Razotkriveno

Malik Obama objavio je putovnicu oca, a ne bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame

Na temelju tih dokumenata internetom se proširila dezinformacija da Barack Obama nije mogao biti predsjednik SAD-a.
Foto: Hina/ EPA/JIM LO SCALZO

Na više profila na društvenoj mreži Facebook objavljene su fotografije dokumenata koji navodno dokazuju da je bivši američki predsjednik Barack Obama rođen u Keniji, zbog čega, upozorava se u objavama, nikad nije smio postati predsjednik SAD-a.

“Malik Obama objavio originalne dokumente svoga brata Baracka, dokazujući da je ovaj rođen u Keniji te da nikada nije mogao postati predsjednik Amerike. Znači, nelegalni predsjednik, s prvom ‘damom’ koja je u stvari muško, osam godina bio na čelu Amerike. Nekad pomislim da je ovaj film počeo i prije Trampovog izbora”, navodi se uz jednoj od objava (arhivirano ovdje).

Ove tvrdnje ponavljaju se u i u drugoj objavi, u nešto kraćoj verziji: “Malick Obama odbacuje dokumente koji dokazuju da je Barack Obama rođen u Nairobiju, u Keniji, te da je bio lažni i nelegitimni predsjednik“.  Istu dezinformaciju, utemeljenu na objavi predmetnih dokumenata, u travnju prošle godine na više platformi objavio je radijski voditelj Stew Peters, koji je poznat po zastupanju ekstremno desnih stavova (arhivirano 1, 2, 3, 4).

Istinitost njegovih tvrdnji provjerili su faktčekeri AFP-a, koji su sadržaj Petersove objave u travnju prošle godine ocijenili kao dezinformaciju. Fotografije objavljenih dokumenata viralno su se proširile društvenim mrežama, nakon što ih u travnju prošle godine na profilu na društvenoj mreži X (bivšem Twitteru) objavio Malik Obama, polubrat bivšeg američkog predsjednika. Uz fotografije je napisao: “Pokušao sam nagovoriti lažnjaka da ovo stavi u svoju knjižnicu, ali nije htio.”

Malik Obama polubrat je po ocu bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami. Otac im je ekonomist Barack Husein Obama. Poznato je da polubraća nisu u dobrim odnosima. Pomalo dvosmisleni sadržaj objave Malika Obame samo je raspirio staru vatru, budući da je teorija prema kojoj je Barack Obama rođen u Keniji, zbog čega se nikad nije smio kandidirati za američkog predsjednika, u optjecaju već godinama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Provjeravajući tvrdnje koje su potekle uz fotografije što ih je objavio Malik Obama, novinari AFP-a kontaktirali su polubrata bivšeg američkog predsjednika. On im je u mailu odgovorio da se na fotografijama nalaze dokumenti njegovog oca, Baracka Huseina Obame starijeg, a ne dokumenti bivšeg američkog predsjednika. “To je putovnica moga oca”, odgovorio je Malik Obama na upit AFP-a.

Malik Obama, dakle, nije objavio “originalne dokumente svoga brata Baracka”, niti dokumenti dokazuju da je “Barack Obama rođen u Keniji, zbog čega nikada nije mogao postati predsjednik Amerike”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.