelim slovima: “Eurovision”, a slovo “V” je stilizirano kao srce. Na fotografiji je to slovo “V” bijele boje.

No, kada se pogledaju snimke s ovogodišnjeg Eurosonga u Švedskoj  jasno se može vidjeti da se u bijelom srcu nalazi stilizirana švedska zastava. Prošle godine, kada je u ime pobjedničke Ukrajine natjecanje organizirano u engleskom gradu Liverpoolu, srce je bilo u znaku ukrajinske zastave. Godinu ranije na tom se istom mjestu nalazila talijanska zastava, a 2021. nizozemska.

Mutne reklame sponzora i “prelijevajući” prsti

Također, na zaključak da se ne radi o autentičnoj fotografiji navodi i činjenica da se ni drugi natpisi na fotografiji ne mogu povezati s Eurosongom. Tako se u donjem desnom kutu nalazi natpis “Eviposna”, a ispod njega i stilizirano slovo M. No, ispod tih natpisa stoje i slova koja su toliko zamućena da je nemoguće otkriti njihovo značenje. S druge strane, na snimkama koje smo priložili u ranijem odjeljku jasno se mogu vidjeti reklame sponzora natjecanja.

MythDetector je u svojem članku naveo i da na činjenicu da se ne radi o autentičnoj fotografiji navodi i pogled na ruke i prste osoba s fotografije koji nisu realistični i “prelijevaju se”, što je čest slučaj kod fotografija koje su generirali alati umjetne inteligencije.

Postojeći alati priklanjaju se tezi da je fotografija AI generirana

Kao što smo već naveli, ne postoje alati koji će sa stopostotnom sigurnošću utvrditi je li neka fotografija AI generirana.

No, kao posljednji korak, predmetnu fotografiju provukli smo kroz tri takva programa. Program “Advanced AI Image Detector” na stranici contentatscale.ai dao nam je rezultat da je 92 posto vjerojatnost da se radi o fotografiji generiranoj alatima umjetne inteligencije. Također, i AI Image Detector na stranici huggingface.co izbacio je da je 92 posto vjerojatnost da se radi o AI generiranoj fotografiji. AI Generated Image Detector na stranici isitai.com naveo je 79 postotnu vjerojatnost da se radi o fotografiji generiranoj alatima umjetne inteligencije. “Vrlo je vjerojatno da je ova fotografija AI generirana”, navedena je ocjena na toj stranici.

Zaključno, zbog slova na plakatu iza osoba, nelogično prikazanih ruku i prstiju te činjenice da postojeći alati za detekciju AI fotografija navode da je ona stvorena alatima umjetne inteligencije, ocjenjujemo da su na profilu Hop Portal i u članku Braniteljskog portala objavili AI fotografiju Eurosonga, a to nisu jasno napisali u svojim statusima i tekstovima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.