Razotkriveno

Lego za Faktograf: Nismo dizajnirali set kockica na kojem piše “Chemtrails”

Društvenim mrežama proširila se fotografija navodnog Lego seta na kojemu piše "Chemtrails", a prikazuje bijele tragove iza aviona.
Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Na Facebook profilu nazvanom “Istina Istina” 17. svibnja objavljena je fotografija (arhivirano ovdje) navodnog novog seta kockica popularnog proizvođača Lego na kojem piše “Chemtrails”, a ispod tog natpisa prikazani su zrakoplovi iza kojih na nebu ostaju bijeli tragovi.

“Fotografija može izraziti više nego što mislite. Prikazana nam je manipulacija korak po korak”, navodi se u statusu uz fotografiju.

Lego: “Set nema apsolutno nikakve veze s nama”

No, netočno je da je kompanija Lego izdala navedeni set kockica. Na upit Faktografa iz kompanije Lego su nam odgovorili da to nije njihov set kockica.

“Ovaj set nema apsolutno nikakve veze s Lego Grupom. Nismo ga dizajnirali te ni na koji način s nama nije povezan”, odgovorili su nam iz Lega.

Iz kompanije su nas uputili i na tražilicu na koji se mogu pronaći svi setovi Lego kockica. Kada se u tu tražilicu upiše “Chemtrails”, ona ne izbacuje ništa. Također, na fotografiji s Facebooka se može razaznati da na setu pišu oznaka “02199”. No, niti upisivanje te brojke ne daje nikakve rezultate.

Na činjenicu da se ne radi o autentičnom setu Lego kockica navodi i natpis “Lego” na setu kao i stilizacija slova “Chemtrails”. U natpisu Lego slovo “G” ne izgleda kao na originalnim Lego kutijama, a ni ostali natpisi nisu identični onima na drugim kutijama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Teorija zavjere o chemtrailsima

Što se tiče napomene u statusu da je Lego svojim novim setom nazvanim “Chemtrails” prikazao “manipulaciju korak po korak”, treba napomenuti da se već godinama širi nedokazana teorija zavjere o chemtrailsima, odnosno opasnim kemikalijama kojima se iz zrakoplova zaprašuju ljudi i okoliš. Prema toj teoriji zavjere, iza tog zaprašivanja stoje tajne elite, a ciljevi variraju od kontrole uma ili vremenskih prilika pa se sve do širenja bolesti ili virusa kao što je bio koronavirus.

“Dokaz” za takav tajni program, a to je prikazano i na kutiji lažnog Lego seta, su bijeli tragovi iza zrakoplova. No, znanstvenici objašnjavaju da bijeli tragovi iza zrakoplova sasvim prirodno nastaju pod određenim atmosferskim uvjetima, a engleski naziv za njih su “contrailsi” što se na hrvatski prevodi kao kondenzacijski tragovi. O teoriji zavjere o chemtrailsima Faktograf je u prošlosti pisao u više navrata.

Zaključno, u statusu na profilu “Istina Istina” netočno se navodi da je Lego izdao set kockica s nazivom “Chemtrails”. Da takav set nije izdan potvrđeno nam je u odgovoru iz kompanije Lego.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.